Dersim-Koçgiri-Karabel Projesi tanıtımı yapıldı

Dersim – Koçgiri – Karabel Projesinin tanıtımı, önceki gün Şişli Kent Kültür Merkezi’nde genç, yaşlı ve kadınların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Kitap tanıtımları, yöresel yemekler, panel ve müzik şöleniyle geçmişteki tarihe uzun bir yolculuğun yapıldığını söyleyebiliriz.

İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Dersim-Koçgiri-Karabel Projesi halkın yoğun katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte kurulan kitap standında, Cemal Taş’ın Kılamê Kırmanciye, Tevfik Şahin’in Lawıkê Qerebeli u Qocgiriye, Mesut Asmen Keskin’in Zazaca Öğrenme  ve Zazaca Alfabe çocuk kitapları gibi birçok Kırmacki ve Türkçe kültürel içerikli kitaplar okuyucuyla buluştu.

Dersim kültürünün folklor yönünü yansıtan çanak, çömlek, halı, kilimler, çanta gibi geçmiş yıllarda kullanılan eşyaların gösterimi yapıldı. Öte yandan yine Dersim-Koçgiri-Karabel yöresinde bulunan,  evde pişirilip getirilen yöresel yemekler konuklara takdim edildi.

PİRHA mikrofonuna konuşanlar duygularını aktardılar. Genç arkadaşların bunu gündeme getirdiğini ve destek olmak için orada olduğunu söyleyen bir yurttaş, “Katkı sunmak için yöresel yemekler hazırlayıp katkıda bulunmak istedim” diye konuştu.

Duygulu anlar yaşayan Kezban Koç ise, “Projede yer alan resimler beni çok etkiledi. Çünkü resimler beni geçmişime götürdü” dedi.

“Kendimi mutlu hissediyorum” diyen Seyit Ali Özcan ise, “Bu tür projelerin yapılması gerekir. İlk defa geliyorum, yapıldıkça geleceğim” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA DİLİ ÖĞRETMELİYİZ”

Etkinlik panel ile devam etti. Moderatörlüğünü, Prof. Ali Tutay’ın yaptığı, “Kırmanciye Kültürü’nde Kılamların Rolü” konulu panelin, panelistleri,  Mesut Asmen Keskin, Yazar Teyfik Şahin, Cebrail Kalın ve Araştırmacı Cemal Taş’ın olduğu etkinlikte, ilk olarak Mesut Asmen Keskin, Zazaca dili hakkında bilgi verdi.  Keskin’den sonra söz hakkı Yazar Teyfik Şahin’e verildi. Dilin yaşatılması için öncelikle evde konuşulması gerektiğini söyleyen Şahin, “Karabel bölgesinden anamızdan, babamızdan, dedemizden bize kalanlara sahip çıkmalıyız. Bize bir kültür torbası bırakıldı. Bizim buna sahip çıkmamız lazım” dedi.

Karabel bölgesinde bir dengbejlik geleneği olmadığını söyleyen Şahin, “Özel koleksiyonlara ulaşmaya çalıştık fakat 18 yıl evde tutulmuş arşivler var, onlara ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Keza devlet arşivlerine ulaşamadığımız için birçok kişiyi bulamadık” diye konuştu. Son olarak Şahin, dil konusunda çocuklarımızı teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Müzik alanında ise Cebrail Kalın’a söz hakkı verildi. Kalın, “Notaları şimdiye kadar gözardı etmişiz. Gençler kültürlerini devam etmek için sadece duyduklarını söylüyorlar. Oysa nota kısmı unutuluyor. Notaları kayıt altına alırsak doğru noktadan öğrenirler” diye konuştu.

“YILLARCA BARIŞ İÇİNDE YAŞADILAR”

Konuşmasını Kırmancki yapan Araştırmacı Cemal Taş ise “Kırmancki bölgesinde aynı topraklar üzerinde yaşayan insanlar yıllarca kardeşçe ve kimse dilini, kimliğini sorgulamadan barış içinde yaşadılar” dedi.

“Yazılı kültür olmadan sözlü olarak sürdürülen bir kültür” diyen Taş, “İyiki bugüne kadar ozanlarımız var ki bugüne kadar bu kültürü getirdiler” diye konuştu.

Panel sonrası başlayan konserde Orkestra Şefi Bülent Çatalkaya’nın olduğu Bedestan Müzik topluluğu Zazaca, Kürtçe, Ermenice ve Türkçe Halk Ezgileri seslendirdi. Qemero Areiz, Usene Pardiye, Şixo, Meta Guluko, Xalıka Xane, Kemal Kahraman, Mavis Guneser, Ahmet Tirgil ve Gülseven Medar sahne aldı.

EN SON EKLENENLER