Göç, baskı, işkence, sürgün: Devrime adanmış bir hayat

Şengal’de kaldığı evde 2 Ocak’ta katledilen Mehmet Emin Karatay 43 yıllık mücadele hayatında göç, işkence, sürgün ile birlikte birçok şey yaşadı ama mücadeleye olan inancını hiç kaybetmedi

Şengal’e bağlı Tilezêr kasabasında Türkiye ve KDP ortaklığında bir suikast saldırısı katledilen Mehmet Emin Karatay (Menal Mêrdin) 43 yıllık hayatını göçten PKK saflarına, zindandan Şengal’e kadar uzun soluklu ve aralıksız devrim mücadelesine adadı.

Karatay, 1959 yılında Mêrdîn’in Nîsêybîn (Nusaybin) ilçesinin Tinatê köyünde doğdu. Köyde yaşayan ailenin bir kısmı, yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı 1970’li yıllarda İzmir’e göç etmek zorunda kaldı. Karatay da 1976 yılında İzmir’e gelerek kimi zaman fırında çalışarak kimi zamanda simit satarak ailesine katkı sundu.İzmir’de iki yıl çalıştıktan sonra zorunlu askerliğini yapmak için Kars’a giden Karatay, acemi birliğini tamamladıktan sonra İzmir’e geldi. Karatay’ın kardeşi Ramazan Karatay Kürtlere yönelik asimilasyon ve baskı politikalarına karşı 1979 yılında PKK’ye katıldı. Mehmet Karatay da askerden 10 günlük izinle geldiği İzmir’de beraber büyüdüğü kardeşi Ramazan Karatay’ın PKK’ye katılmasından etkilenerek, katılım yaptı. Mehmet Karatay, 8 yıl sonra 1987 yılında Elîh’te (Batman) gözaltına alınarak, tutuklandı.

25 yıllık tutsaklık

Elîh’te tutuklanan Karatay daha sonra Diyarbakır Cezaevi’ne götürüldü. Bir işkence merkezine dönen Diyarbakır Cezaevi’nde Karatay günlerce işkence gördü. İşkenceciler tarafından parmakları kırıldı, tırnakları çekildi. Vücuduna verilen elektrik nedeniyle Karatay parmaklarını kullanamadı. Karatay, işkenceye ilişkin iç hukukta sonuç alamayınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Karatay’ın AİHM başvuruları nedeniyle Türkiye tazminat ödemeye mahkum edildi.
Karatay 25 yılllık tutsaklıkta sırasıyla Êlih, Amed, Mêrdîn, Bursa, Çanakkale, Aydın, Nazili, Bergama, İzmir ve Amasya cezaevlerinde kaldı.

Yönünü Şengal’e verdi

Karatay’ın kardeşi Ramazan Karatay 1987 yılında Mêrdîn’de çıkan bir çatışmada hayatını kaybederken, yeğeni Kerim Karatay da, 2010 yılında Şirnex’te askerlerle çıkan çatışmada hayatını kaybetti.
Karatay 2013 yılında tahliye olduktan sonra memleketi Nisêbîn’de yaşamını sürdürme kararı aldı ve 2016 yılına kadar burada yaşadı. Fakat IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırması ve Êzîdîlere yönelik katliam yapmasından etkilenen Karatay, ailesine Êzîdî halkıyla dayanışmak ve Êzîdî halkını daha yakından tanımak için Şengal’e gitmek istediğini söyledi. 2016 yılında Şengal’e giden Karatay, orada bulunduğu sırada Êzîdî halkının yaşadığı katliamların duyulması ve Ezîdî halkının inanç ve kültürlerinin unutulmaması için kitap çalışması yürütüyordu. Karatay, kitap çalışmasını tamamlayamadan yaşadığı evde 2 Ocakta suikast sonucu katledildi.

Aralıksız mücadele etti

25 yılı cezaevinde olmak üzere 43 yıldır yaşamını mücadeleye adayan Karatay’ı Mezopatamya Ajansı’ndan Delal Akyüz’e anlatan ağabeyi Hüseyin Karatay, kardeşinin sürekli barış umuduyla yaşadığını, herkes tarafından çok sevildiğini ve aile olan ilişkilerinin her zaman olumlu olduğunu söyledi. Kardeşinin fedakar bir insan olduğunu söyleyen Karatay, cezaevinde kaldığı süreçte birçok işkenceye maruz kaldığını ancak bunlara karşı sürekli mücadele ettiğini söyledi. Kardeşim 90’lı yıllarda cezaevindeki baskılara karşı açlık grevi ve ölüm orucuna girdiğini belirten Karatay, “Biz cezaevini ziyarete gittiğimizde sürekli moralliydi. Arkadaşları tarafından da çok seviliyordu. Yaşamı 43 yıl boyunca hiç ara vermeden mücadele ile geçti. Son nefesine kadar da bu sürdü” dedi.

Halklara yapılan bir saldırıydı

Karatay’ın yeğeni Mustafa Karatay da, amcasını cezaevinde tanıdığını söyledi. Amcası Karatay’ın görüşe giderken tanıdığını belirten Mustaya Karatay, “Amcam Êzîdî halkının yaşadıklarına ilişkin bir kitap çalışması yürütüyordu. Bu sırada suikaste uğradı. Faili henüz belli olmasa da, biz bu saldırıyı kaleme, söze, insanın özüne ve halklara karşı yapılan bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Halklarımızın buna karşı barış çağrılarını daha da yükseltmesi gerekiyor. Ancak böyle zafere ulaşabiliriz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

 

 

#Göç #baskı #işkence #sürgün #Devrime #adanmış #bir #hayat

EN SON EKLENENLER