Tehlikeli ‘nükleer silah’ oyunu

Rusya’ya yakın ülkelere yığınak yapan NATO ile Rusya arasındaki gerilim sürerken, 28 NATO üyesine gönderilen gizli belgede, Rusya’ya karşı önlemler arasında Avrupa’da nükleer silahlanma yer aldı

NATO’nun, ABD tarafından bir nükleer silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya karşı “nükleer’ seçeneği” gözden geçirdiği iddia edildi. Buna göre, 28 NATO üyesine gönderilen gizli belgede, olası önlemler arasında Avrupa’da nükleer silahlanma da yer aldı.

ABD’nin nükleer silahla Hiroşima ve Nagazaki’de yaptığı katliam hala belleklerde tazeliğini korurken, insanlığı ve ekosistemi umursamayan NATO, nükleer gerilime sarılıyor. Gazeteduvar’ın Alman FOCUS ile Die Suddeutscher Zeitung gazetelerine dayandırdığı habere göre; NATO’nun, 1987 tarihli nükleer silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya karşı bir önlem planı hazırladığı, önlemler arasında Avrupa ülkelerine nükleer silahlanma çağrısı yapıldığı iddia edildi. Haberlere göre, 28 NATO üyesine gizli bir belge gönderildi. Belgede 39 maddelik bir önlem listesi yer alırken, müzakere seçeneğinin yanı sıra bir dizi nükleer silahlanma senaryosu da sıralandı.

NATO’yla Rusya arasındaki son gerilim, ABD’den gelen suçlamaya dayanıyor. ABD yönetimi Rusya’yı, 1987 yılında SSCB lideri Michael Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan’ın Washington’da imzaladığı, kısa ve orta menzilli nükleer başlıklı füzelerin ortadan kaldırılmasını öngören ‘Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı ihlal etmekle suçluyor. Alman basınının iddiasına göre; Washington, bu nedenle NATO ülkelerinden karşı önlemler alınmasını istedi.

Neler istendi?
Alman basınına göre, 28 üyeye gönderilen 39 maddelik gizli listede müzakere ve olası yaptırımlar öncelik taşıyor. Ancak bu yöntemlerin işe yaramaması halinde nükleer önlemler alınması çağrısı yapılıyor ve bu önlemler şöyle sıralanıyor:

1-NATO’nun nükleer caydırıcılığını arttırması,
2-NATO üyelerine daha fazla erken uyarı sistemi yerleştirilmesi,
3-Su altı korumasının arttırılması,
4- Nükleer silah taşıyabilen B-2 ve B-52 savaş jetlerinin Avrupa’da daha sık kullanılması,
5-Avrupa’nın nükleer silah taşıyabilen uçak kapasitesini artırması.

Nükler bombaların patlatıldığı yerde doğa da ölüyor. Bölgedeki insanlar yok edilirken, çevreye onyıllara yayılan kanser yayılıyor. Nükleer silah yatırımı büyük bütçeleri de yutuyor. Dünyanın birçok ülkesinden gö eden mültecilere kaynak ayrılmazken, insanlar göç yollarında ve sınır boylarında can verirken, NATO ülkelerinin umursamazca silah yatırımları dikkat çekiyor.

EN SON EKLENENLER