Diyarbakır’a hafif raylı sistemi Ankara hep engelledi; kayyum atanınca engel kalktı ama…

Diyarbakır’ın kent içi ulaşım sorununu önemli oranda çözmesi amacıyla 2010-2011 yılları arasında projesi hazırlanan hafif raylı sistemin yapımı yıllarca Ankara’nın bürokratik engellerine takıldı. Belediyeye kayyum atanmasıyla bu engel kalktı. Ancak aradan geçen bir yıla rağmen bir kazma vurulmuş değil

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın görevden alınması ve 1 Kasım 2016’da kayyum atanmasından sonra, devletin ve hükümetin olanakları da seferber edildi. Daha önceki yönetimlerin projelerini yıllarca oyaladıktan sonra onaylayan ya da hiç onaylamayan Ankara, bir anda projelere onay vermeye başladı. Bunlardan biri de 6 yıldır Ankara’nın onayını bekleyen hafif raylı sistemdi. Osman Baydemir’in büyükşehir belediye başkanlığı döneminde hazırlanan proje Ankara’nın onayına sunuldu. Daha sonra seçilen büyükşehir belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı da projenin onaylanması için defalarca girişimlerde bulundu ancak bir türlü onay çıkmadı.

6 yıl sonra jet onay

Ancak kayyum atanmasının üzerinden 2 ay geçmeden hafif raylı sisteme Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Yüksek Planlama Kurulu’ndan onay çıktı. Kayyum yönetimi, belediyenin internet sitesinde önceki yönetimlerin hazırladığı projeyi kendisininmiş gibi sunarak, Amedlilere hafif raylı sistem “müjdesi” verdi. O günlerde AKP’ye yakın medya da “İşte kayyum farkı” şeklinde haberleştirerek, kayyum yönetimine destek verdi. Ancak aradan bir yıla yakın süre geçmesine rağmen hafif raylı sistem projesinin hayata geçirileceğine dair bir emare görünmüyor. Dağkapı Meydanı’ndan başlayan Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında yaklaşık 14 kilometrelik bir hat üzerinde kurulacak raylı sistemle ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.

‘Proje beğenildi ama onaylanmadı’

Kayyum atanmadan önce Belediye Başkanlığı Genel Sekreterlik görevini yürüten Zülküf Karatekin, projelerin seçimle gelen yönetimler döneminde bilinçli olarak Ankara tarafından engellendiğine işaret ediyor. Karatekin, “Hafif raylı sistem projesi Ankara’nın onayına gönderildiğinde, iyi bir proje olduğu bize söylenmişti. Buna rağmen yıllarca onaylanmadı” diyor. Hafif raylı sistemin yüksek maliyetli olmasından dolayı uluslararası kredi kuruluşlarından kredi bulduklarını söyleyen Karatekin, ancak bu kuruluşların kredi vermek için Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını istediklerini ifade ediyor. Karatekin, bu onayın kayyum atanana kadar verilmediği için onay aşamasındaki kredilerin de kullanılamadığını söylüyor.

Kayyum göz boyuyor

Hafif raylı sistemde olduğu gibi kayyum yönetiminin daha önceden hazırlanan bazı projelerinin ismini değiştirerek, kendi projesiymiş gibi sunmaya çalıştığını kaydeden Karatekin, ancak bunun da göz boyamadan öteye geçmediğini kaydediyor. Kentin birçok yerinde bir yıl önce yapılan asfaltın ya da kaldırım taşlarının sökülerek yeniden yapıldığını söyleyen Karatekin, bunun da halka hizmet olarak sunulmaya çalışıldığına dikkat çekti. Karatekin, “Kayyum dışarıdan getirdiği insanlarla göz boyamaya dönük bazı şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak ithal insanlarla kalıcı bir iş yapılmaz. Kendini bu kente ait hissetmeyen insanlarla kalıcı bir hizmet yapmak mümkün değildir” dedi.

Ürünler tezgahta kaldı

Amed’de Vizyon Organizasyon ve kayyum idaresindeki Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Mahabad Bulvarı’nda “81 ilden gelen yöresel tatlar Diyarbakır’da buluşuyor” adı altındaki etkinliğe bir milyon lira bütçe ayrıldı. 10-19 Kasım tarihleri arasında devam edecek etkinliğin tanıtımı için basılan afişlerde Diyarbakır Valiliği’nin logosunun kullanılması üzerine valilik açıklama yaparak organizasyonla bir ilgisinin olmadığını duyurdu. 9 gün sürecek etkinlikte şimdiden birçok ürün tezgahta kaldı.

İhsan Polat – Özgürlükçü Demokrasi

EN SON EKLENENLER