Festival’den mesaj: Yaşamak direnmektir

Amudê Katliamı’na denk getirilerek yapılan 2. Rojava Film Festivali, ödül töreniyle son buldu. Direniş ve umut dolu mesajlarla son bulan festivalin birincisi ‘Resistance is Life-Yaşamak Direnmektir’ isimli film oldu

500 Kürt çocuğun yakılarak katledildiği Amudê Katliamı’nın yıldönümüne denk getirilen Rojava Film Festivali önceki gün düzenlenen ödül töreni ile son buldu. Rojava Film Komünü tarafından 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılan ve farklı ülkelerden 77 filmin gösterildiği festivalin birincisi ‘Resistance is Life-Yaşamak Direnmektir’ isimli film oldu. Ödüller 27 Eylül’de Rakka’daki DAİŞ saldırısında yaşamını yitiren gazeteci-yönetmen Mehmet Aksoy’a adandı.

Direniş, hüzün, umut…

Festivalde çeşitli ülkelerden yer alan jüri üyeleri arasında ünlü yönetmen Fatih Akın da vardı. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle festivale gelemeyen jüri üyeleri, filmleri bulundukları yerlerden izlediler. 5 gün süren festivalde 35’i kısa film olmak üzere, 77 film gösterildi. Festivalde Kobanê Şengal direnişi ve Rojava Devrimi’ni temsil eden filmler gösterildi. Kürtlerin direnişini konu alan Festival yer yer hüzünlendirse de yeni umut tohumları ekti.

Katliamı kınadı

Ödül töreninde konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf, festivalin başlama tarihi üzerinde durarak, Amude Katliamı’nı kınadı. Yusuf organize edilen etkinliğin bir süreci de yansıttığını ve Kuzey Suriyeli halklar açısından büyük bir önem arz ettiğini söyledi.

Birincilik Kobanê direnişinin

Konuşmanın ardından ödüller sahiplerini buldu. Kobanê direnişi esnasında savaştan kaçarak ailesiyle birlikte Suruç’taki Arîn Mîrkan Kampı’na yerleşen kız çocuğunun yaşamını anlatan “Resistance is Life-Yaşamak Direnmektir” isimli film, festivalin en iyisi seçildi. Türkiye’de yaşayan ve bu yüzden ödülünü almaya gelemeyen yönetmen Apo Bazidi, hazırladığı video aracılığıyla festivale katıldı. Ödül alan diğer sinemacılar da aynı yönteme başvurdu. Belgesel film dalında Hadi Ahmedi’nin ‘Dada Saltaneh’ filmi ikinci oldu. Kısa film dalında birincilik ödülü Salem Salavati’nin “Pale Miror”, ikincilik ödülü ise, Mohammadi Razini’nin “Lafav Iraj” adlı filmi oldu.

Amudê Katliamı

Kuzey Suriye Federasyonu Cizîre bölgesi Qamişlo Kantonu Amudê ilçesinde, 13 Kasım 1960 tarihinde Cezayir Devrimi’ni anlatan Mısır yapımı “Cerîmet Nisif el-Leyl” (Sûcê Nîvê Şevê- Geceyarısı Suçu) filmini izlemeye giden Kürt çocuklarının yarısından fazlası, Amudê Sineması’nda çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdi. 200 kişilik kapasitesi olan, ancak yaklaşık 500 çocuğun sığdırıldığı salonda yangın başladığında kapılar kapalı idi. Yangında 283 çocuk can verirken, 200’ü aşkın çocuk da yaralandı. Yangına dair Suriye Devleti, herhangi bir soruşturma yürütmedi, ya da yürüttüyse de herhangi bir sonuç açıklanmadı.

EN SON EKLENENLER