Birliğin Simgesi: Yelda Gecesi

Kürt kültür ve dil örgütleri, Yelda Gecesi Bayramı’nı çeşitli etkinliklerle kutlayacak

Yelda Gecesi yılın en uzun gecesine tekabül eden 21 Aralık ekonoksu ve aynı zamanda Tanrı Mitra’nın doğum gününe işaret eden bu ritüel eski Aryen kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle Kürtlerde Yeresanlar ve Kakailer için halen büyük öneme sahiptir. Genellikle ailenin en büyüğünün evinde toplanılarak, pek çok yiyecek-içeceğin hazırlanıp tüketildiği şiir ve müziğin eşlik ettiği bu ritüel çeşitli eğlencelerle güneş doğana kadar devam eder.

Noel’in temeli ve kaynağı

Yelda; fikir, düşünce, felsefe ve inanca sahip tarihi bir olaydır. Kürtlerin en eski, doğal ve evrensel felsefesi, düşünce ve inancı olan Mithra düşünce ve inancının önemli kutsallarından biridir. Tarihi ve bilimsel çalışma ve araştırmaların verilerine göre dünyanın her yerinde, yeni yılın başlangıcı olarak kutlanan Noel’in temeli ve kaynağı Yelda Gecesi’dir. Yelda Bayramı binlerce yıldır Kürdistan’ın dört bir yanında milli bayram olarak kutlanmaktadır. Ama ne yazık ki Kürdistan’ın yüzlerce yıllık işgali nedeniyle birçok değer gibi bu Kürt ulusal değeri de yok edilmiştir. Bugün Kürt milletinin eşsiz mücadelesi sonucunda birçok Kürt değeri gibi Yelda Gecesi’nin bu kutsal kültürü, inancı ve felsefesi yeniden canlanmakta, Kürdistan’ın dört bir köşesine ve dünyanın her yerine yayılmaktadır.

Yelda ulusal kimliktir

Yelda Gecesi’nin Kürt ulusal kurtuluş mücadelesinde de yeri ve tarihi önemi vardır. Çünkü bu bayram tüm Kürt ulusunun kutsal bir değeri ve temel ortak simgesidir. Kürtlerin ve Kürdistan’ın bağımsızlık ve evrenselliğe yönelik ulusal, toplumsal, kültürel ve siyasi iradesinin oluşumunun temel kaynağı haline gelen ulusal bir kimliğin, birlik ve beraberliğin adı ve simgesidir.

Yelda gecesi kutlanacak

Bu vesile Kürdistan ve Avrupa’nın bir çok bölgesinde Destar Dergisi, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), İstanbul Kürt Enstitüsü, Amed Kürt Enstitüsü, Ari Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARİ-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Arsisa Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Anka Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Fırat Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Dicle Fırat Kültür Merkezi, Bahar Kültür Merkezi, Stockholm Kürt Enstitüsü, Almanya Kürt Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü ve İsviçre Kürt Enstitüsü, 21 Aralık’ta Yelda Gecesi Bayramı’nı birçok yerde çeşitli etkinliklerle kutlayacak.

HABER MERKEZİ

#Birliğin #Simgesi #Yelda #Gecesi

EN SON EKLENENLER