Yasak nedeniyle 2 aydır koyunlarını sağamıyorlar

Hakkari’de yollarına taş ve toprak yığılarak kent ile bağlantıları kesilen Kaymaklı ve Ördekli köylüleri, şimdi de “yasak” nedeniyle koyunlarının bulunduğu yaylalara gidemiyor. Süt ve süt ürünleri satarak geçinen köylüler, 2 ayı aşkın süredir koyunlarını sağamıyor.

Nisan ayında yollarına taş ve toprak yığılarak Hakkari ile bağlantıları kesilen Berwar bölgesindeki köylüler, şimdi de “güvenlik” gerekçesiyle konulan yasak nedeniyle hayvanlarının bulunduğu yaylalara gidemiyor. Mart ayının sonunda otlanmaları için hayvanları Tuxînkê ve Hecack bölgesine gönderen Kaymaklı (Şumunis) ve Ördekli (Kotranis) köylüleri, yasak nedeniyle 2 ayı aşkın süredir hayvanları sağamıyor.

2 AYDIR KOYUNLAR SAĞILMIYOR

Haziran gelmesine rağmen halen koyunlarını sağamadığını dile getiren Kaymaklı köyünden Kumri Emre, yasak nedeniyle ne kendilerinin gidebildiğine ne de hayvanların o bölgeden gelebildiğine dikkat çekti. Emre, “Normalde iki aydır bizim koyunlarımızı sağmamız gerekiyordu. Ancak yasaklar nedeniyle koyunları sağamadık. Hastamız olduğunda hastaneye götüremiyoruz. Koyunlarımızı sağsak bile sütlerimizi pazarlamak için kente yollayamıyoruz. Yol çok uzun olduğundan sütler bozuluyor. Kentte yaşayan evlatlarımıza dahi bir şeyler yollayamıyoruz“ diye konuştu.

‘KÖYDEN ÇIKAMIYORUZ’

Kaymaklı (Şumunis) köyünde yaşayan Şirin Alpsar de, eskiden tüccarların köye gelerek süt ve peynir aldığını; ancak kapanan yol ve yasak nedeniyle bu yıl kimsenin gelmediğini söyledi. Tek geçim kaynaklarının küçükbaş hayvan besiciliği olduğunu ifade eden Alpsar, “Yasaklardan dolayı köyden çıkamıyoruz. Koyunlarımız Tuxînkê ve Hecack’de ancak bizler oraya gidip gelemediğimiz için koyunlarımızı sağamıyoruz. Bu günlerde köyün etrafında yetişen ve peynirlere katmak için toplanan Mende, Qaşım, Heliz ve Siyabo gibi otları topluyorduk; ama yasaklar yüzünden onları da toplamakta zorlanıyoruz. Eskiden tüccar sağım yaptığımız yere gelir orada sütü satın alırdı ve bizler de paramızı alırdık. Kentte yaşayanlar da ucuz peynir ve yoğurt bulabiliyordu ama şimdi bizler dahi köylerde yoğurt peynir bulma sıkıntısı çekiyoruz” dedi.

‘PEYNİRİN PAHALI OLMASI YASAKTAN’

Kent merkezinde esnaflık yapan Hayrettin Karaman ise köylülerin ürettiği süt ve süt ürünlerini satmak için onlarla anlaştığını; ancak yoların kapatılması ile birlikte halen hiçbir ürünün eline ulaşamadığını söyledi. Karaman, “Kentte 30 liraya dayanan peynirin pahalı olmasının sebebi bu yasaklardır. Üretilen ürünleri almak için hazırlıklarımızı yaptık. Ancak yarım saat olan köye ulaşım sağlayan yol, devlet tarafından kapatılınca köye ulaşabilmek için 4 saat araç sürmek gerekiyor. Bu durumda burada süt alsanız dahi kente yetişinceye kadar bu sütler bozuluyor. Ayrıca yol masrafları da artınca haliyle her şeye zam geliyor” ifadesinde bulundu.

EN SON EKLENENLER