Meclis’in gündemi: Muhalefeti oyalama

AKP ve MHP tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından yine AKP-MHP’nin oylarıyla zoraki tatile giren Meclis, iki haftanın ardından AKP’nin muhalefeti referandum çalışması yapmaması için oyalama gündemleriyle açıldı.

TBMM iki haftalık tatilin ardından dün mesaiye partilerin grup toplantılarının yapmasıyla başladı. Anayasa değişiklik tekfilinin görüldüğü 10 günlük zaman dilimi içerisinde Meclis tarihi boyunca bu kadar yoğun mesai yaşamamıştı. Ancak Anayasa değişiklik paketi kabul edildikten sonra 12 gün Meclis’te bekletildi. Tasarı 5 gündür de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzalanmasını bekliyor. İktidar partisi referandum sürecinde, HDP ve CHP’yi etkisizleştirmek için Meclis’i aktif olarak çalıştırma taktiği üzerinde çalışıyor. AKP ve MHP’li vekiller, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte devletin tüm imkanlarını seferber ederek 3 koldan referandum çalışması yapmaya başlarken, HDP ve CHP’nin alandaki etkilerini kırmak için de her türlü oyuna başvuracak.

Muhalefet mekik dokuyacak

Buna rağmen muhalefet partileri zamanlarını seçmen ile geçirip, Meclis’i boşalttıklarında da iktidar partisi, toplumu ilgilendiren kimi yasaları Meclis’e getirerek, muhalefet partilerini, “referandum için alanlarda olmak ile yasal değişiklikler için Meclis’te bulunmak” arasındaki ikileme sürüklemenin hesabını yapıyor. Bu ve benzeri taktikler üzerinden muhalefeti etkisizleştirmeye çalışan iktidar, aynı zamanda Meclis’te kimi suni gündemler yaratmak için de çaba gösteriyor. Kimi kanun tasarıları ile uluslararası sözleşmelerin ele alınması beklenen Meclis Genel Kurulu’nda bugün uluslararası anlaşmalara ilişkin 10 ayrı tasarı ele alınacak.

HDP’yi Meclis’e hapsetme planı

Bu arada özellikle Kürt illerinde yapacağı çalışmayla kilit bir konuma gelen HDP, bir kısmı tutuklanmış vekillerin dışında kalan milletvekillerinin de “Meclis’e hapsedilmek” istenmesine yönelik tepkilerini ve rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getiriyor. Bu yönlü arayışların olduğuna HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da işaret ediyor ve süreci iktidar partisi açısından, “sürünceme dönemi” olarak nitelendiriyor. Yıldırım henüz Meclis’in hangi gündemle toplanacağını bilmediklerini söyledi.

Anketler ters yüz ediliyor

Yıldırım, düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmaması ve “kimi maddelerin iade edilme arayışının” olduğuna yönelik tartışmaları da, “Tasarının henüz onaylanmamış olmaması, toplumun tasarıya verdiği reaksiyondan ve bunun anketlere yansımasından kaynaklanıyor” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER