‘Kalemi yerde kalmayacak’

Xanesor’da KDP saldırısında katledilen gazeteci Nûjiyan Erhan’ın ardından, kadın gazeteciler onun kalemini yerde bırakmayacaklarını söyledi

Hakikati ortaya çıkarmak, Êzidî halkının sesi olmak yolunda 3 Mart’ta KDP’nin Şengal’e saldırısı sırasında yaralandı Nûjiyan Erhan (Tuba Akyılmaz). Günler süren yaşam savaşını 22 mart gecesi kaybetti. Özgür Basın geleneğinden gelen kadın gazeteciler, Nûjiyan Erhan’ın kaldığı yerden hakikati haykırmaya devam edeceklerini söyledi.

Mirasını devralacağız

Hakikatleri ortaya çıkaran gazetecilerin bilinçli olarak hedef alındığını söyleyen dihaber muhabiri Semra Turan, Nûjiyan Erhan’ın da KDP’nin Şengal saldırısını görüntülemek için orada olduğunu ve bilinçli olarak hedef alındığını vurguladı. Turan, “Nûjiyan Şengal Dağları’nda kadınların yaşadıklarını tüm dünyaya duyurdu. Kadın gazeteciler olarak Nûjiyan’ın bıraktığı yerden mirasını devralacağız” dedi.

Ortadoğu ateşten gömlek

Nûjiyan Erhan’ın mücedelesini bıraktığı yerden devam ettireceklerini söyleyen gazeteci Hatice Kamer ise Ortadoğu’da gazeteci olmanın zorluklarına dikkat çekti: “Ortadoğu’da gazeteci olmak ateşten gömlek. Medyada kadın gazetecilerin varlığı, kadın odaklı yaklaşımların gelişimi için önemli. Bu yüzden sadece ben değil tüm kadın gazeteciler işlerini doğru bir şekilde yapmaya devam ettikçe hayatını kaybeden gazetecilerin kalemi de yerde kalmamış olacaktır.”

Êzidî kadınların yanında oldu

1HaberVar Kürtçe haber editörü Gülistan Korban da, “Nûjiyan Şengal’de haber peşinde koşarken, Şengal’de olup biteni bizlere, kamuoyuna duyurmaya çalışırken yaptığı işin zorluğu ve kutsallığının farkındaydı. O denli farkındaydı ki yaşamını göze alıp, Êzidî kadınlarının yanında oldu” dedi. Korban, şöyle devam etti: “Türkiye gibi ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ve 155 gazetecinin tutuklu olduğu bir ülkede şunu söyleyebiliriz ki; siz ne yaparsanız yapın, Şengal’de olduğu gibi kurşun da yağdırsanız, gerçekler Nûjiyan gibi cesaretli gazeteciler olduğu sürece elbet ortaya çıkacaktır. Biz de Nûjiyan’ın kararlı duruşunu bıraktığı yerden sürdürmeye devam edeceğiz.”

Kamerası ile şehit oldu

Özgür Basın geleneğinin Gurbetelli Ersöz ile başladığını ve bugün yüzlerce kadın gazeteci ile devam ettiğini söyleyen gazeteci Esmer Tunç ise, şu sözleri ifade etti: “2014 yılında Maxmûr’da DAİŞ saldırısında gazeteci Deniz Fırat’ı katlettiler. Nûjiyan da DAİŞ tarafından kaçırılan kadınların çığlığını tüm dünyaya duyurmak için Şengal’e gitti. Pes etmedi kararlı duruşu ile birlikte yolun sonuna kadar gitti ve elinde kamerasıyla birlikte şehit oldu. Biz kadın gazeteciler onun kalemi asla yerde bırakmayacağız.”

‘Basın organları harekete geçmeli’

Cizîrê Kantonu İnsan Hakları Örgütü, yazılı bir açıklama yaparak Nûjiyan Erhan’ın hedef alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Açıklamda şu ifadelere yer verildi: “Cizîrê Kantonu İnsan Hakları Örgütü olarak, KDP’nin bu insanlık dışı uygulamalarını kınıyor, basın-yayın organlarının tümüne çağrıda bulunarak, ilgili durum karşısında soruşturma açılması ve elleri gazetecilerin katledilmesinde bulunan kişilerin adaletin karşısına çıkarılması için harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

AMED/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER