Silopi’deki yıkım kararına tepki: Evlerimizi yıktırmayız

Silopi’de 7 bin 618 evin yıkılmasına dair verilen karara yapılan itirazın Danıştay 14’üncü Dairesi tarafından ret edilmesine tepki gösteren ilçe sakinleri, “TOKİ’lere yerleştirip insanları birbirine yabancılaştıracaklar. Evlerimizden çıkıp göç etmeyeceğiz” dedi.

Bakanlar Kurulu’nun Şırnak’ın Silopi ilçesinde 404 hektarlık alandaki 7 bin 618 yapının yıkılmasına dair aldığı kararın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin Danıştay 14. Dairesi’ne yapılan itiraz ret edildi. Kararın hemen ardından sokağa çıkma yasağı döneminde hasar gören Karşıyaka, Şehit Harun Boy, Nuh, Cudi, Barbaros, Yenişehir, Başak ve Yenişehir mahallelerinde yıkılması planlanan bazı evler polisler tarafından işaretlendi.

TOKİ’LERE YERLEŞTİRİP KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYORLAR

Hiçbir keşif yapılmadan, hasarlı ve hasarsız ayırt edilmeden evlerin işaretlendiğini belirten yurttaşlar, kararın iptaline ilişkin yapılan itirazın ret edilmesine tepki gösterdi. Yıkım kararının “mahallelerdeki dayanışma kültürünü yok etmek” amaçlı olduğunu söyleyen Silopililer, evleri yıkılan insanların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlara yerleştirilerek kontrol altına alınmak istendiğine dikkat çekti.

‘YIKIMLARLA GÖÇE ZORLAYACAKLAR’

Yasak sırasında maddi ve manevi olarak birçok zorluk yaşadığını hatırlatan yurttaşlardan Azad Dölcek, mağdur olanların evlerinin yıkılması durumunda toparlanmanın zor olacağına işaret etti. Dölcek, “Devlet bu yıkım ile bizi borçlandırmak istiyor. Evleri yıktıktan sonra TOKİ’lere göndermek isteyecekler. Borçlandırarak insanları hayatlarından bıktıracaklar. Zulüm yaparak, insanları ev ve işlerinden soğutarak bölgeden göç ettirecekler” diye konuştu.

Kendi sokaklarında insanların birbirlerini tanıdığını ve sevdiğini belirten Dölcek, TOKİ konutları ile bu kültürün bozulacağı kaygısını dile getirdi. “Bunca acı bu dayanışmayla atlatıldı” diyen Dölcek, yıkımla birlikte bu dayanışmanın hedeflendiğini ifade etti.

‘İNSANLARI BİRBİRLERİNE YABANCILAŞTIRACAKLAR’

İnsanların bir ömür harcayarak inşa ettiği ve emek harcadığı evlerine sırtlarını dönmeyeceğini söyleyen Harun Öter, “Bu insanlar ne yapacak, nereye gidecek?” diye sordu. Yaşam kültürlerinin mahallelerdeki sokaklarda şekillendiğini vurgulayan Öter, TOKİ’lerle bu kültürün yok olacağına işaret etti. Öter, “İnsanlar birbirine yabancılaşacak. Gelecek neslin mahalle kültüründen haberi olmayacak. Örf ve adetlerimiz kaybolacak. Yaşanılan bunca sıkıntıdan sonra bize kalan tek şey mahalle aralarındaki kardeşliğimiz. Bunu da elimizden almasınlar. Ne TOKİ’ler yapılsın ne şehirlerimiz yıkılsın” ifadelerini kullandı.

‘EVİMDEN ÇIKMAYACAĞIM’

Yıkımın başlaması durumunda evini terk etmeyeceğinin altını çizen İbrahim Bağduğ, evinin yıkılmamasını istedi. Bağduğ, “Evimi 2000 yılında kendi emeğimle yaptım. Ben evimi bırakıp nereye gideceğim? Biz evlerimizi yıktırmayacağız. Evimden çıkmayacağım ve göç etmeyeceğim” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

EN SON EKLENENLER