Bir halkın sesi: Hunergeha Welat

Yaptıkları müzikler ve kliplerle büyük yankı uyandıran en son ise kimyasal saldırılara dikkat çekmek için ‘Serêkaniyê û Avaşîn’ şarkısını paylaşan Hunergeha Welat, Rojavalı Kürt sanatçıların sesiyle halkın yaşadıklarına ses oluyorlar

Rojavayê Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye düzeyinde çalışmalarını yürüten Hunergeha Welat, bölgedeki sanatçıların katılımıyla devrimci, folklorik ve ulusal şarkılar çıkarıyor. Hunergeha Welat, kuruluşundan bu yana 275’ten fazla sanat ürününü kayıt altına aldı. Aralarında Serêkaniyê ve Avaşîn, Hey Zapê, Xurfanî, Serhildan, Şervano, Nazê Nêrgiza Hewşê, Keziyên Tolê, Zeriyên Şeşdaran, Serok ve Şêladizê gibi kliplerinde aralarında olduğu 49 klip çekti. Sanat atölyesi, bölge halkları arasındaki ortak yaşamı ortaya çıkarmak, her bileşenin kültür ve sanatını göstermek amacıyla Awazên Windayê, Kul El Hela ve Rêwanê Resen gibi eserlere imza attı. Sanat atölyesi, Kürdistan, Kuzey ve Doğu Suriye halk oyunlarından 4 video ve Kürtçe 54 parça fotoğraf eğitimini kaydetti. Bu çalışmalar yakın zamanda yayınlanacak.

Halkın sesi oluyorlar

Hunergeha Welat’ın amacını ANHA’ya anlatan grup üyesü Delîl Mîrsaz, , “Rojava, Kürdistan’ın küçük bir parçası ama diğer parçalara kıyasla devrimci sanat açısından çok ileri. 80’li yıllardan bugüne kadar devrimi konu alan yüzlerce şarkı yapıldı. Şimdi de Rojavalı Kürt sanatçıların sesiyle yeniden sunmaya ve yerel halkın durumuna göre yeni şarkılar kaydetmeye çalışıyoruz” dedi.

Müziğin unsurları

Mîrsaz’a göre Kürdistan’ın yaşadığı birçok olay ve sanatın nesiller arası aktarım aşamalarının bir sonucu olarak özgün ve geleneksel sanattan uzaklaşma yaşandı. Rojava’daki Kürt sanat tarihine ilişkin Mîrsaz, “Başta Kobanê, Efrîn ve Cizre olmak üzere Rojava eski müziğin temeline ve unsurlarına sahiptir. Birçok sanatçı hayatını Kürt sanatının gelişmesine ve korunmasına adamış, özgün ürünleriyle Kürt sanatına damgasını vurmuştur. Ama son 5 yıldır işgalci Türk devletinin asimilasyon girişimleri var” ifadelerini kullandı.

Eğitim devreleri oluşturuldu

Hunergeha Welat, kuruluşundan bir süre sonra sanat çalışmalarını genişletmeye, devrimin aşamalarına ayak uydurmaya, sanatsal ve teknik sistemlerini geliştirmeye karar verdi. Bununla, üyelerine sanatsal ve teknik uzmanlık için eğitim devreleri gerçekleştirdi.

Hunergeha Welat Üyesi Müzik Öğretmeni Serxwebûn Zeyno, “Eğitim devrelerinin başında önümüzde birçok engel vardı, çünkü stüdyo sistemi onlar için yeni bir adımdı. Ama zamanla, ısrarımız ve sanatla bağımız sayesinde bu engeli birlikte aştık” diye belirtti.

Faaliyetler yaygınlaşacak

Hunergeha Welat Yürütme Üyesi Comerd Hesen, halkın içinde bulunduğu durumu, direnişi ve devrimi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm folklorik türkülerini gösterebilmek için faaliyetlerini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Hesen, “Sanat merkezinin farkı, özgün Kürtçe şarkılar ve yöreye ait diğer şarkıları kayıt altına alması ve sonuna kadar da faaliyetini sürdürecek olmasıdır” diye konuştu.

Demokratik sanat esas alınıyor

Hunergeha Welat’ta, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik sanatın esas ve yöntemleri üzerinden eğitimlerin verildiğini belirten Serxwebûn Zeyno, “Demokratik ulus ilkelerini göre bir sanat düşüncesini esas alıyoruz. Bölgelerimizde yaşanan olaylar nedeniyle daha büyük bir iş yapmamız ve sürece göre çalışmamız gerekiyor” aktarımında bulundu.

Sanatçı kişiliği oluşturuyor

Yûsif Osman isimli öğrenci, sanat alanında yer alma hayalinin Hunergaha Welat’la gerçekleştiğini ve büyüdüğünü söyledi. Başarı için sadece sevmek değil ısrarla çalışmanın da şart olduğunu belirten Osman, “Hunergeha Welat, gerçek bir sanatçı kişiliği oluşturmak için uygun bir yerdir” dedi.

KÜLTÜR SERVİSİ

#Bir #halkın #sesi #Hunergeha #Welat

EN SON EKLENENLER