İTÜ’de muhalif öğrencilere baskı

 Üniversitelerinde dağıtılan “Müzik neden haramdır” başlıklı bildiriye şarkı söyleyerek tepki gösteren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Rektörlük tarafından üyesi oldukları Tiyatro Kulübü’nden uzaklaştırıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü’nde geçtiğimiz Aralık ayında “Söyleyeni ve dinleyeni dinden çıkaran şarkı sözleri”, “Müzik neden haramdır” gibi başlıklar bulunan bildiriler dağıtılmasına tepki gösteren öğrenciler, Rektörlüğün gazabına uğradı. Dağıtılan bildirilere şarkı söyleyerek tepkilerini gösteren İTÜ Taşkışla Sahnesi üyesi öğrenciler konusunda harekete geçen Rektörlük, öğrencileri kültür ve sanat faaliyetlerini yürüttükleri Tiyatro Kulübü’nden uzaklaştırdı.
‘YAPTIĞIMIZ TEK ŞEY ŞARKI SÖYLEMEKTİ’
Kulüp üyesi öğrencilerden Fikri Buber, ayrımcı ve baskıcı içeriği olan bildiriye karşı tepkilerini gösterdikten sonra hedef haline getirildiklerini söyledi.
Tiyatroya, sanata ve fikirlerini söyleyebilmelerine tehdit olduğunu düşündükleri için sözkonusu bildiriye şarkılar söyleyerek tepki gösterdiklerini dile getiren Buber, ancak okulda rahatsızlık çıkardıkları suçlamasına maruz kalıp, yine şarkı söyleme etkinliklerinin tekrarlanması halinde üniversite dışından gelecek kulüp üyelerinin içeriye alınmaması, kulüp odalarının ellerinden alınması gibi tehditlerle karşılaştıklarını ifade etti.
Buber, “Yaptığımız tek şey şarkı söylemekti. Ancak Rektörlük’ten gelen talimatname ile kulüp üyelerinin içeriye alınmayacağını, yıllık izin dilekçelerinin de iptal edildiğini öğrendik. Yapılan uygulamaların bir usulü erkânı yok” dedi. Bu konuda kendilerine herhangi bir resmi karar bildirilmediğini de belirten Buber, konunun peşine düştüklerinde ise, ‘Rektörlükten gelen bu kararı sakinlikle karşılayın eğer tepki gösterirseniz durum sizin için daha kötü olur’ gibi bir yanıtla karşılaştıklarını paylaştı.
‘FAŞİST KULÜPLERİN ÖNÜ AÇILIYOR’
İTÜ yönetiminin kendisine muhalif, okulun sorunlarını gündeme getirecek kulüpleri yok etmek istediğini ifade eden Buber, “OHAL’le birlikte zaten tiyatro yapabileceğimiz sahne bulamıyorduk. Bu dönemde gerici, faşist kulüplerin önü açılırken, alternatif bir söz üretenler ise engelleniyor” dedi.
‘BASKILARA MARUZ KALIYORUZ’
Rektörlüğün taraflı bir tutum sergilediğini dile getiren öğrencilerden Ege Can Özgür de, üniversitenin durumu “Sanat ve kültür kulüplerine izin vermiyorlar ve engel çıkarıyorlar. Fikirlerimizi rahatlıkla dile getirebileceğimiz bir üniversite ortamı olması gerekirken, baskılara maruz kalmaktayız. Sesimizi çıkarmadıkça kampus hiçbir şey yapamadığımız sadece çay içebileceğimiz bir yerden ibaret olacak” sözleriyle özetledi.
‘SORUNLAR ETRAFINDA ÖRGÜTLENİLMELİ’
Taşkışla Sahnesi üyesi Şevval Yaslama ise, tiyatro yapmanın ve sanatsal faaliyetlerde bulunmanın insanları birleştirici bir yönü olduğu üzerinde durdu “Üretmeye, tiyatromuzu yapıp şarkılar söylemeye devam edeceğiz. Yaptığımız işlerin arkasındayız” diyen Yaslama, tüm öğrencilerin kendi sorunlarını görünür kılmalı ve bu sorunların etrafında örgütlenilmesi gerektiğini söyledi.

EN SON EKLENENLER