Öndekilere ceza arkadakilere beraat

Sur’da “özyönetim ilanı açıklamasına katıldıkları” gerekçesiyle Sur Belediyesi eşbaşkanları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut’un da aralarında bulunduğu 4 kişiye verilen 11 yıl 3’er ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Açıklama sırasında önde bulunanlara ceza veren mahkemenin arka sıradaki sanığa beraat vermesi dikkat çekti.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 14 Ağustos 2015’te “özyönetim” ilanı ile ilgili yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle görevden alınan Sur Belediyesi eşbaşkanları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut, DBP İlçe Eşbaşkanı Ali Rıza Çiçekli ve Kadın Akademisi çalışanı Güneş Ölmez’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 11’er yıl 3’er ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Yargılamayı yapan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı 45 sayfalık kararda, PKK ve KCK yöneticilerinin yaptığı çağrılar doğrultusunda Sur’da “Sur Halk Meclisi” adı altında faaliyet gösteren bir topluluğun “özyönetim” adı altında basın açıklaması yaptığı savunuldu. Kararda, 7 Haziran 2015’te yapılan milletvekili genel seçimleri sonucunda hükümet kurma çalışmaları sırasında oluşan siyasi tablonun PKK ve KCK tarafından özyönetim ilan edilmesi için uygun bir zaman olarak değerlendirildiği iddia edildi. Sur’da özyönetim açıklamasından önce Şırnak, Siirt, Silopi, Cizre, Nusaybin, Varto, Bulanık, Yüksekova il ve ilçelerinde özyönetim ilan edildiği hatırlatıldı.

SUR BİLANÇOSU: 130 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 566 YARALI

Kararda, Sur’da ilan edilen özyönetim sonrasında ilçeye bağlı Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş, İskerderpaşa, Fatihpaşa ve Dabanoğlu mahallelerine hendekler kazılıp barikatlar kurulduğu, asker ve polislerle silahlı çatışmaya girildiği belirtildi. Kararda, ilçede kamu güvenliği bozulduğu gerekçesiyle Diyarbakır Valiliği tarafından 6 Eylül 2015 ile 12 Mart 2016 tarihleri arasında 4 defa ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının toplam 106 gün sürdüğü kaydedildi. Yasaklar süresince Sur ilçesinde devam eden operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda 64 YPS üyesinin yaşamını yitirdiğini 17’si yaralı olmak üzere 67 kişinin güvenlik güçlerine teslim olduğu ileri sürülen kararda, YPS üyelerine yardım ettiği iddiasıyla 290 kişinin yakalandığı, 256 barikat ve hendeğin imha edildiği ifade edildi. Sur’da çatışma bölgesinde günlük 290 ile 310 arasında polis, bin 350 kişiden oluşan 17 askeri birlikten ise günlük 450-500 askerin görev yaptığı ifade edilen kararda, operasyona katılan 12 polis, 53 asker ve 1 köy korucusunun yaşamını yitirdiği, 158 polis, 388 asker ve 3 köy korucunun da yaralandığı kaydedildi. Çatışmalar nedeniyle Sur’daki evlerini terk eden 20 bin 495 yurttaşın 2 bin 780’inin çatışmalardan evlerine geri döndüğü belirtildi.

ÖNDE DURANA 11 YIL ARKADA DURANA BERAAT!

Sanıkların özyönetim açıklamasında, Sur halkı olarak devlet tarafından atanan vali ve kaymakamları tanımadıklarını, devletin tüm kurumları meşru görmedikleri, haklı ve meşru irade beyanı olarak gördükleri özyönetimin tüm halk tarafından tanımaya ve sahiplenmeye çağırdıkları belirtilen kararda, sanıklar hakkında açılan “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” suçun yasal unsurları oluşmadığı kaydedildi. Belediye eş başkanları Barut ve Narin ile DBP Eş Başkanı Çiçekli’nin, demokratik özerkliğin partilerinin tüzük ve programında yer aldığı, katıldıkları basın açıklamasını ifade özgürlüğü kapsamında yaptıkları yönündeki beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik savunma olduğu için itibar edilmediği belirtildi. Kararda, örgüt hiyerarşisinde olmayan bir kişinin bu açıklamaya katılamayacağı ileri sürüldü. Kararda, parti tüzük ve programında özyönetimlerin demokratik özerklik olarak yer almasının örgüt tarafından yapılan “Özyönetim” çağrı ve talimatları “bertaraf” etmeyeceği ileri sürüldü. Sanıklar, Narin, Barut ile Çiçekli’nin her ne kadar özyönetim açıklamasını okumasa da açıklamayı okuyan Güneş Ölmez’in yanında bulundukları, halk üzerindeki etkileri dikkate alındığında basın açıklamasına katılarak “Silahlı örgüt üyeliği” suçunu işlediği iddia edildi. Hakkında dava açılan Hasan Irmak’ın görüntü inceleme ve tespit tutanağı içeriğine göre basın açıklaması yapıldığı sırada topluluğun en arka sırasında yer aldığı belirtilen kararda, Irmak’ın savunmasında özyönetim açıklamasının içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığı şeklindeki savunmasının aksini ispatlayacak nitelikte yeterli delil elde edilemediğinden hakkında beraat kararı verildiği ifade edildi. Kararda, Mehmet Onaç’ın özyönetim açıklamasına katıldığına ilişkin mahkemede tereddüt oluştuğu hakkında beraat kararı verildiği ifade edildi.

DAVA HAKKINDA

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 15 Ağustos 2015’te ilan edilen özyönetim açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle Sur Belediyesi eşbaşkanları Seyid Narin, Fatma Şık Barut, DBP Sur İlçe Eşbaşkanı Ali Rıza Çiçekli ve Kadın Akademisi çalışanı Güneş Ölmez gözaltına alınarak 23 Ağustos’ta tutuklandı. Gözaltına alınan Hasan Irmak ve Mehmet Onaç ise serbest bırakıldı. Sur Belediye Eş Başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 kişi hakkında basın açıklamasını katıldıkları gerekçesiyle “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla dava açtı. Diyarbakır 5 Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mart 2016’da görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıkların tamamı tahliye edildi. 4 Mayıs’ta görülen davanın karar duruşmasında mahkeme, Narin, Barut, Ölmez ve Çiçekli’ye “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla 11 yıl 3’ar ay hapis cezası vererek, hükmen tutuklamalarına karar vererek haklarında yakalama kararı da çıkarıldı. Hasan Irmak ve Mehmet Onaç ise davadan beraat etti.

Öte yandan mahkeme kararını açıklamadan saatler öncesinde Sur Belediye Eş Başkanı Narin, eşi Vesile Narin ile birlikte DAİŞ ile girilen bir çatışmada yaşamını yitiren oğlu Ali Narin’in Yeniköy Mezarlığı’nı ziyaret ettikten sonra döndüğü sırada polislerce gözaltına alınmıştı. Mahkemenin hakkında kararı açıklaması ardından Narin tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

EN SON EKLENENLER