Uyuşturucu ve Baron üssü

Ekonominin kötüye gittiği dönemde uyuşturucu ve silah ticaretinin önünün kara para trafiğinin yoğunlaşması için ne kadar açıldığı bir kez daha ortaya çıktı. Farklı ülkelerden uyuşturucu baronları Türkiye’de yakalandı

Hüseyin Yılmaz

Latin Amerika ve Avrupa’dan sevkiyatı yapılan büyük çaplı uyuşturucu trafiğinde Türkiye’nin merkez üs dönüştüğü bir kez daha ortaya çıktı. Farklı ülkelerden uyuşturucu baronların İstanbul ve Isparta’da oldukları ortaya çıktı. Gözler bir kez daha Türkiye’nin Latin Amerika’dan yapılan kokain ticaretindeki rolüne çevirdi.

Ekonomisinde birçok alanda gerileme yaşanan Türkiye’de el konan kokain 7 yılda 7 katına çıktı. Avrupa’nın kokain baronu olarak bilinen ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan çok sayıda isim 13-25 Haziran 2023 operasyonlarında gözaltına alındı. ‘Kara Mamba’, ‘Balina’ lakaplı Isaac Bignan, Ömer K. ve Murat P. Isparta’da gözaltına alındı.

Kartelin silahlı operasyonel birimini yönettiği kaydedilen Belçikalı Jurean Anthony Finix, Şakir K. ile Fatih T. İstanbul’da Kağıthane’de gözaltına alındı. Ali Ç., Talha A. ve Kenan T. de Konya’da gözaltına alındı. 10 milyar dolarlık uyuşturucu trafiğini yürütiği belirtilen uyuşturucu şebekesiyle bağlantılı 34 kişi de 13 farklı adreste gözaltına alındı.

Güney Amerika ve Avrupa rotasındaki uyuşturucu trafiğini yöneten kilit isimler arasında yer alan ve Interpol tarafından uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranan Hollandalı ‘Bello Jos’ lakaplı Joseph Johannes Lijdekkers’in 2 yıl önce Türkiye ile bağlantıları tespit edilmişti. Kartelinin Türkiye ayağındaki bağlantılarının ise Naci Yılmaz üzerinden yürütüldüğü belirtiliyordu. Isaac Bignan’ın Lijdekkers’in yardımcısı ve ortağı olduğu, Jurean Anthony Finix’in Leijdekkers’in Türkiye’deki faaliyetlerine yön verdiği, Naci Yılmaz’ın adamlarıyla çalıştığı öne sürülüyordu.

Leijdekkers ve gözaltı işlemi yapılan 40 kadar kişiye ait 36 adet taşınmaz, 99,9 kg altın, 2 adet motorlu araç, 5 milyon 785 bin euro, 1 milyon 733 bin dolar, 65 milyon 725 bin lira ve şüphelilerin hissedar oldukları 5 şirketin ortaklık payları dahil, nakit olarak yaklaşık 1,1 milyar TL tutarındaki mal varlığı olduğu, bunlara el konduğu kaydedildi.

BM raporunda Türkiye istasyon

BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu’nun (INCB) 2022 yılı raporu, Türkiye’nin birçok uyuşturucunun Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaştırılması için bir geçiş noktası olarak kullanıldığını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) son yayımladığı küresel kokain raporu da Türkiye’de ele geçirilen kokain miktarının 2014 ile 2021 arasında 7 katına çıktığını gösteriyor. Ancak Türkiye’ye yakalanmayan ve göderilmek üzereyken bulunan uyuşturucu da hesaba katıldığında durumun ciddiyeti artıyor.

Son yıllarda Kolombiya, Ekvador, Peru, Panama ve Brezilya gibi ülkelerde Türkiye’ye gönderilmek istenirken yakalanan kokain miktarlarında ciddi bir artış yaşanıyordu.

Suriye’deki iç savaş sırasında paramiliter grupların kullanılması Türkiye gibi Suriye’de de uyuşturucu trafiğini artırdı.

Limanlarda uyuşturucu

Mehmet Ağar ile birlikte çalıştığı kaydedilen Süleyman Soylu döneminde Türkiye’deki limanlar uyuşturucu trafiğinin ana merkezlerinden oldu.

Eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın Bodrum Yalıkavak Marina’ya çöküp, mazfa liderleriyle poz vermesi sonrası kirli işlerin yönetimi için organizasyonun yapıldığı tartışmaları çıkmıştı.

AKP-MHP yönetimine çalışı, Suriye’ye silah sevkiyatınd agörev aldığını itiraf eden Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yurtdışından gelen kokainin alıcıları arasında Mehmet Ağar’a işaret etmişti.

Peker şunalrı söylemişti: “Lütfen, internete gidin bakın. Kolombiya Limanı’nda 4 ton 900 kilo kokain yakaladılar. Açıklama yaptılar, ‘Bunlar Türkiye’ye gidecekti’ diye. İzmir Limanı’na bir kimya firmasına. Türkiye’de bu kokainleri teslim alacak yerle ilgili hiçbir operasyon yok. Hiç kimseye. Biz 4 ton bulgur eksek bizi alır faturayı eksik yazdık diye gelir nezarete atarsınız. Niye operasyon yok… Bu nasıl bir şey ya! Devlet böyle olmaz. Uyuşturucunun geldiği adres belli. Sahibi Mehmet Ağar. Eski bir milletvekili daha… Eski yardımcısı bunun. İki üç tane de mafyatik tip.”
Limanlardaki tarafiğe sadece iki örnek: Mersin’de 2021 Haziran ortasında Liberya bandıralı gemideki muz yüklü 2 konteynerde 1 ton 300 kilogram kokain bulundu. Dava 2022’de sonuçlandı.Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi muz ithalatını yapan şirketin sahibi sahibi N.Ş’yi 30 yıl hapis ve 375 bin lira adli para cezası, oğlu B.Ş’yi de 27 yıl 6 ay hapis ve 200 bin lira adli para cezası verdi.

Mayıs 2021’de İskenderun Limanı’nda uyuşturucu ortaya çıkmıştı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş da, internet hesabından, İskenderun Limakport Limanı’nda 11 konteyner içerisinde 1072,6 kilogram (6.264.259 adet) “Captagon” cinsi uyuşturucu hap bulunduğunu paylaşmıştı.

4 Ekim 2022’de Mersin Limanı’ndaki bir konteynerde 48 kilogram kokain bulundu, 5 kişi gözaltına alındı. Haziran 2020’de Kolombiya’nın Buenaventura Limanı’nda Türkiye’ye Mersin Limanı’na gönderilmek istenen 4 ton 900 kilogram kokain bulundu. Limanlara sahte belgelerle gönderilen uyuşturucunun alıcısı firmaların açıklanması için sık sık çağrılar yapıldı.

Yine Latin Amerika ülkelerinden Panama’dan Mayıs 2021’de varış yeri Türkiye olan uyuşturucular bulundu. Operasyonu yine AKP_MHP hükümeti yapmamış, Panama yapmıştı. Panama narkotik operasyonunda, varış yeri Mersin Limanı olan gemide muz yüklü bir konteyner içerisinde 616 paket kokain bulundu.

Bir dönem cumhurbaşkanlığına ait olan TC-ATA uçağı ile Brezilya-Türkiye arası uyuşturucu trafiği yürütüldüğü ortaya çıktı.

Uçakla uyuşturucu ticareti

Kürt kentlerindeki askeri-polisiye operasyonlar Türkiye’de, uyuşturucu ve silah ticaretine zaman zaman göz yumulmasını beraberinde getirdi.

Kürt kentlerinde operasyon yapan özle harekatçıların zırhlı araçlarla uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları ortaya çıkmıştı. Kolombiya, Brezilya gibi ülkelerde yapılan operasyonlarda Türkiye bağlantılı uyuşturucu kartellerinin bağlantıları gözaltına alınmıştı. Brezilya Polisi, Sao Paulo kentindeki Leite Lopes Havaalanı’nda bir Türk uçağında onlarca bavul dolusu kokain bulmuştu. Uçaktaki Türkiye ve İspanyol vatandaşları gözaltın a alınmıştı. Operasyon yapılan uçak uzun yıllar Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan TC-ATA tescilli Gulfstream 4 tipi özel jet idi. Kolombiya’da da Türkiye bağlantılı devasa para tutan uyuşturcular bulunmuştu.

Uyuşturucu baronlarıyla pozlar

Bir önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uyuşturucu baronlarıyla, karanlık işler çevirenlerle fotoğrafları çıkmış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Fotoroman Süleyman” demişti. Kılıçdaroğlu, Soylu için “Bütün kaçakçılarla fotoğrafı çıkıyor. Ne denir ona, Fotoroman Süleyman denir. Uyuşturucu kaçakçısıyla, mafyayla fotoğrafı var. Bu İçişleri Bakanı mıdır yoksa başka bir model midir?” demişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Brezilya’da 1,3 ton uyuşturucu taşırken yakalan uçağın sahibi olan ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ACM Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Özkan’la da fotoğrafı çıktı.

AKP Trabzon Ortahisar ilçe yönetiminde yönetim kurulu üyesi olan Temel Bektaşoğlu, Rize’den Trabzon’a 1,5 kilo esrar getirmek isterken gözaltına alınmıştı. Süleyman Soylu ile fotoğrafı çıktı.

CHP ve HDP’li milletvekilleri Aralık 2022’de Meclis’teki bir oturumda kürsüde konuşan İçişleri Bakanı Soylu’yu uyuşturucu baronları ile olan fotoğraflarını fırlatarak protesto etmiş ve yuhalamıştı.

Soylu, operasyonları överek bunları örtmeye çalışmıştı. 30 Ağustos 2015’de Suriye’nin Lazkiye kentinde El Nusra ile yan yana olan 2’nci Sahil Tümeni içerisinde yer alıp, kesik baş ile verdiği pozlarla gündeme gelen AKP’nin Kapaklı İlçe Teşkilatı üyesi Emrah Çelik’in, Mustafa Şentop ve Soylu ile birlikte çektirdiği fotoğraflar ortaya çıkmıştı.

Soylu’nun inkar etmesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) talebiyle Avusturya’da yakalanan ve kara para aklamakla suçlanan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağına bindiği sırada çekilen görüntüleri çıkmıştı.

Ocak 2022’de Almanya’da cinayet, kasten adam öldürmek, ağır yaralama, şantaj, fuhuş, silah ve uyuşturucu ticareti gibi birçok suçlamayla yargılanan ve Bulgaristan’da geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Almanyalı Osmanlılar Derneği yöneticisi Taner Ay’ın da Soylu ile fotoğraları gündemleşmişti.

Kürşat Ayvatoğlu (solda)

‘Pudra şekeri’ çekerken

Lüks bir yaşam süren AKP Genel Merkez çalışanı Kürşat Ayvatoğlu’nun lüx aracında uyuşturucu çekerken görüntüleri çıkmıştı. Gözaltına alınınca “Kokain değil, pudra şekeriydi” demişti. Adli Tıp Kurumu, gönderilen bulguları inceleyip uyuşturucu olduğunu kaydetmişti. AKP Aydın Gençlik Kolları Başkanı ve Efeler Belediye Meclis Üyesi Abdülhamit Burak Aykut,da uyuşturucu maddeyle gözaltına alınmıştı.

AKP Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek’in eşi emekli savcı Faruk Sarıoğlu hakkında “Cumhuriyet tarihinde tek operasyonda ele geçirilen en büyük miktardaki eroin” dosyasından birine bakan meslektaşına rüşvet teklif ettiği iddiasıyla açılan davada Sarıoğlu’na 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

AKP İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi Cenk Özen evi ve işyerinde yapılan arama sonrası uyuşturucu satıcılığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

AKP Yozgat Merkez İlçe Başkanı Kürşat Kılıç’ın ani istifasının ardından odasında uyur halde görüldüğü ve masasının çekmecesinde de uyuşturucu olduğuna dair video yayınlanmıştı.

Bahtiyar Çolak (sağda)

Mahkeme heyeti başkanı

HDP’lilere yönelik açılan Kobanî Davası’nın görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde heyet başkanlığını yapmış olan Hakim Bahtiyar Çolak gözaltına alındı. Mahkeme Heyeti Başkanı Çolak “Atadedeler örgütü” iddianamesinde “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla yargılanacaktı.
2022’de Adana-Konya hattında bir araçta kokain şebekesi çıkmıştı. 20 kişilik çeteyi Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Osman Yarbaş’ın yönettiği, belirlendi. Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görevli savcının yardımcıların bir grup polisin de uyuşturucu şebekesinde olduğu belirlenmişti.

AbuHamza

Suriye cephesi

TSK, SMO, HTŞ’nin birçok kentinde bulunduğu, İran, Rusya’ya bağlı paramiliter grupların da olduğu Suriye’de de savaş ortamının perdeleri kullanılarak uyuşturucu trafiği arttırıldı. Suriye’deki uyuşturucu trafiği sık sık güdneme geldi. BBC Suriye’de üst düzey yetkililerin uyuşturucu ticareti yaptıklarını, Captagon satışında rol oynadıklarını ortaya çıkardığını yazdı. Haberde şunlar kaydedildi: “BBC Arapça Servisi ve araştırmacı gazetecilik ağı OCCRP tarafından yürütülen ortak araştırmada, Suriye ordusunun önde gelen isimlerinin ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ailesinin milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticareti yaptıklarına dair yeni bağlantılar ortaya çıktı. Suriye hükümeti, BBC’nin yorum talebine yanıt vermedi. Daha önce ise Suriye hükümeti uyuşturucu ticaretine karıştığını reddetmişti.

Temmuz 2022’de, Suriye’nin güneyindeki Süveyda şehrinde, rejimle ittifak yapan milislerin lideri Raji Falhout’un karargahı, rakip bir grup tarafından basıldı. Karargahda, dağıtılmak üzere hazırlanmış Captagon haplarının bulunduğu çantalar ve hap üretiminde kullanılabilecek bir makine, Falhout’un Suriye askeri kimlik kartı ve kilidi açılmış bir cep telefonu bulundu.

Telefona özel erişim elde eden BBC, Falhout ile “Ebu Hamza” adını verdiği Lübnanlı bir kişinin mesajlaşarak, makinenin satın alınmasını tartıştıklarını gözlemledi. İki isim Ağustos 2021’de cep telefonundan mesajlaştıklarında, gündemleri makinenin Lübnan’dan Suriye’ye taşınmasıydı. BBC, telefon numarasını kullanarak Ebu Hamza’nın gerçek kimliğini tespit etti: Hüseyin Riad el-Faytrouni. Suriyeli gazeteciler bize onun Hizbullah ile bağlantılı olduğunu söylediler. Hizbullah, Lübnan’da, Suriye hükümetiyle yakın bağları olan bir siyasi parti. BBC ekibi, Suriye ordsunun Halep’teki bir kışlasını ziyaret etti. Adının açıklanmaması koşuluyla bizimle konuşan bir asker, asker arkadaşlarının aylık maaşının 150 bin Suriye Lirası’ndan (60 dolar) az olduğunu söyledi. Birçoğunun gelirlerini artırmak için yerel çapta uyuşturucu satıcısına dönüştüğünü ve bunun onlar için rutin hale geldiğini de ekledi. Suriye ordusundan kaçan eski bir subayla konuştuk. Bize şunları söyledi: ‘Suriye’de savaş sırasında subayların ve rütbelerin içinde bulunduğu zorlu mali koşullar nedeniyle, 4. Tümen’in birçok üyesi kaçakçılık yaptı.’ BBC, Suriye’deki çeşitli üst düzey kaynaklarla konuştu. Bu kaynakalar, numaranın Tümgeneral Ghassan Bilal’e ait olduğunu doğruladı. Numarayı defalarca aradık ancak yanıt alamadık. General Bilal, Mahir Esad’dan sonra 4. Tümen’de 2 numaralı isim. Bilal’in Zırhlı Tümen’in güçlü güvenlik bürosunu yönettiği anlaşılıyor.
WhatsApp mesajlarında Daqqou, “Patron” ile Captagon olduğuna inandığımız “malların”, Suriye’de 4. Tümen’in büyük bir üssünün bulunduğu Saboora kasabasına taşınmasını ve güvenlik izinlerinin yenilenmesini tartışmış.”

#Uyuşturucu #Baron #üssü

EN SON EKLENENLER