Sur ve Cizre paylaşımları ‘ifade hürriyeti’ sayılmadı

Sosyal medya hesabından DAİŞ’e karşı savaşta yaşamını yitiren Arin Mirxan’ın posteri ile YPG bayrağı taşıdığı fotoğrafını paylaşan Rojin Ötün’ün fiilini “ifade hürriyeti” kapsamında değerlendiren mahkeme, 10 kişiye ise Sur ve Cizre paylaşımlarından dolayı ceza verdi.

Manisa’da 20 Ocak 2017 tarihinde yapılan ev baskınlarında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişiden 9’u “örgüt propagandası yapmaktan” tutuklanmıştı. Tutuklanan 9 kişi daha sonra Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye olmuştu.
Yapılan yargılama sonucu kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan Rojin Ötün hakkında örnek oluşturacak bir karara imza atarak, beraat kararı verdi.
Sosyal medya hesabından DAİŞ’e karşı verilen savaşta yaşamını yitiren Arin Mirxan’ın posteri ile YPG bayrağı taşıdığı fotoğrafını paylaştığı için “örgüt propagandası yapmak”la suçlanan sanığın bu fiilini mahkeme “ifade hürriyeti” kapsamında ela aldı.
Açıklanan gerekçeli kararda “Sanığın yaptığı bu paylaşımlarının; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 26 ve Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin 10. Maddelerinde öngörülen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ile Yargıtay’ın emsal kararlarıyla da desteklenen ifade hürriyetinin kullanılması kapsamında kaldığı, sanığın bu eyleminin bu haliyle suç teşkil etmediği mahkememizce değerlendirilerek beraatına karar verilmiştir” denildi.
Rojin Ötün hakkında sözkonusu gerekçeyle beraat kararı veren mahkeme, Sur ve Cizre ile ilgili paylaşımlarda bulunan diğer 10 sanığın eylemlerini ise, “ifade hürriyeti” kapsamında değerlendirmedi. Sanıklara “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 6 ay 20’şer gün hapis cezası olmak üzere toplam 15 yıl 7 ay 10 gün hapis cezası verdi.
MA

EN SON EKLENENLER