Kimyasalla yaşamını yitiren Kurtay’ın babası: Hak savunucuları nerede?

Kimyasal silah saldırısında yaşamını yitiren HPG’li İsa Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay, hak savunucularına seslenerek, ‘Neden herkes seyirci kalıyor?’ diye sordu

Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, 2022 yılı savaş bilançosunu dün açıkladı. Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan HSM’nin açıklamasına göre, Türkiye, 3 bin 280 kez kimyasal silah ve yasaklı bombalarla saldırı düzenledi. Saldırılarda 301 HPG’linin yaşamını yitirdiği, 6’sının ise alıkonulduğu belirtildi. Geçtiğimiz günlerde ise Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerinde dönük saldırılarda kimyasal silah kullanımı nedeniyle 11 HPG ve YJA-Star üyesinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı. 27 Aralık’ta yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin kimlik bilgilerine de yer verildi. İsa Kurtay (Sefkan Adar) da son açıklamada ismi geçenlerden birisi.

Îdir’ın Qulp (Tuzluca) ilçesine bağlı Nerzivan köyünde 1983’te dünyaya gelen Kurtay, 1994’te ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Kurtay, ağabeyi Muhammed Kurtay’ın 2016 yılında Kobanê direnişinde yaşamını yitirmesinin ardından “Ağabeyimin şehit düştüğü yere gidip ziyaret edeceğim” diyerek, Kobanê’yi ziyaret etti. Ancak dönüşte Riha’da tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Yaklaşık 2 buçuk yıl kadar cezaevinde kalan Kurtay, tahliye edildikten sonra 10 Ocak 2019’da PKK’ye katıldı.

Kurtay’ın babası Yusuf Kurtay, oğlunun mücadelesi ve kimyasal saldırılara dair konuştu.

İnsanları incitmezdi

Oğlunun yaşamı boyunca haksızlığa karşı mücadele verdiğini belirten baba Kurtay, “Asla kendisine yapılan hakareti kabul etmezdi. Ağzındaki ekmeği çıkartıp arkadaşına verebilirdi. Ama aksi damarına denk gelseydin muhakkak ya o sizi darp ederdi ya siz onu” dedi. Kurtay, oğlunun insanları incitmeyen bir yönünün olduğuna işaret ederek, “Kimse ondan dolayı incinmedi. Hiçbir insana hakaret etmezdi. Öyle bir insandı. Ama biri ona karıştığı zamanda ondan kurtulamazdı. Çok çalışkan bir insandı. Asla kendi bildiğinden dönmezdi. İlla kendi dediğini yapardı” diye kaydetti.

Kobenê’ye gitti

Oğlunun Kobanê’ye gittikten sonra tutuklanma sürecine değinen Kurtay, şunları söyledi: “2016’da gitti, gelmedi. Bir polis Urfa’da bir karakoldan aradı, ‘İsa bizim elimizde’ dedi. 2-2 buçuk yıl kadar cezaevinde kaldı. Cezaevinde açlık grevine girdi ve 91 gün açlık grevinde kaldı. O açlık grevinden sonra çok hastalandı. Tahliye olup eve geldiğinde çok zayıflamıştı, perişan olmuştu. Özel hastaneye götürdük, ilaç kullandı. Ondan sonra 3 ay evde kaldı, 10 Ocak 2019’da da gitti. İsa haksızlık gördü. O zulmü hakareti kabul etmedi. Cezaevinde ne gördüyse, ne yaşadıysa, ne öğrendiyse, kafasında ne kaldıysa çıktı, o yolu seçti.”

‘Ben de onlar ile öldüm

Oğlundan PKK’ye katıldıktan sonra bir daha haber alamadıklarını aktaran Kurtay, oğluna dair acı bir haber almamak için uzun bir süre haber kanallarına bakmadığını söyledi. İsviçre’de yaşayan oğlunun anneyi arayarak haberi verdiğini ifade eden Kurtay, “Eve gittiğimde ‘İsa şehit olmuş’ dediler. 11 arkadaşın kimyasaldan şehit olduğunu söylediklerinde sanki ben de onlarla beraber öldüm” dedi.

Hak savunucuları nerede?

Oğlunun kimyasal silahla yaşamını yitirmesini bir türlü kabul edemediğini dile getiren baba Kurtay, “O kadar zoruma gitti. Bu yasak şeyleri nasıl bu insanlara karşı kullanıyorlar? İnsan hakları nerede, neden herkes seyirci kalıyor?” şeklinde konuştu.

Fincancı’nın tutuklanması

Kurtay, kimyasal silah kullanımına dair kamuoyundaki tartışmaları uzun zamandır yakından takip ettiğine işaret ederek, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına değindi. Kurtay, “Bu araştırılsın’ demek suç mu? O insanın suçu neydi de cezaevine attılar? Allah kabul etmez” dedi.

Kaynak: MA

#Kimyasalla #yaşamını #yitiren #Kurtayın #babası #Hak #savunucuları #nerede

EN SON EKLENENLER