Sattığı pillerde parmak izi bulununca 43 yıl hapsi istendi!

İşinden ihraç edilmesi üzerine babası ile birlikte bir market açan Uğur Balyan (25), sattığı pillerin el yapımı bir patlayıcıda kullanılması ve pillerin üzerinde parmak izi çıkması nedeniyle tutuklanıp, 43 yıla kadar hapis istendi. 5 ayı aşkın süre cezaevinde kalan Balyan, ilk duruşmada beraat etti.

Diyarbakır’da yaşayan Uğur Balyan (25), Hani Devlet Hastanesi’nde sağlık memuru olarak çalışırken 2016 yılında KHK ile görevinden ihraç edildi. Bunun üzerine Balyan, kendisi gibi Silvan Belediyesi’ndeki işinden ihraç edilen babası ile birlikte Silvan’da bir market açıp, işletmeye başladı. Hayatını bu şekilde sürdürürken sürücü belgesi almak için Batman Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü’ne giden Balyan, alınan parmak izi kayıtlarının Otomatik Parmak İzi ve Avuç İziz Teşhis Sistemi’nde (APFİS) sorgulanması üzerine çıkan sonuç karşısında şoka uğradı.
Buna göre, Diyarbakır-Silvan karayolu üzerinde 13 Ağustos 2017’de yapılan arama sırasında bir menfezde bulunan el yapımı patlayıcı düzeneğinde kullanılan iki adet pilin üzerinde tespit edilen sağ el başparmak izi, Balyan’ın parmak iziyle uyuştu. Gözaltına alınan Balyan, alınan ifadesinde olayla ilgili hiçbir ilgisinin olmadığını, işyerinde sattığı pillerin üzerinde parmak izinin çıkmış olabileceğini anlatsa da, Silvan Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla 26 Ekim 2017’de tutuklandı.
Balyan, tutuklanmasına yol açan pillerin toptancıdan alındığına dair faturanın avukatı tarafından mahkemeye sunulmasına rağmen tahliye edilmedi.
43 YIL HAPSİ İSTENDİ 
Hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda sattığı pilin üzerinde sadece parmak izi çıkan Balyan’ın “Örgüt üyesi olmak”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve el değiştirme” ve ” Yangın, su baskını tahrip, batırma bombalamaya ya da nükleer biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmeye teşebbüs” suçlarını işlediği iddiasıyla 23,5 yıldan 43 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması istendi.
Hazırlanan iddianamede, Hazro ilçesinde 17 Kasım 2017’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren bir PKK’liden alınan parmak izlerinin daha önce bulunan bomba düzeneği üzerindeki parmak izleriyle eşleştiğinin uzmanlık raporu ile belirlendiği kaydedildi.
YETERLİ DELİL SUNULAMADI
Balyan’ın ise, işlettiği büfede yapılan aramada parmak izinin çıktığı söz konusu markaya ait piller satılmadığını, başka markada piller satıldığını ileri süren savcı, Balyan’ın parmak izlerinin çıktığı pilleri satmış olduğu yönündeki savunmasına itibar edilmemesi gerektiğini, savunmasının soyut ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu ileri sürse de, üzerine atılı suçu işlediği konusunda yeterli delil elde edildiğini belirtti.
‘HAYATIMDA EYP GÖRMEDİM’ 
Balyan, iddianamenin kabulü üzerine hakkında açılan davanın Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Nisan’da görülen ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı. Savunmasında üzerine atılı suçlamaları reddedip, hiçbir örgütle ilişkisinin olmadığını söyleyen Balyan, “Silvan ilçesinde bulunan marketi babamla işletiriz. Ben hayatımda EYP görmemişim. EYP’yi ifadem alındığında öğrendim. İşyerimizde birçok markadan pil satarız. Sattığım sırada pillere dokunduğumda parmak izlerim çıkmış olması doğaldır. Köylüler bu pilleri alır, genellikle ışıldaklarında ve el fenerlerinde kullanırlar. Her ne kadar yapılan aramada işyerimde bu piller tespit edilmemiş olsa da, biz bu pilleri toptancımızdan alırız. Suçsuzum beraatımı istiyorum” şeklinde savunma yaptı.
5 AY SONRA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU 
Duruşma savcısı da, Balyan’ın savunmasının aksini ispatlayacak ve cezalandırılmasına yetecek delil bulunmadığı gerekçesiyle hakkında beraat kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyetinin, üzerine atılı suçları işlediğinin sabit olmadığına hükmedip, hakkında beraat kararı vererek tahliye ettiği Balyan, 5 ay sonra yeniden özgürlüğüne kavuştu.
MA / Deniz Tekin

EN SON EKLENENLER