iSTiKRARIN ANAHTARI KÜRTLER

Erdoğan ABD’de Kürtlere karşı destek arayışını sürdürürken, bu durum bütün bölgeye zarar veriyor. Rakka’ya doğru yürüyüşünü hızlandıran Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf, ‘Kürt meselesinin çözümü, Ortadoğu’da istikrarın anahtarıdır’ dedi

Bêrîtan Sarya /Qamişlo – Anf

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesini değerlendiren Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf, “Kürt karşıtlığına yarayacak ne sonuç alırsa kar hanesine yazacak ama esasında yine kaybedecek. Kürt meselesinin çözümü, Ortadoğu’daki istikrarın anahtarıdır. ABD, çözümü teşvik edebilir, hatta arabulucu olabilir” dedi.

‘Düşmanlık kaybettirecek’

Federasyon Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Yusuf, Erdoğan’ın taviz almak için Trump’a her türlü tavize hazır olduğunu vurguladı. Yusuf, “Kürt düşmanlığı ve karşıtlığı üzerine stratejisini oluşturan Türkiye halen 1. ve 2. dünya savaşları ve sonuçlarıyla okuma yapıyor. Devam eden 3. Dünya Savaşı’na aynı perspektifle yaklaşıyor. Oysa hem Türkiye hem Ortadoğu hem de dünya değişti; bu değişimin göbeğindeki Kürtler ve rolleri değişti. Şimdi Türkiye, kaotik bir kısır döngünün içindedir. Çünkü zamanın ruhuna karşı çıkıyor. Kürtlerin sunduğu çözüm perspektifini kabul etseydi durum çok farklı olur, kendisi de Kürtlerle birlikte kazanırdı. Ancak buna halen yanaşmıyor. Böylece kaybetmesi de kaçınılmaz” dedi.

ABD’ye arabuluculuk önerisi

ABD’ye dikkat çekici bir öneride bulunan Yusuf, “ABD’ye büyük sorumluluk ve rol düşüyor. Türkiye’de çok ciddi bir Kürt meselesi ve buna bağlı demokratikleşme sorunu var. Kürt meselesinin çözümü, Ortadoğu’daki istikrarın anahtarıdır. Üstelik bütünlük bir meseledir; dört parçada ve dört devleti doğrudan ilgilendirir. Bu anlamda ABD, çözüme teşvik edebilir, hatta arabulucu olabilir. Türkiye için de en hayırlısı budur” çağrısı yaptı.

İliştirilmiş işbirlikçilik

Mesrur Barzani’nin de Erdoğan’la aynı anda ABD’ye gitmesini de ele alan Yusuf, “Biz Kürtler kendi öz gücümüze ve ilkeli ittifaklara dayanarak kendi çıkarlarımızı koruyabiliriz. İliştirilmiş işbirlikçiliğin kendilerine de faydası yok” dedi. Suriye’de federasyon modelini de değerlendiren Yusuf, “Suriye’nin jeo-kültürel durumunu en iyi karşılayacak siyasi ve idari model demokratik federasyondur. 4 yıldır bu model Kuzey Suriye’de halklarla birlikte önemli yol aldı. Bu model Ortadoğu için de çözüm kapısıdır” vurgusu yaptı.

Îdlib işgali ciddi tehdit

Astana anlaşması ve Türkiye’nin Îdlib’e gireceği iddialarını da değerlendiren Foza Yusuf, “Bize göre Astana Anlaşması, Suriye’nin istikrarına ve barışına hizmetten ziyade Türkiye’ye yeni bir işgal yolu açıyor. Cerablus, Ezaz ve Bab’ta kendine göre bir alan oluşturmaya çalıştığı gibi giderek İdlib’i de direkt bu kapsama almayı hesaplıyor. Astana Anlaşması, Türkiye’nin bu emeli için bir kapı aralığı. Bu Efrîn için ciddi işgal tehdidi” dedi.

Xelîfe: Tarihi fırsat Kürtlerin ayağına geldi

Güney Kürdistanlı siyaset bilimci Abdurrahman Xelîfe, şu anda Ortadoğu’da Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını ve Kürtlere tarihi bir fırsat sunduğunu söyledi. Xelîfe, “Artık Kürtlerin tarihten ders çıkararak hareket etmesi gerekiyor. Hiçbir Kürd’ün sadece kendi çıkarlarını düşünerek Rojava’ya, Kuzey’e, Güney’e ya da Rojhilat’a düşmanlık yapma hakkı yoktur. Kürtlerin Birinci Dünya Savaşı’nda elinin tersiyle ittiği fırsat bugün ayaklarına gelmiştir. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.

EN SON EKLENENLER