Rojava 2017 yılına Jineolojî ile giriyor

Kadın bakış açısı ile geliştirilen sosyal bilim Jineolojî, Rojava’da son iki yıldır tartışılıyor. Rojava’da Jineolojî çalışmalarını değerlendiren Zozan Sima, ‘Milliyetçiliğin, dinciliğin ve cinsiyetçiliğin yarattığı yıkımı bundan bağımsız ele alamayız. Kadın bilimi bunların panzehiridir’ dedi.

Rojava Devrimi kadın bakış açısı ile her geçen gün kendini daha fazla kurumsallaştırıyor. 2015 yılından bu yana Mezopotamya Sosyal Bilimler Akademileri’nde eğitimleri verilen Jineolojî ayrıca Kuzey Suriye Federasyonu’nun (Rojava) eğitim siteminde liselerde ders müfredatına da girdi. Rojava Jineolojî Akademisi, birçok kentte eğitim ve seminerlerle kadın bakış açısı ile toplumsal dönüşümün nasıl gelişeceğini anlatıyor ve eğitimlerle bunu pekiştirmeye çalışıyor. Kadınların büyük bir ilgiyle karşıladığı Jineolojî Akademesi’nin 2017’deki planları arasında ise Rojava Jineolojî Konferansı gerçekleştirmek var.

Eril bilim toplumu sakatladı

Jineolojî Akademesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Zozan Sima, bilimin kadınsız gelişmesinin sadece kadınların sorunu olmadığını tüm toplumu sakatladığını söyledi. Sima, “Jineolojî sosyal bilimlerde kadın bakış açısı ile dönüşüm yaratma hedefiyle çalışma yürütüyor. Sosyal bilimlerde kadının yerinin olmaması sadece kadınlar açısından sorun yaratmıyor. Toplumsal sorunların çözümsüzlüğünde de sosyal bilimlerin pozitivist karakteri de belirleyicidir. Milliyetçiliğin, dinciliğin ve cinsiyetçiliğin bölgemizde yarattığı yıkımı bundan bağımsız ele alamayız. Kadın bilimi tüm bunların panzehiri olacak bilginin ve bu bilginin yaşamın her alanına yansımasının ifadesi olacak.
Kadınların binlerce yıllık deneyimine ve güncel olarak da yürüttükleri direniş ve elde ettikleri kazanımlara dayanacak. Rojava ve Suriye alanı Jineolojî çalışmaları açısından stratejik bir alan” diye konuştu.

‘Rojava ve Suriye’nin geleceği için…’

Rojava ve Suriye’nin geleceğinin kadın özgürlüğünde olduğunu kaydeden Sima, şu değerlendirmelerde bulundu: “Rojava ve Suriye toplumunda kadın özgürlüğü konusunda ortaya çıkan kazanımlar Jineolojî ihtiyacını bizlere daha da derinden hissettiriyor. Çünkü bu devrimin bilimsel çalışmalarla, sosyolojik araştırmalarla daha da güçlendirilmeye ihtiyacı var. Devrimin değerlerinin savunulup geliştirilmesi kadın özgürlüğü konusundaki gelişmelerle bağlantılı. Jineolojî’nin Rojava’da yaratacağı gelişmeler ve elde ettiği veriler Ortadoğu ve tüm dünyadaki kadınlar açısından bir kaynak olacak. Neyin kaynağı diye sorulacak olursa kadın devriminin dayanacağı sosyal bilim anlayışının kaynağı diyebiliriz.” Son iki yıl içinde önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Sima, ders müfredatı ve akademilerde okutulan dersler dahil birçok alanda Jineolojî’nin kendini örgütlediğini kaydetti. Sima, “Rojava ve Suriye’de demokratik ulus perspektifi ile devletsiz bir yönetim şekillendirilmeye çalışılıyor. Bu nedenle yoğun sistem inşa çalışmaları yürütülüyor” dedi.

Jineolojî kurumsallaşacak

2017 yılında çalışmalarını daha kurumsallaştırarak devam edeceklerini ve Jineolojî Konferansı düzenlemeyi planladıklarını aktaran Sima, şunları dile getirdi: “Jineolojî Akademisi’ni bir model olarak geliştirmek için tartışma süreci içindeyiz. Bununla birlikte Rojava-Suriye çok hızlı sosyolojik değişimler yaşadı. Bu sosyolojik değişimlerin kadın bakış açısı ile değerlendirilmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir toplumsal dönüşümü sağlayacak sosyolojik araştırmalar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca Rojava Üniversitesi bünyesinde açılacak Jineolojî Bölümü’nün hazırlık çalışmaları yürütülerek bu bölümün açılmasını sağlamak da önümüzdeki dönem hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yürüttüğümüz ve hedeflediğimiz bu çalışmaların sonuçlarını değerlendirip yeni hedefler belirleyeceğimiz Rojava Jineolojî Konferansı’nı da 2017 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Gulan Botan / Kobanê

EN SON EKLENENLER