Gülmen: Boyun ey diyorlar, boyun eğmeyeceğim

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 218 gündür açlık grevinde. Emekçiler işlerine geri dönene kadar eylemlerinde kararlı olduklarını ifade ederken, dışarda ise destek eylemleri gittikçi büyüyor. Gülmen’i ziyaret eden CHP’li Veli Ağbaba yaptığı açıklamada Gülmen’in “Onlar boyun eğ dedikçe, eğmeyeceğim” sözlerini aktardı. Ziyaret sonrası HDP ve CHP milletvekilleri ile açıklamayı dinleyenlere yapılan polis saldırısıda 5 darp edilerek gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı.

Çok zayıflamış

Saldırı öncesi açıklama yapan Ağbaba ise Gülmen’in “Hasta olmadığım halde beni burada zorla tutuyorlar” sözlerini aktararak, “16 gündür burada. 24 saat boyunca askerlerin izlediği, tuvaletin, banyonun dışarıda olduğu bir yerde kalmış. Son gördüğümden bu yana çok zayıflamış” dedi. Ağbaba Gülmen’in şu sözlerini aktardı: “Burada beni tutarak boyun ey diyorlar, boyun eğmeyeceğim. Burada en temel hakkımı savunuyorum, yaşam hakkımı savunuyorum, ekmeğimi istiyorum. İki gündür buradayım gece-gündüzü ayırt edemiyorum. Cezaevinde yatarken refakatçim vardı, arkadaşlarım yardımcı oluyordu banyo ve egzersizde. Şimdi koşullardan dolayı yürüyemiyorum, egzersiz yapamıyorum.” Ağbaba, hükümete şu çağrıyı yaptı: “İki tane gencecik beden resmen ölüme doğru gidiyor.”

5 dakika sınırlaması

Önceki gün Gülmen’i ziyaret eden avukatı Aytül Kaplan da, “Yoğun bakımdaki görüşme süresi 5 dakikaydı. Ama savcı Nuriye’nin mahkum koğuşuna götürüldüğünü biliyordu. Ve mahkum koğuşunda da görüşme süresini 5 dakikayla sınırlandıracaklarını söylediler bize” dedi. Gülmen’in yayına refakatçi alınmadığını belirten Kaplan itiraz ettiklerinde ise, “Savcıyla konuştuğumuzda bize hastanenin ‘refakate ihtiyacı yoktur’ diye yeni bir kararı var” dediğini ve bunu Gülmen’e müdahale etmek için yaptıklarını söyledi. Öte yandan Yüksel’de devam eden eyleme ise yine poli saldırdı, gözaltılar old

AİHM savunma istedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise daha önce tahliye dosyalarına red ecevabı vererek AKP insafına bıraktığı emekçilerin dosyasını “acil” koduyla işleme koyarak, AKP’den savunma istedi. AKP’nin emekçiler hakkındaki geçici tutuklama kararlarının yasallığını sorgulayan AİHM, bu kararların Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tutuklama nedenleriyle ilgili 100’üncü maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak yapılıp yapılmadığı konusunda kapsamlı açıklama istedi.

EN SON EKLENENLER