RSF: Baskı giderek artıyor!

Üç yıl aradan sonra ‘Basın Özgürlüğünün Düşmanları’ listesini yayımlayan RSF, listede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yer verdi. Türkiye’de basına dönük baskıların arttığına değinen RSF Almanya Temsilcisi Christian Mihr, Türkiye’deki basına yönelik saldırılar üzerine böyle bir karar aldıklarını açıkladı

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) “Basın Özgürlüğünün Düşmanları” listesinde bu yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yer aldı. Erdoğan ile birlikte listede IŞİD de yer alıyor. RSF Almanya Temsilcisi Christian Mihr yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın, medya kuruluşlarının kapatılması ve gazetecilerin gözaltına alınmasından sorumlu olduğu için bu listeye dahil edildiğini söyledi. Örgütün verilerine göre, Türkiye’de şu an en az 130 gazeteci cezaevindeyken, 140 medya kuruluşu ise kapatıldı. “Geçen yıl haziran ayında yapılan ve sonuçları Erdoğan’ın istediği gibi olmayan seçimlerin bu uygulamada bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz” diyen Mihr, o dönemden beri “baskının arttığını” gözlemlediklerini kaydetti.

Amaç dikkat çekmek

Mihr, darbe girişiminin ardından bağımsız ve eleştirel medyaya yönelik baskının belirgin bir şekilde çoğaldığını da dile getirirken, bu liste hazırlanırken yaşanan gelişmelerin dikkate alındığını aktardı. Mihr, Erdoğan’ın medyaya baskı uygulamak için “kapatma ve gazetecileri gözaltına alma” yöntemlerini uyguladığına dikkati çekti. Listede Erdoğan ile birlikte toplam 35 devlet ve hükümet başkanı, siyasi grup ve organize suç çetesi yer alıyor. Mihr, liste ile “basın özgürlüğü alanındaki ihlâllerden sorumlu olan kişilere dikkat çekmek istediklerini” söyledi.

Mücadele edenlere destek

Mihr, bu liste belirlenirken bu ülkelerde çok sayıda gazetecinin öldürülmesi, gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalması, yasal düzenlemeler ile basının kısıtlanması, gazetecilerin gözaltına alınması gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını belirtti. Mihr, yaptıkları çalışmayla bu listede adı geçen devlet ve hükümet başkanları üzerinde belirli bir “baskı” yaratmak istediklerini ve onları “kızdırmayı” hedeflediklerini söyledi. Mihr, bu şekilde bu ülkelerde basın özgürlüğü için mücadele edenlere destek olmayı amaçladıklarını söyledi. RSF’nin listesi son olarak 2013 yılında güncellenmişti. Liste 2 Kasım’da Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü’nde açıklandı. BM’ye gazetecilere yönelik suçların engellenmesi için bir temsilci görevlendirmesini talep eden örgüt, bu çerçevede kampanya başlattı.

BERLİN

 

 

 

EN SON EKLENENLER