‘Topbaş ve Şahin’in AKOM’da poz vermesiyle sel sorunu çözülmüyor’

 İki sel felaketin izlerini hala taşıyan İstanbul için yapılan yeni sel uyarılarına dikkat çeken TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, İstanbul’un 5 günlük yağışa dayanacak bir altyapısının bulunmadığının altını çizerek, “Kadir Topbaş ve Vasip Şahin’in AKOM’da poz vermesiyle bu sorunlar çözülmüyor” dedi.

İstanbul’da meydana gelen iki sel felaketinin ardından binlerce insan mağdur olurken, yüzlerce ev, işyeri ve araç hasar gördü. Her iki selin izleri hala dururken, meteorolojiden yeniden kuvvetli yağış uyarıları gelmeye başladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, belediyenin İstanbul gibi büyük bir kentte kısa sürede önlem alamayacağını belirtti ve bunu “ormanlık alanların yok edilmesine ve plansız kentleşmeden oluşan betonlaşmaya” bağladı.

SEL YÖNETİMSEL HATA SONUCU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) altyapıya değil üstyapıya ağırlık verildiğini kaydeden Akçelik, “Gerekli önlemlerin alınmamasından, örneğin boru çaplarının arttırılmaması, menfezlerin değiştirilmemesi gibi teknik meselelerden dolayı da bu taşkınları yaşıyoruz. Betonlaşmadan kaynaklı toprağın geçirimsizliğindeki azalma sonucu su yüzeysel akışa dönüşerek, sel felaketlerine yol açıyor” dedi. Akçelik, yönetimsel bir hata sonucu İstanbul’un sel felaketiyle karşılaştığını ifade etti.

‘ALTYAPI 5 GÜNLÜK YAĞIŞA DAYANMAZ’

Yağış rejimlerinin düzensizliği küresel iklim değişikliğinden kaynaklı olduğunu aktaran Akçelik, Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı yüzyıl içinde en çok iklim değişikliğinden etkilenecek ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Bu yüzden tüm alt ve üst yapıların iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini ifade eden Akçelik, “Kadir Topbaş, 2014 ve 2017 yılında Londra’da yaşanan bir sel felaketinin örneğini veriyor sürekli. Biz bu açıklamalardan sonra Londra’daki örneklere baktığımızda oradaki belediyeler planlama yaparken, bu afet risklerini göz önünde bulundurup çalışmalar yapmışlar. Bizim de 5 günlük yağışa dayanamayan bir altyapımız var maalesef” dedi.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele etmek yerine tetikleyen uygulamalara imza attığını dile getiren Akçelik, Türkiye’de bir daha bu felaketlerin yaşanmaması için iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

‘AKOM’DA POZ VERMEYLE ÇÖZÜLMÜYOR’

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın sorumluluğu almak yerine “kaderci” davrandığını vurgulayan Akçelik, “İşin içinden sıyrılma peşinde. Halkı tatmin edici bir açıklama yapmamış. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Vasip Şahin’in gidip AKOM’da (Afet Koordinasyon Merkezi) poz vermesiyle maalesef bu sorunlar çözülmüyor” diye konuştu.

Taşkın risk haritalarına göre imar izninin verilmesi gerektiğini ifade eden Akçelik, “Bu taşkın risk haritalarında kırmızı, mavi ve beyaz bantlarla dere koruma alanları belirlenir. Yani taşkın risk haritaları bölgedeki imar planlarını direkt etkiler” dedi. İSKİ tarafından 2016 yılında taşkın risk haritalarının ne kadar yapıldığına baktıklarını aktaran Akçelik, taşkın risk haritasının yüzde 17 olarak planlandığını fakat yapılanın ise hiç olmadığını kaydetti. Akçelik, “Bu planlamalar yapılmış olsaydı bugün bu problemler yaşanmayabilirdi” dedi.

EN SON EKLENENLER