İnşaat sektörü: Bir tık sonrası iflas

TL’nin değer kaybetmesi, inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışları ve ön görülemez siyasi atmosfer nedeniyle inşaat sektöründe büyük bir kriz yaşanıyor

İktidarın iç ve dış siyaseti sonucu dolar karşısında değer kaybeden TL nedeniyle inşaat sektöründe kriz yaşanıyor. İnşaat malzemelerine, fiyatlarının artması, döviz ve ekonomideki dalgalanmalarla birlikte ortaya çıkan talep azlığı, Türkiye genelinde sinyal veren sektörün daralmasına neden oldu. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Mimar Arif İpek, daralmaya giden sektörde bir tık sonrasının iflaslar olacağını söyledi.

‘Proje sayılarında daralma var’

Önceki yıllara kıyaslandığında sektördeki daralmanın önemli boyutlara ulaştığına dikkat çeken İpek, “Diyarbakır özelinde 2016 yılında inşaat alanı 2 milyon 160 bin metrekare civarındaydı. Bu yıl itibarıyla 1 milyon 400 bin metrekareye geriledi. Bu yıl sektörde yüzde 18’lik bir daralma yaşandı. 2015 yılına kıyaslandığımızda ise yüzde 27 gibi bir daralma oldu. Proje sayılarında ise yüzde 40’lara varan bir daralma ortaya çıktı” dedi.

İnşaat malzemelerinde yüzde 19’luk artış

Daralmayla birlikte malzeme fiyatlarında hızlı bir artışın yaşanmasının önemli bir mesele olduğunu anlatan İpek, bir önceki yıla göre, inşaat malzemelerinde yüzde 19’luk bir artışın olduğu, inşaatın temel kalemlerinden olan demirdeki artışın ise bir yıl içinde yüzde 50’yi aştığını vurguladı. Sektöre asıl darbeyi, demir fiyatlarındaki kontrol edilemeyen artışın vurduğunu dile getiren İpek, demir fiyatlarındaki artış ve ürün temininde yaşanan sıkıntının devam etmesi halinde krizin derinleşeceğini ifade ederek, “Bu durumun sürmesi, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat sektörüne darbe vuracağını” söyledi.

‘200 yan sektörü de etkileyecektir’

İnşaat sektöründe adı konulmamış bir kriz dönemine geçildiğini ifade eden İpek, “Bu kriz temel olarak en çok inşaat sektörü ve onun belirlediği 200 yan sektörü de etkileyecektir. Bu sektörlerin bölge istihdamı için önemine baktığımızda, işsizliğin ciddi olarak artması krizi toplumsal alanda daha fazla hissettirecektir” tahmininde bulundu. Krizin, gayrimenkul ve yapı sektöründe de etkisini gösterdiğini belirten İpek, son bir yılda gayrimenkul satışlarının azaldığını, bunun müteahhitleri ürküttüğünü dile getirdi. İpek, kriz atmosferinden tedirgin olan müteahhitlerin yeni projelere sıcak bakmayarak, temkinli yaklaştıklarının altını çizdi.

EN SON EKLENENLER