‘Özelleştirme plan ve programları derhal durdurulmalı’

İMO Adana ve İstanbul şubelerinin düzenlediği 12. Ulaştırma Kongresi’nde konuşan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, ulaştırma yatırımlarının siyasi rant hesaplarının en çok yapıldığı alan olduğunu belirterek, “Özelleştirme plan ve programları derhal durdurulmalıdır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana ve İstanbul şubeleri, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 12. Ulaştırma Kongresi’ni gerçekleştirdi.
Kongrenin açılışına, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, TMMOB’ye bağlı odaların Adana, Bursa, Antalya, Ankara, Sakarya, Erzurum ve Mersin şube başkanları katıldı. 3 gün sürecek kongrenin son gününde “Adana Kent İçi Ulaşım Sorunlar” başlığıyla bir oturum gerçekleştirilecek.

Açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya,12. Ulaştırma Kongresi’nin 12 oturum, 4 çağrılı konuşmacı, 24 sözel bildiri sunumu, 3 poster bildiri ile güncel bilgi ve araştırmaların paylaşılacağını belirterek, kongrede emeğe geçenlere teşekkür etti.

‘ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ ÖZEL SEKTÖRE TERK EDİLMEMELİ’

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, imarı ve yolları bozuk bir kentte ulaşım planı yapmanın kolay olmadığını ancak bahaneye yer verilmemesi gerektiğini ifade ederek, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise, ulaştırma yatırımlarının sadece kar kriterine göre değil, ekonomi, kalkınma, sosyal, siyasi, güvenlik, kitle taşımacılığı gibi kriterlere göre de değerlendirilmesi gerekli yatırımlar olduğunu dile getirdi. Esasen bir kamu hizmeti olan ulaştırma yatırımlarının ülkemizde siyasi rant hesaplarının en çok yapıldığı alan haline getirildiğini kaydeden Koramaz, şöyle devam etti: “Bildiğiniz üzere siyasi iktidar ulaştırma alanındaki yatırımlarıyla çok övünmektedir. Ancak kapalı devre üretilen, işlevsel olmaktan uzak ve pahalı, üçüncü köprü ve havaalanı, Galataport, Haliçport ve yüksek hızlı tren gibi yatırımların birçoğu özelleştirmeye yöneliktir. ÇED süreçlerinden de muaf tutulan bu projelerle kamuoyunun yakından bildiği üzere çevre de talan edilmekte, ekolojik dengeler alt üst olmaktadır. Henüz sektöre yönelik ulaştırma ana planı yoktur. Uzun ve kısa erimli hedefleri olan bir ulaşım ana planı ile bu
planın hedeflerini, yatırım bütçelerini, uygulama sonuçlarını, tüm ulaşım türlerinin mevzuat ve yapısal problemlerini çözecek, sektörün veri tabanını yapılandıracak, planlayacak, izleyecek, denetleyecek ve değerlendirecek, merkezi bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Ulaştırma sektörü arz-talep ilişkisi üzerine yapılandığından, gelişen ekonomik krizlere karşı duyarlı bir sektördür. Stratejik önemi ve kamusal hizmet üretimi özelliği itibarıyla ulaştırma altyapısı ve işletmeleri için uygulamaya konulan özelleştirme plan ve programları derhal durdurulmalıdır. Ulaştırma sektörünün kaderi sadece kâr mantığı ile çalışan özel sektöre terk edilmemelidir.”

‘KENTLERİN ULAŞTIRMA ANA PLANI OLMAK ZORUNDA’

Bugün dünyada fosil içerikli akaryakıtlara duyulan ihtiyacın hala devam ettiğini ifade eden İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, bu kapsamda artan ulaşım çeşidi ve sayısıyla birlikte sera gazı salımının da giderek artığına değindi.Gerek kentler arası ulaşımın sağlanmasında, gerekse kent içi ulaşımında olması gereken demiryolu, metro ve suyolu ulaşımında ne yazık ki devre dışı kaldığını söyleyen Gökçe, “Ulaşım sorununu bilimsel ölçekte planlanmış bir anlayışla çözmek gerekiyor. Yolların araçları taşıması yerine, insanları taşımayı amaçlayan bir sistem bütünlüğü içerisinde çözmek gerekiyor. Ulaştırma sisteminin sorunları, farklı dönemlerde planlı bir şekilde ortaya çıkacak gelişmelere paralel olacak bir öngörüyle kentsel dokunun bütünü dikkate alınarak, çözülebilir. Bu nedenle ülkemizin ve kentlerin bir ‘Ulaştırma Ana Planı’ olmak durumundadır. Ayrıca, çevresel, kentsel, insani ve tarihi değerleri bozmadan koruyan bir anlayışla yapılmalıdır. ‘Ana Planlar’ devletin ve yerel yönetimlerin görevi de; ekonomik ve toplumsal gelişmenin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde ülke ve toplum yararına uygun taşıma sistemlerini kurmak ve işletmektir” dedi.

EN SON EKLENENLER