Farklılıklardan birliktelik: Demokrasi Meclisi

Demokrasi Meclisi Sözcüsü Rıza Türmen, Türkiye’de demokrasiyi yeniden kuracak bir platform ihtiyacı için meclisi oluşturduklarını belirtti. Türmen, hedeflerinin ideolojik bir birlik olmadığını belirterek, ‘Önemli olan bu farklılıklardan bir birliktelik ortaya çıkarmaktır’ dedi

Demokrasi İçin Birlik Hareketi, geçtiğimiz hafta sonu bir araya gelerek Demokrasi Meclisi’ni oluşturdu. Demokrasi Meclisi’nin nasıl bir rol oynayacağı önümüzdeki günlerde netleşmesi beklenirken, CHP eski Milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı olan Demokrasi İçin Birlik Hareketi Sözcüsü Rıza Türmen, değerlendirmelerde bulundu.

Demokrasi krizinin 15 Temmuz darbe girişiminden önce başladığına işaret eden Türmen, darbe girişiminin ardından krizin derinleştiğini söyledi. Türmen, bu durum karşısında, Türkiye’de demokrasiyi yeniden kuracak, demokrasiyi oturtacak bir harekete ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Meclis’te güçleşti

Bunu TBMM’de yapmanın güçleştiğini dile getiren Türmen, “Hele OHAL’den sonra meclisin bütün yetkileri zaten yürütmeye deviredildi. O zaman bütün demokratik güçleri, demokrasiyi savunan güçlerin arasında bir eklem kurmak, bir birleştirme yaparak o mücadeleyi verebilirsiniz. Ancak öyle etkili olabilirsiniz” dedi.

Yatay örgütlenme

Türmen, Demokrasi için Birlik Hareketi’nin bütün demokrasi mücadelelerinin birbirine eklenmesini öngördüğünü söyledi. Bu amacın Türkiye siyaseti bakımından da yeni bir hareket olduğunu belirten Türmen, “Başı olmayan, hiyerarşisi olmayan böyle bir yatay örgütlenmedir bu. Siyasi partilerin dışında bir örgütlenmedir. Meclis dışında yeni bir muhalefet odağı yaratılabilir mi? Amaç budur” diye konuştu.

Yol haritası netleşecek

Türmen, bundan sonraki yol haritalarının gerçekleştirecekleri toplantı ardından netleşeceğini kaydederek, “Özerk demokratik bir organ olması lazım ama bir strateji ortaya koyması lazım. Herkesin bu strateji etrafında birleşebilmesi lazım. Buna çalışılıyor” dedi.

Düşünceler farklı olabilir

Amaçlarının ideolojik bir birlik ve bütünlük oluşturmak olmadığını da sözlerinde belirten Türmen, “Herkesin düşüncesi farklı olabilir, önemli olan bu farklılıklardan bir birliktelik ortaya çıkarmaktır” diye konuştu.

Geniş kesimler hedefleniyor

Türmen, oluşturdukları birliğin sadece sol kesimlerden oluşmadığını dile getirerek, “Buraya gelenlerin çoğu sol kesim ama çok daha geniş bir kesimi içine almayı istiyoruz” dedi. Geniş halk kesimine ulaşmak istediklerini belirten Türmen, “Demokrasi herkes için lazım” dedi.

Korku varsa…

Demokrasinin temel kriterlerinin olduğunu dile getiren Türmen, “Eğer bir toplumda korku varsa o toplumda demokrasi yoktur. Bu gayet somut bir kriterdir” dedi. Türmen, birlikteliğin korkuyu aşabileceğini dile getirerek, “Tek kalırsanız çok daha zayıfsınız, çok daha güçsüzsünüz, güçlü olabilmek için birlikte olmak  lazım” dedi.

‘OHAL’in de hukuku vardır’

OHAL sonrası çıkarılan KHK’lere değinen Türmen, KHK’ler ile kalıcı değişiklikler yapılmasının hukuksuz olduğuna işaret etti. Türmen, “OHAL’in kendi hukuku vardır. Ama OHAL’in kendi hukukuna uymazsanız o zaman keyfilik rejimi olur. Türkiye’deki problem budur şimdi” sözleri ile değerlendirdi.

Diktatörlüğe yol açar

Türmen, yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarına dair ise “İyi niyetle yaptığınız başkanlık sistemi dahi Türkiye’de diktatörlüğe yol açar. Çünkü Türkiye’de lideri putlaştırma eğilimi vardır toplumda. Başkanlık rejiminde olması gereken free denge mekanizmaları Türkiye’de yok” dedi.

Yasin Kobulan – Sadiye Eser / İstanbul

EN SON EKLENENLER