Kadınların pazar yeri depo ve otoparka dönüştü

Birecik’te kadınlar için kurulan pazar yeri, depo ve otoparka dönüştürüldü. Kadınlar ürettikleri gıda ürünlerini, yeni ve amacından farklı kullanılan işyerlerinin yarattığı sağlıksız koşullarda müşteriye sunmak zorunda kalıyor.

Urfa’nın Birecik ilçesinde Sancak mahallesinde 10 yıl önce yapılan “Yöresel Ev ile El Ürünleri Pazarı” depo ve otoparka dönüştü. Ürettikleri salça, kurutulmuş patlıcan, biber, kabak gibi gıda ürünlerini pazarda satan kadın esnaflar, sağlıksız koşullarda çalıştıklarını söyledi. Üretim alanlarının temiz tutulması ve depo olarak kullanılan dükkânların kapatılması için defalarca belediyeye müracaat ettiklerini dile getiren kadınlar, sorunlardan kaynaklı pazardaki 28 dükkândan sadece 7 dükkânın pazarın amacına hizmet ettiğini söyledi.

FARELER ARASINDA GIDA ÜRETİYORLAR

Pazarda salça, kurutulmuş domates, kabak ve patlıcanın yanı sıra, kuru üzüm, pekmez, pestil gibi ürünler satarak geçimini sağlayan 62 yaşındaki 5 çocuk annesi Zeliha Çetin, “Pazarda, pislikten geçilmediği gibi, farelerle uğraşıyoruz. Zabıtalar geldiğinde bakmakla yetinip gidiyorlar. Eskicilik yapanlar topladıkları eski eşyaları getirip buraya yığıyor. Burası eskicilerin yeri değildir. Biz burada gıda üretiyoruz. Buraya gıdalarımızı, kuruması için seriyoruz. Peki, bu pisliğin içinde ne kadar sağlıklı iş yapabiliriz? Buranın temiz tutulması gerekiyor” dedi.

PAZARDAN BAŞKA HER ŞEYE BENZİYOR

Pazar yerinin temiz olmamasından yakınan bir diğer kadın esnaf 61 yaşındaki 5 çocuk annesi İslim Yaşar ise, emek ile ürettiklerini satıp yaşamaya çalıştıklarını söyledi. İş sahalarının pazardan başka her şeye benzediğini, kimseye bir şey anlatamadıklarını ifade eden Yaşar, “Belediyenin müdahale etmesi gerekiyor, ancak defalarca söylememize rağmen gelip bakmaktan başka bir şey yapmıyorlar” diye konuştu.

‘ŞÜKREDİN NE İSTİYORSUNUZ’

Gıda ürünleri elde ettiklerine dikkat çeken 50 yaşındaki 3 çocuk annesi Zeliha İncedağ, her ne kadar titizlik ile ürün elde etmek için uğraşsalar da, ürünlerini pazardaki kötü koşullardan koruyamadıklarını ifade etti. Belediyenin duyarsızlığından yakınan İncedağ, şunları söyledi: “Kanalizasyonun üstü açık. Belediyeye söylüyoruz, ‘tamam’ diyorlar, ancak yine aynı tas aynı hamam. Değişen bir şey yok. Geçen kabakların üzerinde köpek geziyordu. Aynı zamanda burası garaj olarak kullanılıyor. At arabası bile içeri giriyor. Dükkânlar eski eşyaların yanı sıra odunluk olarak kullanılıyor. Yıllardan beridir bu sıkıntıları yaşıyoruz, ancak sesimizi duyuramıyoruz.” İncedağ, belediye başkanının kendilerine “Dükkânlarda bedava oturuyorsunuz, Allah’a şükredin, bizden daha ne istiyorsunuz” dediğini söyledi. İncedağ, kira vermeye hazır olduklarını, ancak pislik içinde kalmak istemediklerini ekledi.

Pazarda işçi olarak çalışan 45 yaşındaki 5 çocuk annesi Gürcü Kaplan, pazarın temiz olması durumunda birçok kadına iş sahası olduğunu, günlük 40 ile 50 TL arası para kazanabildiğini ifade etti. Kaplan, “Ne kadar çok iş yaparsak, o kadar çok para kazanıyoruz” dedi.

Söz konusu iddialar ile ilgili aradığımız belediyenin basın birimi, ekipler tarafından pazarda haftada bir kontrollerin yapıldığını savundu. Her hangi bir şikâyet ve dükkânların farklı amaçla kullanılması durumunda dükkânın boşaltılıp başka ihtiyaç sahiplerine tesis edildiğini belirten belediye, belediye personeli tarafından pazarda rutin bir şekilde temizlik çalışmasının yapıldığını, belediye başkanı ile ilgili iddianın ise gerçeği yansıtmadığını söyledi.

EN SON EKLENENLER