Kürt Kültür Günleri 3. gününde…

İstanbul’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kürt Kültür ve Sanat Günleri 3’üncü gününde devam ediyor. İlk iki gün sanat dolu geçen etkinlikte, dün Kürt edebiyatı tartışılırken bugün ise yine tiyatrodan konsere birçok etkinlik var

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kürt Kültür ve Sanat Günleri 3’üncü gününde devam ediyor. Açılışı Murat Satılmış adlı bir tutsağın resimlerinden oluşan sergi ile yapan etkinliğin birinci günü daha sonra Beyoğlu’nda bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda saat 14.00’te OHAL ile ilgili bir panelle devam etti. Aynı gün saat 20.30’da ise Şişli Kent Kültür Merkezi’nde MKM’li sanatçıların yürüttüğü Şahiya Stranan (Şarkıların Şöleni) adlı projenin konseri gerçekleşti.

Konu bölgedeki yıkım

Ortadoğu temasının ağırlık kazandığı sergide bölgedeki yıkım ve savaş gibi konular işlenirken MKM sanatçılarının konserinde ise sanatçılar, “Şahiya Stranan” adını verdikleri ve Türkçeleştirilen Kürtçe şarkıların bulunduğu albüm parçalarını dinleyicileriyle buluşturdu. HDP İstanbul il eşbaşkanlarının yanı sıra yüzlerce kişinin katıldığı konser öncesi söz alan MKM tiyatro oyuncusu Rugeş Kırıcı, tüm baskılara rağmen halklarla beraber 5 gün boyunca dolu dolu günler geçireceklerini belirtti.

Belediye dışında yapsaydık

Cezayir Restoran’da düzenlenen “OHAL’de Sanat” paneline ise Amed Büyükşehir Belediyesi eski Kültür Daire Başkanı Cevahir Sadak, tiyatro oyuncusu Berfin Emektar, Kürt Dil Bilimci Sami Tan ve sanatçı Agit Işık katıldı. Tiyatrocuların, müzisyenlerin yeniden bir çatı altında toplandığını belirten Sadak, kimi zaman belediyelere bağlı çalıştıkları için hayıflandıklarını ifade etti. Sadak, “Maalesef resmi kurumdu ve o merkezde çalışıyorduk. Keşke deneyimlediğimiz bunca işi belediye dışında yapabilseydik” dedi. Hala sanatçıların çalışmalarını devam ettirip halka ürünlerini sunduğunu ifade eden Sadak, “Bugün burada bunun bir örneğini yaşıyoruz. Bu da bize güç veriyor” dedi.

Tan: 49 dil kurumu kapatıldı

Kürt Dil Bilimci Sami Tan da bugün artık her şeyin KHK’lere bağlı olduğunu ifade ederek, “Kürt Dil Kurumu 92’den beri var. Bir gecede gelip kapısını kırabilirlerdi. El konulabilirdi. Bu kaçınılmazdı” dedi. “Kürtler için ne zaman OHAL bitti ki?” diyerek konuşmasına başlayan tiyatro oyuncusu Berfin Emektar ise “OHAL bizim için hep vardı. Alternatif bir sanat iddiamız vardı ama nasıl pozisyon almamız gerektiği konusunda kafa yormalıydık. Ama bir gevşeme yaşıyorduk. Ne zaman belediyeler elimizden gidince önce bir şaşkınlık yaşadık” dedi. Sanatçı Agit Işık da sanatçının olağanüstü hallere göre şekil almamasını ve dik başlı olması gerektiğine dikkat çekerek “Sanatçı benim yerim sıcak olmalı derse orada sorun başlar. Annem bana hala sen ne iş yapıyorsun diye soruyor. Ona göre benim başka iş yapmam lazım3 diye konuştu.

Etkinliğin ikinci günü ise saat 14:00’te Selim Temo ile “Üç Diasporada Kürt Edebiyatı” adlı Sunum gerçekleştirildi. Ardından saat 20:00’da ise Şanoya Bajer ya Amedê Tiyatro: “Dawiya dawî” (20.00) oyunu sergilenirken Kenter Tiyatrosu’nda Xalit Tari, Ruşen Alkar, Agit Işık eşliğinde konser gerçekleşti.

EN SON EKLENENLER