Bu neyin hesabı?

Tekçi rejim içeren 18 maddelik Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilmesinin üzerinden 10 gün geçti. Oylamaların ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Anayasa değişikliği onay için Cumhurbaşkanlığına sunuldu” açıklamasının aksine paketin 10 gündür Meclis’te bekletildiği ortaya çıktı. Meclis Genel Kurulu’nda 21 Ocak Cumartesi günü 339 oyla kabul edilen değişikliğin hemen ardından Cumhurbaşkanı onayına sunulması bekleniyordu. Ancak dosyanın henüz Cumhurbaşkanlığına gönderilmediği ortaya çıktı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP’nin farklı hesaplar peşinde olduğu için paketi Meclis’te beklettiğine işaret etti.

AKP hesap peşinde

HDP ve CHP’nin tepkilerine rağmen paketin komisyon aşamasındaki konuşmaların 5 dakika ile sınırlı tutulduğu, sahte oy kullanıldığı ve ortalığın velveleye verilerek paketin bir hızla Meclis’te geçirildiğini hatırlatan Beştaş, “Değişiklik teklifini Meclis’ten çıkarmak için ortalığı velveleye verenler, Komisyon aşamasındaki konuşmalarda 5 dakikayı çok görenler, Genel Kurul’da sahte oy kullanmaya yeltenenler şimdi aynı aceleci tavrı sergilemiyorlar. Başka bir hesap mı var merak ediyoruz?” diye sordu.

Ciddiyetsiz yaklaşıyorlar

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum için hazırlık yaptığını hatırlatan Beştaş, paketin Meclis’te bekletilmesi hakkında ne HDP’nin ne de kamuoyunun hiçbir bilgisinin olmadığını söyledi. AKP’nin Anayasa değişikliğine gayri ciddi yaklaştığını dile getiren Beştaş, AKP’nin referandum için farklı hesaplar peşinde olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın istediği şekilde hazırlanan paketin referanduma sunulması için Yıldırım’ın Nisan ortası tarihini verdiğini dile getiren Beştaş, canları ne zaman isterse o zaman imzalayacağını söyledi. AKP’nin kendine kendi göre takvim planlaması yaptıklarını belirten Beştaş, Türkiye’nin yararına göre bir takvim belirlemediklerini kaydetti.

Kararsızlar ‘hayır’ diyor

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, anayasa değişiklik paketinin 10 günden bu yana Meclis’te bekletilmesini, AKP’nin yaptırdığı anketlerde ‘Hayır’ oyunun yüksek çıkmasına bağladı. İlk kez, ‘hayır’ oylarının 6 puan öne geçtiğini kaydeden Özel, “Şimdi harıl harıl anket yaptırıyorlar. ‘Kararsızlar neden ‘hayır’ oyu kullanacaklar tarafına geçti?’ diye bakıyorlar” dedi.

Meclis’te kabul edilen değişiklik bugün Cumhurbaşkanlığına sunulur ve Erdoğan hemen onaylarsa 2 Nisan’da referandum mümkün. Ancak referandum için 16 Nisan tarihi planlanıyorsa kabul edilen değişiklik Meclis’te bir hafta daha bekletilebilir.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER