Mahkeme Çelik’i öldüren korucunun ‘geleceğini’ düşündü, 20 ay cezayı yeterli gördü

Mîdyad’da çoban Musa Çelik’i öldüren korucubaşı Şükrü Akçay’a verilen müebbet hapis cezası 12 yıla çevrildi. Sonrasında ise Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi Akçay’ın 20 ay tutuklu kalmasını yeterli görerek tahliye kararı verdi

Mêrdîn’in Mîdyad (Midyat) ilçesine bağlı Mesken kırsal mahallesinde 21 Kasım 2021’de çoban Musa Çelik’in öldürülmesine dair tutuklanan korucubaşı Şükrü (Şirin) Akçay 20 ay tutuklu kalmasının ardından tahliye edildi.

Akçay ile kardeşleri Veysi ve Mahsum Akçay hakkında açılan dava, 29 Eylül 2022 tarihinde karara bağlanmıştı.

Müebbet hapis cezası 12 yıla düşürüldü

Mahkeme, korucubaşı Şükrü Akçay’a müebbet hapis cezası vererek, “haksız tahrik” ve “iyi hal” iddialarıyla cezayı 12 yıl 6 aya düşürmüştü. Mahkeme, Veysi Akçay’a “haksız tahrik altında silahla tehdit” suçundan 1 yıl 8 ay ceza, Mahsum Akçay hakkında ise beraat kararı vermişti. Veysi ve Mahsum Akçay tahliye edilirken, Şükrü Akçay’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Karar korucubaşının geleceğine etki edermiş

Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, kararının gerekçesinde ise, sanık Şükrü Akçay’ın öldürme kastının olmadığını öne sürmüş, cezadaki indirime “sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini” gerekçe yapmıştı.

Tutukluluğa devam denildi

Çelik ailesinin avukatları ile sanık Akçay kardeşlerin avukatları, dosyayı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, korucubaşı Akçay ve kardeşleri hakkında verilen cezayı “hukuka uygun” görerek, Şükrü Akçay’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme 20 ayı yeterli gördü

Akçay’ın avukatı, kararı bir üst mahkeme olan Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne taşıdı. Mahkeme, Akçay’ın tahliyesine karar verdi. Tutuklulukta kalınan 20 aylık süreyi tahliyeye gerekçe yapan mahkeme, kararının gerekçesinde ise şu ifadelere yer verdi: “Delillerin toplanmış olması ve karartılma ihtimalinin bulunmaması, tutuklu kalınan süre, tutukluluk süresi nazarında tedbirin infaza dönüşme ihtimali, kasten öldürme suçunun haksız tahrik etkisi altında işlendiği ya da meşru savunma halinde işlendiği hususlarında yoğunlaştığı, bu itibarla temyiz kanun yolu sürecinde telafisi imkansız zararların doğması ihtimali, kaçma ihtimalinin adli kontrol ile bertaraf edilebileceğinin değerlendirilmesi ve bu aşamada tutukluluğun orantısız bir tedbir olarak görülmesi hususları hep birlikte nazara alınarak tahliyesine(…)”

MÊRDÎN

#Mahkeme #Çeliki #öldüren #korucunun #geleceğini #düşündü #cezayı #yeterli #gördü

EN SON EKLENENLER