Taşeron ‘KHK’ye havale

AKP hükümeti, Bakanlar Kurulu’ndan sonra Meclis’e sevk edilmesi beklenen taşeron düzenlemesini, KHK ile çıkarmayı planlıyor. Bir karar değişikliği olmazsa söz konusu KHK, yıl sonuna kadar çıkarılacak. AKP’nin, düzenlemenin kapsamı konusunda Meclis görüşmelerinde muhalefet partileri ve taraflardan baskı ve itiraz olacağı gerekçesiyle bu kararı aldığı dile getiriliyor.

AKP’nin, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda, Meclis’in çalışma takvimi, taşeron düzenlemesi ve uyum yasaları değerlendirildi. Taşeron düzenlemesinin Meclis’e sunulması ve yılbaşına kadar da yasalaştırılması bekleniyordu. Ancak AKP’de, taşeronla ilgili düzenlemenin bir süredir üzerinde çalışılan KHK’ye konulması eğilimi ağırlık kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın genel hatlarını açıkladığı, ancak taslak metnini paylaşmadığı taşeron düzenlemesiyle ilgili hem muhalefet partilerinin hem de işçi sendikalarının itirazları bulunuyordu. Düzenlemenin kapsamı konusu henüz netlik kazanmazken, KİT’lerdeki işçilerin kapsam dışında tutulması, işçilerin sınavla kadroya alınması, işçilerin tazminatları için hangi tarihin baz alınacağı konularında tartışmalar yürütülüyordu.

Hükümetin, düzenlemeyi KHK ile çıkarma kararında, Meclis’teki görüşmelerde bu konularda tartışmaların yaşanması ve taraflardan kapsam ve alım yöntemi konusunda çok fazla talep gelmesinin önüne geçilmesini hedeflediği kaydediliyor. AKP yöneticileri, ocak ayından itibaren şirketlerle yeni sözleşme yapılması gerektiği için düzenlemenin 31 Aralık’a kadar çıkarılması gerektiğini belirttiler. AKP, kararında bir değişiklik yapmazsa yılbaşına kadar taşeron düzenlemesinin de içinde yer alacağı KHK’yi çıkaracak.

İlk uyum paketi ocakta

MYK’de, anayasa değişikliğine uyum yasaları için yapılan çalışmalar da değerlendirildi. Yerel seçimler için acil yapılması gereken düzenlemelerin yer alacağı birinci uyum paketinin, ocak ayında Meclis’e sunulabileceği, en geç mart ayında da Meclis’ten geçirilebileceği bilgisi verildi. AKP, ittifak ve seçim barajının değerlendirileceği ikinci uyum paketi konusunda ise acele etmeyecek. 16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinde, seçim yasalarında yapılacak değişikliklerin 1 yıl içinde gerçekleştirilecek seçimde uygulanamayacağına ilişkin anayasa hükmünün ilk yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminden istisna tutulması nedeniyle ikinci uyum paketinin daha sonra değerlendirileceği kaydedildi. AKP’de, seçim barajının düşürülmesine karşı çıkılırken, siyasi partilerin ittifak yapılmasına ilişkin yasa değişikliğine sıcak bakılıyor.

Meclis çalışmalarına ara

MYK’de, Meclis’in çalışma takvimi de değerlendirildi. Buna göre, bütçe görüşmeleri cuma günü sona erecek. CHP’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında verdiği gensorunun cumartesi günü görüşülmesinin ardından Meclis çalışmalarına 9 Ocak’a kadar ara verilmesi planlanıyor. Soylu hakkındaki gensorunun, zayıf bir ihtimal de olsa cuma günü bütçe görüşmelerinin bitiminin ardından TBMM genel kurulu gündemine alınabileceği kaydediliyor.

EN SON EKLENENLER