Rajoy’dan tehlikeli oyun

İspanya’nın Katalonya’ya bağımsızlık ilan edip etmediğini netleştirmesi için tanıdığı süre, Perşembe günü 11.00 itibariyle sona erince, gözler Madrid ve Barcelona’ya çevrildi. İspanya özerkliği kaldırmak için anayasanın 155. maddesine sarıldı

İspanya yönetimi, ültimatomun ardından Katalonya’nın özerklik statüsünü ortadan kaldırma hazırlığı yaparken Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a gönderdiği mektupta “Eğer İspanyol hükümeti diyaloğu önlemekte ve baskıları sürdürmekte ısrar ederse, Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilanını oylayacaktır” resti çekti.
İspanya’da merkezi hükümetin, Katalonya özerk yönetimine bağımsızlık ilanıyla ilgili tavrını açıklaması için verdiği süre sona erdi. İspanya, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’un daha önce askıya aldığı bağımsızlık ilanından geri adım atmaması durumunda, bölgenin özerklik statüsünü kaldırmakla tehdit etmişti.

Carles Puigdemont’un sürenin dolmasına dakikalar kala, başbakan Mariano Rajoy’a mektup yazarak “Eğer yeni müzakerelere hazır olmazsa, Katalan bağımsızlığını parlamento oylamasına sunacağını” kaydetti. Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a gönderdiği mektupta “Eğer İspanyol hükümeti diyaloğu önlemekte ve baskıları sürdürmekte ısrar ederse Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilanını oylayacaktır” ifadesini kullandı.
Basın kuruluşlarına da gönderilen söz konusu mektubunda Puigdemont, 10 Ekim’de askıya alındığını açıkladığı ve yerel parlamentosunda 72 milletvekili tarafından imzalanan bağımsızlık deklarasyonunun, Katalan parlamentosunda oylanabileceğini kaydetti. Puigdemont, “Katalan Parlamentosu, 10 Ekim’de hiçbir bağımsızlık ilanı oylamamıştır ve bu ilan mevcut halde halen askıya alınmış durumdadır. Bizim diyalog arzumuza ve tüm çabalarımıza rağmen, İspanya hükümetinin tek cevabı özerklik haklarını askıya almak ise, bu halen sorunun bilincinde olunmadığının ve konuşmak istenmediğinin bir göstergesidir” ifadesini kullandı.
İktidardaki Katalan Avrupa Demokrat Partisi (PDwCAT) de bağımsızlık kararından dönülmemesini istedi: “Eğer devlet 155. maddeyi uygulamaya karar verirse, başkandan bağımsızlık ilanını askıya alan kararı kaldırıp, 1 Ekim’de çıkan sonucu hayata geçirmesini istedik.”

Cumartesi toplanacaklar

İspanya hükümeti ise, Puigdemont’un mektubunun ardından yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun cumartesi acil toplanarak, “Katalonya özerk yönetiminin yasallığının tekrar sağlanması için” Anayasanın 155. maddenin Senatoya getirilmesi kararını alacağını duyurdu. Irkçı Rajoy hükümeti, Katalonya yerel yönetimini, gerek ekonomik gerekse birlikte yaşam alanlarında “çok ciddi zararlar verme ve kurumları karşı karşıya getirmekle” suçladı ve “”Katalonya’da meydana gelen hukuki güvensizliğin etkisiyle, ekonomide yaşanan sorunlara son vermek ve vatandaşların tekrardan barış içinde birlikte yaşamalarını garanti etmek ve yasallığa geri dönmek için hükümet tüm önlemleri alacaktır” ifadesini kullandı.

EN SON EKLENENLER