Varsa bir derdiniz anlatın!

Bir yerlerde yolunuz farklı hikayelerle kesişebilir. O zaman başlar her şey… Yolları kesişen insanların hayatlarını anlatan ‘İşe Yarar Bir Şey’ filminin yönetmeni Esmer, risk almak gerektiğini belirterek, ‘Varsa bir derdiniz, anlatın’ dedi

Hayatta insanların yolu yaşamın akışı içinde bir yerlerde kesişiyor. Kesişen yollar yeni öyküleri de beraberinde getiriyor. İşte, Pelin Esmer’in yönetmenliğini yaptığı ‘İşe Yarar Bir Şey’ filmi de yolları kesişen insanların hayatını konu alıyor. Bir şair ile hemşirenin farklı nedenlerle yola çıktığı bir tren yolculuğu sonucu kesişen hayatlarını beyazperdeye taşıyan Esmer’in filmi izleyicinin büyük beğenisini alırken, gösterime girdiği birçok yerde ise, ödüller aldı. Bu yıl 11’incisi düzenlenen SineMardin Film Festivali’nin açılış filmi de olan ‘İşe yarar Bir Şey’ Adana Film Festivali’nde ise En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini aldı. Film hakkında konuşan yönetmen Esmer, ülkede yaşananlardan dolayı film çekmenin zor olduğunu, ancak acılarla başa çıkabilmenin bir yolunun da sanat yapmak olduğunu söyledi.

Geliri sağlamak zaman aldı

Genç yönetmen Esmer’in 11’e 10 Kala ve Gözetleme Kulesi’nden sonraki üçüncü uzun metrajlı filmi, bir nevi yol filmi de denilebilinir. Film çekmenin bir zorluğunun da finansman sağlamak olduğunu belirten Esmer, gerek Türkiye gerekse de yurtdışından prodüksiyonun masraflarını karşılayacak geliri sağlamanın, uzun bir zamanını aldığını söyledi.

Çok fazla yaşanan acı var

Filmi Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden birinde çekmek zorunda kaldıklarını ifade eden Esmer, “Çok fazla yaşanan acı vardı. Suruç’tan başlayıp Ankara’daki patlamaya, 15 Temmuz’a bir sürü ağır ve karanlık günlerin olduğu zaman içerisinde filmi çektik. Bir yandan da inancımızı diri tutup, film çekmeye çalışmak çok kolay olmadı. Belki de film, benim için bu acıyla baş edebilmenin tek yolu oldu” dedi.

Korkular aşılabilir

Özellikle de kadınların anlatacakları bir şeyleri varsa, sanatla dünyaya duyurabileceklerini belirten Esmer, insanların acılarını, öfkelerini sanata dökerek dünyayı bir nebze de olsa güzelleştirebileceğini vurguladı. Esmer, korkuların dahi sanatla aşılabileceğinin altını çizerek, insanların neler hissettiğini ve nasıl gördüğünü anlamlı hale getirmenin bir yolunun da sanat olduğunu belirtti.

Beni anlamazlar demeyin

Bir telefonla dahi kadınların kendi hikâyelerini çekebileceklerini belirten Esmer, kadınlara cesaretli olma çağrısı yaparak, “Ben başladığım zaman herşey biraz daha komplikeydi. Şuan risk almak, yanlış yapmak eskisi kadar pahalı şeyler değil. O yüzden beni anlamazlar, beni dinlemezler demeyin, varsa bir derdiniz, anlatın” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER