Japonya, Ortadoğu’ya savaş gemisi ve iki uçak gönderiyor

Japonya hükümeti, bir istihbarat destroyeri ile P-3C tipi iki deniz gözetleme uçağı konuşlandıracaklarını açıkladı. Japonya’nın, bu misyonun ABD’nin bölgede oluşturduğu koalisyondan ayrı yapacağı belirtildi. 

Hükümet sözcüsü Yoshihid Suga, bu misyonun “Ortadoğu’da barış ve istikrarı güvenceye almanın” yanısıra, Japonya’ya yönelik yük taşıyan gemilerin güvenliğine yönelik olduğunu belirtti.

Sözcü, ülkenin brüt petrol ithalatlarının yüzde 90’ının bölgeden geldiğine dikkat çekti.

Bu karar, Körfez’de bir Japonya gemisi ile dört Suudi petrol tesisine yönelik saldırılardan sonrasına denk geldi.

Washington ile bir çok Batılı hükümet ve Suudi Arabistan, saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor. Ancak İran reddediyor.

Ortadoğu’daki gerilimler yılın başından bu yana arttı. İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında bir çok petrol gemisini mayınlamak, hayati önemdeki Hürmüz boğazı yakınlarında petrol gemilerine saldırmak ya da el koymakla suçlanıyor.

Japon güçlerin devriye faaliyetlerinin, dünya petrolünün önemli bir kısmının geçtiği Hürmüz Boğazı’nda yapılmayacağı belirtildi. Sözkonusu bölgede ABD öncülüğündeki bir koalisyon faaliyet yürütüyor.

Japon ordusunun Umman Körfezi açık denizi, Umman denizinin kuzeyi ve Aden Körfezi’nde faaliyet yürüteceği açıklandı.

Japonya’nın Ortadoğu’da devriye kararı, 2016’da yeni savunma yasalarının kabulünden beri, bu yönlü ilk kara oldu. Sözkonusu yasalar, Japon ordusunun yurtdışındaki imtiyazlarını genişletiyor. Muhalifler, Japonya’nın uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için saldırgan askeri yöntemler kullanmasını yasaklayan “barışçıl Anayasa”nın ihlali olduğunu düşünüyor. Ortadoğu’daki misyon, bir yıl öngörülüyor ama uzatılmasına da olanak tanınıyor.

EN SON EKLENENLER