Mermer ocakları Kömür’ü kuruttu

Semsur’un Kömür beldesinde ruhsat verilen 96 adet ocaktan, faal olan 24 mermer ocağı, doğadaki canlıları bir bir yok etti, su kaynaklarını kuruttu ve içme suyu bırakmadı

Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesindeki mermer ocakları, bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor. Dünya, Yumumer, Alacakaya, Dimer, Tercih ve Diyar mermer ocakları ve bu ocakların bünyesinde kapatılan sahalarda, rödovanslı çalıştırılan ocaklarla birlikte, toplam 13 mermer ocağının faaliyet yürüttüğü bölgede, ocaklar doldurdukları dere yataklarıyla su kaynaklarına zarar verip, bölgede canlı yaşamını tehdit ediyor. Kumir belde sakinleri, mermer ocaklarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtirken, mermer ocaklarının bölgede 8 yıldır faaliyet yürüttüğünü söyleyen Belde Belediyesi Eşbaşkanı Hüseyin Yuka, bölge halkının zamanında mermer ocaklarının bu derece tahrip yaratacağını tahmin etmediklerini ifade etti.

‘Bölge insansızlaştırılmak isteniyor’

Zamanında, mermer ocaklarına karşı gelişebilecek tepkilerin önüne geçmek için gençlerin ocaklarda çalıştırılmasının vaat edilerek, bölge insanının kandırıldığını söyleyen Yuka, “Şu anda içilecek su bulamıyoruz. Dere yatakları dolduruldu. Sulak ve mera alanları gasp edildi. Bölge halkı içme suyu bulamadığı gibi hayvancılığı da bırakma noktasına geldi. Aynı zamanda su kaynaklarının tahrip olması ve ocakların atıkları yüzünden bölgede yaşayan yabani hayvanların yaşam alanı gittikçe daraldı” diye konuştu. Bölgenin mermer havzasına dönüştürüldüğünü belirten Yuka, şunları kaydetti: “Kömür’e yaklaşık 700 metre yakın noktaya mermer ocağı açmaya çalıştılar. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme, yerleşim alanlarına yakın olduğu için ÇED raporu istedi. Şu an ÇED alması gerekiyor, fakat alamazlar. Ancak, şu anda Artan ve İnlice köyleri bölgesinde iki tane ocak için altyapı oluşturuluyor. Bölgeyi insansızlaştırıp mermer ocağı havzasına dönüştürmeye çalışıyorlar.”

Sular kurudu!

Belde sakini 76 yaşındaki Ali Güney, kaynak sularının mazot ve benzeri maddeler koktuğunu ifade etti. Güney, “Faal olan mermer ocaklarının kalkmasını istiyoruz, ancak baş edemiyoruz. Birlik olmadığımız için bir şey yapamıyoruz. Birlik olsaydık, bunları burada barındırmazdık. Eskiden insanlar, ‘Kömür’e gidelim, çınarın altından akan suyu içelim’ derdi. Ancak şu anda doğal kaynak suyumuz kurumuş durumda. 3 aydır tamamıyla kurumuştu. Yaklaşık 10 gündür az bir su akmaya başladı. Bu su da nerden geldi anlamadık. Ancak içmeye korkuyoruz” diye konuştu. 63 yaşındaki Süleyman Taştan ise, çevreye verilen zarardan kaynaklı, bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Hacı Yusuf Topaloğlu-MA

EN SON EKLENENLER