Yunanistan virüse nasıl bu kadar iyi direniyor?

John Hopkins üniversitesinin verilerin göre Yunanistan’da şimdiye kadar 1.884 vaka tespit edildi, 83 kişi hayatını kaybetti. 7 Nisan günü, 1832 vaka ve 81 ölü vardı.

İtalyan Corriere della Sera gazetesi, bu başarıyı, diğer ülkelerden ders çıkarmayı bilen Yunan hükümetinin doğru tutumuyla açıklıyor.

Yaşlı kıtada orta boylu ülkeler arasında Yunanistan mevcut durumda virüse karşı iyi bir sonuç ortaya çıkarmış görünüyor. Benzer büyüklükteki diğer ülkelerde, örneğin Hollanda’da bir milyon kişi başına 1122 virüslü vaka düşerken, Avusturya’da 1400 ve Belçika’da 1447 vaka olarak dikkat çekiyor. Yunanistan’da ise bu sayı sadece 163.

OYSA VİRÜSÜN YAYILMASI İÇİN İDEAL KOŞULLARA SAHİPTİ…

Oysa Corrierre dela Serra gazetesi pandeminin başında, Yunanistan için endişelenmek için çok neden olduğunu yazmıştı. Gazete şunları ifade ediyor: “Teorik olarak, Yunanistan pandeminin ideal kurbanı gibi görünüyordu. Sağlık sistemi on yıllık vahşi kesintilerle zayıflamış ve alışkanlıklar gösteriyor ki insanlar dışarıda çok kalıyorlar.”

Bu durumun virüsün yüksek oranda yayılması için ideal koşullar olduğuna dikkat çeken gazete, ne mutlu bu senaryonun doğrulanmadığını kaydediyor.

Gazetede dikkat çekilen bir konu olmasa da, virüsün yayılması halinde felaket sonuçlar da ortaya çıkabilir. Özellikle ülkedeki mültecilerin durumu ve cezaevlerindeki aşırı doluluk felaket riskini arttırıyor. İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’ye iki cezaevinde doluluk oranı yüzde 140’a kadar çıkıyor. Atina yakınındaki aşırı dolu Korydallos erkek cezaevinde 9,5 metrekarelik hücrede 7 kişinin kaldığı, kirli ve haşerat dolu süngerler kullanıldığı, duvarların küflendiği tespiti yapıldı.

NASIL AÇIKLAMAK GEREKİYOR?

Tüm bunlara rağmen Atina’nın koronavirüse karşı başarıyı nasıl açıklamak gerekiyor? İtalyan gazeteye göre “şans rol oynadı.” Potansiyel bir merkez üssü olan Yunanistan’ın vaktinde tedbir alarak, Ortadoğu’dan gelen bir hacı gemisini karantinaya aldığını hatırlatan gazete, ama her şeyden önce Yunanlıların hızlı hareket ettiğine vurgu yapıyor.

Ülkede ilk vaka 27 Şubat’ta ortaya çıktı. İtalya’da altı gün önce ilk vaka tespit edilmişti. Gazeteye göre Atina yönetimi ilk kurbanları beklemek yerine, hemen okulları kapatmaya ve eylemleri yasaklamaya karar verdi. Bu reaksiyonun sosyal mesafeye yol açtığı ve daha sonra tüm diğer Avrupa ülkelerinin de bu tedbiri geliştirdiği ancak çok yüksek sayıda bulaşma vakalarından sonra ancak hayat bulduğu kaydedildi. Gazete, “Yunanistan Kuzey Avrupa sınıfının birincilerine ders vermekte” diyor.

İTALYA İLE YAKINLIK ETKİLİ Mİ OLDU?

Gazeteye konuşan Imperial College araştırmacısı Filippos Filippidis, Yunanistan’ın hızlı hareket etmesinin İtalya ile olan kültürel yakınlıktan kaynaklı olduğuna dikkat çekti: “Yunanistan’ın, İtalya gibi kendisine yakın hissettiği bir ülkedeki drama şahitlik etme şansı oldu. Yunanlılar açısından, İtalyan vakasını görmezden gelmek imkansızdı. Böylece hükümet, diğer Avrupa ülkelerine göre daha hızlı ve etkili bir şekilde tepki verdi.

Corriere della Sera gazetesi ise şöyle noktalıyor: “Şans veya önceden görme, ne olursa olsun; Yunanistan Kuzey Avrupa sınıfının birincilerine bir kez olsun ders vermekte.”

EN SON EKLENENLER