Gazeteci Bozan: Süleymaniye’de tek gündem ulusal birlik

KNK’nin “Kürt Ulusal Kongresi”nin toplanması için Süleymaniye’de düzenlediği çalıştayı takip eden gazeteci Melek Bozan, Süleymaniye’de tek gündemin birliğin sağlanması olduğunu ve kongrenin bir an önce toplanması için bir kararlılığın ortaya konulduğunun altını çizdi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde, Kürt ulusal birliğinin sağlanması ve ulusal kongrenin toplanması için 15-16 Temmuz tarihinde Süleymaniye’de yapılan çalıştay, birliğin sağlanması için büyük bir umut oldu. Ortadoğu’da 3’üncü Dünya Savaşı, siyasi istikrarsız, katliamlar, ekonomik buhranın konuşulduğu bir dönemde Kürtler, konumları bakımından en önemli aktör haline geldi. Sykes-Picot Anlaşması ile Kürtlerin dört parçada bölünmüşlüğü yüz yıldır sürerken, 21’inci yüzyılda en güçlü dönemini yaşayan Kürt halkı birlik olma ve bu parçalanmışlığı gidermek için yıllardır birçok çalışma yürütüyor.

Rojava, Şengal, Türkiye, İran ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürtler, siyasi parçalanmışlığı, sınırların aşılacağı ve ortak bir birliğin sağlanması için son birkaç ay çok ciddi girişimlerde bulunuyor. 2013’ten sonra “Kürt Ulusal Kongresi”nin toplanması için çabalar sürerken, Süleymaniye’deki çalıştaydan sonra 6 aylık kısa bir sürede Türkiye, İran, Rojava, Avrupa ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde çalıştaylar düzenlenip, kongrenin toplanması planlanıyor.

Süleymaniye’de düzenlenen çalıştaya akademisyen, yazar, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. Çalıştaya katılan gazetecilerden Melek Bozan, izlenimlerini anlattı.

‘TEK HEDEF BİRLİK’

Çalıştayda katılımcıların Kürt birliğinin sağlanması ve bugüne kadar neden birliğin sağlanamadığı konusunda önemli değerlendirmelerde bulunduğunu anlatan Bozan, Rojava, Türkiye ve İran’da yapılan çalışmaların konuşulduğunu söyledi. Süleymaniye’de tek gündemin birliğin sağlanması üzerine olduğunu ve ortaya konulan kararlılığın bu yönde geliştiğini anlatan Bozan, “Kürtler birliğini nasıl sağlayacak, nasıl bir alt yapı oluşturacak, dört parça Kürdistan kendini nasıl katacak gibi çok temel konular üzerinde konuşuldu. Tartışmalar bu yönde gelişti. Sorunlar vardı, eksiklikler vardı, gelişmeler yoğundu ama her şeyin aşılacağı ve tek hedef birlik olduğu konusunda herkes orta bir payda da buluşuyordu” dedi.

‘TÜM ÇABALAR BİRLİK İÇİN’

Çalıştaya bazı partilerin katılmadığını ve bunlardan birinin KDP olduğunu belirten Bozan, katılmamalarının, Türkiye’nin baskıları, Türkiye’nin Kürt halkının birliğini istememesi gibi nedenlerden olduğunu ifade etti. Bozan, “Kürt birliğinin sağlanması için çok kısa sürede 5 yerde çalıştaylar düzenlenip, kongre kararı verilecek. Bu kararla Kürt halkının birliği sağlanması için tüm engeller kalkar. KDP de bu birliğin sağlanması halinde şimdi yürüttüğü siyaseti yürütemeyeceğini biliyor. Birlik sağlandığı taktirde dört parçada tüm sorunlara çözüm aranacak ve çözüm bulunacak. KDP katılmadı ama bir sonraki çalıştaya katılması için çalışmalar yürütülecek. Rojava’da çalıştay yapılacak. Hazırlıklar büyük bir hızla yapılıyor” diye konuştu.

‘HALK BİRLİK İÇİN HAZIR SIRA SİYASİLERDE’

Çalıştayın Federe Kürdistan’daki halkta büyük bir umut uyandırdığını dile getiren Bozan, Türkiye’de de benzer bir umudu gördüğünü ve Kürt halkının aslında yıllardır birliği istediğini, birlik için hazır olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Yıllardır Kürt halkının en çok özlem duyduğu birliğe giden bu çalıştayların çok önemli olduğunu dile getiren Bozan, halktan çok siyasilerin bir arada bulunup, ortak bir kongrede buluşması gerektiğini ifade etti. Bozan, “Çalıştayda en dikkat çekici ve belki birliğin de en güzel göstergesi olan bir tavır ortaya konuldu. Herkes kalkıp Efrin için ortak bir tavır ortaya konulması gerekir denildi. Çalıştayda herkes toplanmış ve Efrin için bir şey yapması gerekir. Eylem yapılması, yardım edilmesi gerektiği tartışıldı. Güney (Federe Kürdistan Bölgesi) halkı da hazırdır. Ve herkes büyük bir çaba içindedir” dedi.

‘BİRLİK KÜRTLERİN LEHİNE OLACAK’

2 günlük çalıştay süresince ve sonrasında Federe Kürdistan’da tüm temasları Kürt ulusal birliğinin sağlanması için nelerin yapılması ve bugüne kadar neden gerçekleşmediği üzerinde durduğunu anlatan Bozan, birliğin öneminin konuşulduğunu aktardı. Bozan, “Kürt ulusal birliği için bundan sonra çok ciddi görüşmelerin ve girişimlerin olacağı belirtildi. Kürtler kendilerinden bu kadar söz ettirmişken, kendi aralarında birlik olamayışı çok büyük bir eksiklik olarak görüldü. Bunun aşılması için ciddi tartışmalar yapıldı” diye ifade etti.

‘SORUNLAR DEĞİL ÇÖZÜMLER KONUŞULDU’

Türkiye, İran ve Suriye’nin de Kürtlerin birlik kurmaması için Kürtlerin kazanımlarını engellemeye dönük ciddi girişimleri geçmişten beri olduğunu kaydeden Bozan, Türkiye’nin birliği istemediğini ve KDP üzerinde baskı kurduğunu, İran’ın da aynı şekilde YNK üzerinde baskı kurarak bunu engellemeye dönük girişimleri olduğuna dikkat çekti. Bozan, “YNK çalıştaya katıldı ama ciddi çelişkileri vardı. Bu sorunların aşılması gerekir. Kerkük, Musul sorunu var ve Türkiye bu yerler üzerinde ciddi baskılar oluşturuyor. Tüm bunların da nasıl aşılacağı gibi değerlendirmeler yapıldı. Bundan sonraki çalıştaylar daha güçlü geçecek. Çok kısa bir sürede tartışmalar yürütülüp, bir sonuca varılacağı üzerinde duruldu. Bu kez sorunlar değil çözümler daha çok konuşuldu” dedi.

‘REFERANDUM SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAYACAK’

Federe Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin de konuşan Bozan, Federe Kürdistan’da büyük bir ekonomik krizin ve siyasi belirsizliğin olduğunu dile getirdi. Bozan, “Halkta referanduma ilişkin çelişkileri var. Referandum ekonomi krize çare olabilecek mi, siyasi kriz çözülecek mi, birlik için çalışılacak mı gibi kaygıları var. Bahsedilen referandum, halkların sorunlarına çözüm olmaktan uzaktır. Bu referandumu sadece KDP istiyor. Güney’deki Anayasa’da referandum kararı parlamentoda alınır deniliyor. Ama KDP bu kararı tek başına verdi. Siyasi ve ekonomik krizin olduğu bir dönemde referandumun yapılması sorunları çözmesi çok zor” değerlendirmesi yaptı.

EN SON EKLENENLER