İranlı sanatçı Davod Muhammed: Müzik hayatımın odak noktası

İran’dan kısa süreliğine geldiği Türkiye’de İzmir Müzisyenler Derneği çalışmalarına enstrüman ve besteleriyle destek sunan İranlı sanatçı Davod Muhammed, “Müzik hayatımın odak noktası” diyerek, toplumsal konuların müzikle yoğrulmasının önemine dikkat çekti.

Hayatın her alanında farkındalığı ve dayanışmayı esas alan İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) flüt, bağlama, gitar, klarnet, yan flüt, bateri ve şan derslerinin yanı sıra yakın dövüş, öz savunma atölyesi, kadın eğitimi ve sağlığı dersleri ile çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Öncelikli olarak çok dilli koro çalışmalarına hız veren dernek, Kürtçe, Arapça, Farsça, Ermenice başta olmak üzere birçok dilde beste ve müzik çalışmaları ile koro çalışmalarını tamamlamaya hazırlanıyor.

BESTELERİ VE ENSTRÜMANLARI İLE DESTEK SUNUYOR

Derneğin çalışmalarına farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen müzisyenler de destek sunarken, bu isimlerden biri 16 enstrüman çalabilen 31 yaşındaki İranlı sanatçı Davod Muhammed. Kısa bir süre önce eşi Mina Ghasemina ile Türkiye’ye gelen Muhammed, besteleri ve enstrümanlarıyla koroya destek sunuyor. İran’da aktörlük yapan ve beste hazırlamanın yanında ses mühendisliği ve dövüş sanatları eğitmenliği yaptığını aktaran Muhammed, Türkiye’de de arkadaşları aracılığıyla tanıştığı İMD’de gönüllü olarak destek sunduğunu ifade etti. Gönüllü çalışmanın kendisini mutlu ettiğini belirten Muhammed, derneğe sunduğu katkı karşılığında derneğin de kendisine Türkçe ve çalışmaları ile yeni tecrübeler kattığını ifade etti.

‘MÜZİK HAYATIMIN ODAK NOKTASI’

Yirmi yıldır müzikle ilgilendiğini belirten Muhammed, “11 yaşında müzik eğitimi aldım. Tahran’da müzikle ilgili yüksek bir okulda okudum. İran’da çok ünlü sanatçılar için beste düzenlemeleri ve aranjörlük yaptım. Her şeyden ilham alarak yapıyorum besteleri. Sürekli müzik ile uğraştım ve müziği hayatımın odak noktası yaptım. Türkiye’de kalmak istiyorum. Hele ki çocuklara bir şeyler öğretmek bambaşka bir duygu. Öğrenmeye en açık olanlar çocuklar. Kendi dillerinde enstrümanı çalmalarını çok istedim. Savaştan göç eden çocuklar da var eğitim verdiklerimiz arasında. Onlara da bildiklerimizi öğretiyoruz ve onları da yaptığımız müzikler ile mutlu etmeye çalışıyoruz. Bir nebze de olsa onlara yaşadıkları acıları unutturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

‘TOPLUMSAL KONULARI MÜZİKLE YOĞURMALIYIZ’

Çok fazla yeni arkadaş edindiğini belirten Muhammed, “Ben burada çalışma yürüttüğüm alanda İngilizce ve Farsça şarkı söylüyorum. Derneğin çok güzel çalışmaları var ve biz elimizden geldiğince burada kendimizden bir şeyler katarak insanlara kendi bildiklerimizi öğretiyoruz. Derneğe çalışmaya katılan insanlar öğrenmeye çok istekli ve hevesli. Sanat ile uğraşmak bizim için vazgeçilmez bir duygu” dedi.

Kısa bir süre sonra tekrar İran’a döneceklerini ifade eden Muhammed, “İran ve Türkiye’de kültür ve sanat benzerlikleri var. Toplumsal duyarlılık gösterilen çalışmalara ayrıca değer veriyorum. Çünkü toplumda yaşanan birçok şeye duyarlı olmak zorundayız. Toplumsal konuları bestelerimizle, yaptığımız müzik ile bir yerlere ulaştırmak zorundayız. Müzikle yoğurmalıyız” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER