‘Dünya Kürtlerin hikayesini yeniden anlayacak’

Cannes Film Festivali’nde sinema dünyasının en prestijli ödülü Altın Palmiye’yi, Yılmaz Güney’in “Yol” filminin almasından 35 yıl sonra, filmin festivalde Klasikler arasında gösterilmesi hakkında konuşan 2012 yılında aynı ödülü “Sessiz-Bê Deng” filmiyle alan Rezan Yeşilbaş, “Dünya seyircisi, Kürtlerin hikayesini Yılmaz Güney’in filmiyle yeniden anlamış olacak” dedi. Yeşilbaş, Yol filminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, Kürtlerin hikayesinde bir değişme olmadığını belirterek, “Günümüz koşullarında Kürtlerin durumunu göz önüne aldığımızda, dünya seyircisi yine Kürtlerin hikayesinde aslında çok bir şeyin değişmediğini, Yılmaz Güney’in filminden anlamış olacak” diye konuştu.

‘En önemli tema hakikat’

“Sessiz-Bê Deng” filminden sonra hayatında bir şey değişmediğini söyleyen Yeşilbaş, kendisi için en önemli temanın hakikat olduğunu ifade etti. Yeşilbaş, bugüne kadar Altın Palmiye ödülünü, 2 Kürt yönetmenin almasının önemine değinerek, toplum tarafından bunun anlaşılmadığını düşündüğünü söyledi. Yeşilbaş, Kürt sinemasının sancılı süreçlerde yaşamaya çalıştığının altını çizerek, kültürel kodları anlamadan Kürtleri anlamanın da mümkün olmadığına dikkat çekti.

‘Amed sinematografik şehir’

Şu sıralar Amed’te bulunan Yeşilbaş, “Yatılı Okul” isimli bir proje üzerinde çalıştığını belirterek, projenin konusunu şöyle anlatıyor: “Hikaye, Kürt çocuklarının 1980’li yıllardan sonra yatılı okullardaki asimilasyonuna odaklanıyor.” Yeşilbaş, projesinde ele almaya çalıştığı konunun 37 senedir değişmediğini belirterek, Amed’in sinematografik olarak çok iyi bir şehir olduğunu dile getirdi. 2012’de Cannes’ta “Sessiz-Bê Deng” için açıklama yaparken, “Yalnız ve sessiz bırakılmış kadınlar” diyen Yeşilbaş, “Uzun metrajlı film yapacak mısınız” sorularına şöyle cevap verdi: “Tema bu kez yalnız ve sessiz bırakılmış kadınların çocukları”

Cuma Daş/dihaber -AMED

EN SON EKLENENLER