Gambiya’da kriz büyüyor

Batı Afrika ülkelerinden Gambiya’da koltuğa yapışarak bırakmak istemeyen Yahya Jammeh’i eleştiren yardımcısı istifa etti. Gambiyalılar ve turistler kaçıyor. Komşu Senegal’in askeri Gambiya’ya girdi

Darbeyle ele geçirdiği iktidarı yaklaşık 23 yılın sonunda seçimle kaybeden Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in koltuğu bırakmamasının neden olduğu kriz sürerken, Başkan Yardımcısı Nije-Saidy görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Bir dönem Portekiz, Fransa ve İngiltere tarafından sömürge yapılan Batı Afrika ülkesi Gambiya, yeni bir girdaba sürükleniyor. Diktatör Jammeh’in görev süresi 18 Ocak gecesi itibariyle doldu. Emlak zengini Adama Barrow’un yemin töreni öncesi OHAL ilan eden diktatör Yahya Jammeh, işlevsizleştirdiği Meclis’ten görev süresini 3 ay daha uzatma kararı çıkarttı. Jammeh iktidarda kalarak, başkanlığı süresince işlediği suçlardan ceza almamamayı garantiye almaya çalışıyor. Diktatörün 20 yıllık arkadaşı olan Yardımcısı Isatou Nije-Saidy ise görevi bıraktı. Nije-Saidy yaptığı yazılı açıklamada, “Mevcut şartlar altında Devlet Başkanı Yardımcılığı görevini sürdüremeyeceğim, bu nedenle istifa ediyorum” ifadesini kullandı. Nije-Said, 1997 yılından bu yana ülke yönetiminde üst düzey görevlerde bulunuyordu. Daha önce de Gambiya Yüksek Öğrenim Bakanı Abubekir Senghore ile Dışişleri Bakanı Neneh MacDouall-Gaye istifalarını sunmuştu.

Seçimin galibi emlak zengini Adama Barrow’un danışmanlarından Mai Ahmad Fatty ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, barışçıl seçim sonuçlarına geceden itibaren itiraz edenlerin isyancı sayılacağını bildirdi.

Sınıra asker konuşlandı

Diktatör Yahya Jammeh, 1 Aralık’taki seçimi kaybetti. Koltuğu bırakmayacağını açıklayınca askeri bir müdahale gerçekleştirilebileceği uyarısı yapan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) hareketli. Nijerya basınına göre, ülkedeki yaklaşık 200 kişilik hava kuvvetleri personeliyle kara kuvvetlerine bağlı 500’ün üzerindeki asker, Gambiya’ya askeri müdahale için bekletilirken, Gambiya’yı çevreleyen Senegal de birçok askerini Gambiya sınırına konuşlandırdı. Olası bir müdahaleye Nijerya da destek vereceğini açıklamıştı. Nijerya donanması, Gambiya açıklarında bekletiliyor. Nijerya basınına göre ülkedeki yaklaşık 200 kişilik hava kuvvetleri personeliyle kara kuvvetlerine bağlı 500’ün üzerindeki asker, Gambiya’ya askeri müdahale için hazırlandı. ECOWAS askeri müdahaleyi Senagal’in yapmasını uygun görürken, uluslararası haber ajansları sınırda bekleyen Senegal askerinin Gambiya’ya girdiğini duyurdu. ECOWAS, askeri müdahale için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) de desteğini almaya çalışıyor.

Ülkeden kaçış

On binlerce Gambiyalı, çatışma korkusuyla Senegal’e sığındı. Avrupalı turistler, başkent Banjul Havalimanı’na hucum etti. Bazı turistler tahliye edildi. Gazetecilere açıklama yapan BMGK Başkanı ve İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, Gambiya’daki siyasi kriz nedeniyle Konsey üyelerinin endişeli olduğunu, BMGK’nin Jammeh’e seçim sonuçlarına saygı göstermesi ve anayasa gereği görevi Barrow’a teslim etmesi çağrısı yaptığını söyledi.

BANJUL

EN SON EKLENENLER