14 Mayıs seçimleri için Avrupa’daki seçmenlere çağrı

Yeşil Sol Parti Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu’nda yer alan siyasetçi Faysal Sarıyıldız, Avrupa’da bulunan 3 milyondan fazla seçmeni sorumluluğa çağırdı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimleri için Avrupa’nın birçok ülkesinde seçmen sorgulama, yeni kayıt yapma ve seçmen ikna gibi birçok çalışmalarına devam ediyor. 3 milyon 286 bin 258 seçmenin bulunduğu ve 4 bin 969 sandığın kurulacağı Avrupa’da oy verme işlemi, 27 Nisan’da başlayıp 9 Mayıs’ta son bulacak.

Yeşil Sol Parti’nin Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu’nda yer alan siyasetçi Faysal Sarıyıldız, yürüttükleri çalışmalara dair konuştu.

‘14 Mayıs seçimleri normal bir seçim değil’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son 7 yıldır uyguladığı savaş politikalarından dolayı yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin ülkedeki tüm toplumları direkt etkilediğini belirten Sarıyıldız, gelinen aşamada bu seçimlerde Erdoğan’ın kaybedeceği yönünde genel bir beklenti olduğunu söyledi. Yapılacak seçimlerin sadece Türkiye’deki yurttaşları değil tüm Avrupa ülkelerini de ilgilendirdiğine dikkat çeken Sarıyıldız, Avrupa ülkelerindeki seçmenlerin dahil 14 Mayıs seçimlerini “normal” bir seçim olarak görmediğinin altını çizdi. Sarıyıldız, özellikle siyasi nedenlerden dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kalan yurttaşların bu seçimlere olan ilgisinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

 ‘Avrupa Erdoğan’ın gitmesini istiyor’

Türkiye’deki seçimleri Avrupa devletlerinin de önemsediğini ve tüm gelişmeleri ilgiyle izlediğini ifade eden Sarıyıldız, bu devletlerin Türkiye’deki gelişmelere dair tavrına ilişkin “Avrupa’da liberal bir anlayış hakim bundan kaynaklı da Türkiye’deki gelişmelere bu temelde yaklaşıyorlar. Özellikle Almanya’nın tavrı tüm Avrupa’nın politikasını belirliyor. Almanya Türkiye’deki krizlerin kontrollerinden çıkmasını istemiyor. Bu tutumundan dolayı da tüm Avrupa, Erdoğan’ın gitmesini istiyor ama Türkiye’de demokratik bir seçimin yapılmayacağını da biliyor. Ancak nedense Almanya hükümeti son dönemlerde Erdoğan’ı cesaretlendiren açıklamalar yapıyor” ifadelerini kullandı.

‘Birliktelik önemli’

AKP’nin otoriter tutumuna karşı son yıllarda Türkiye’de ve Kurdistan’da çok sayıda devrimci ve demokrat yapıların ortaya çıktığını ifade eden Sarıyıldız, özellikle bu yapıların bugün Yeşil Sol Parti çatısı altında bir araya gelmesinin herkesçe önemsendiğini söyledi. Bu stratejik yaklaşımın büyük destek aldığını ifade eden Sarıyıldız, “Bir diktatörün ve savaş takımının alaşağı edilmesi için bu birliktelik önemli görüldü” dedi. Türkiye’deki siyasi gelişmelere dair öngörülerinden dolayı seçim çalışmalarına yaklaşık 2 ay önce başladıklarını aktaran Sarıyıldız, Avrupa’da 27 Nisan’da başlayacak olan seçimler için yüzlerce kişinin müşahit olarak gelip kayıt yaptırdığını aktardı. Sarıyıldız, sandıkların korunması için Millet İttifakı’nda yer alan CHP’nin de Avrupa’da yoğun bir çaba içerisinde olduğunu belirtti.

‘Avrupa’daki seçmenleri sorumluluğa çağırıyoruz’

Her seçimde Avrupa’dan katılımın yüzde 50’lilerde olduğunu ancak bu seçimlerde sandığa yönelimi ellerinden geldikçe yükseltmeyi hedeflediklerinin altını çizen Sarıyıldız, şöyle devam etti: “Bunun için nerdeyse konuşulmadık kapı bırakmadık. Her ailenin posta kutularına ilkelerimizin ve hedeflerimizin yer aldığı bildiriler bırakmayı sürdürüyoruz. Kürt merkezleri, yöre dernekleri ve inanç örgütlerini sürekli ziyaret ediyoruz. Bu seçimle ya geleceğimizi belirleyeceğiz ya da mevcut durumdan daha kötü bir duruma gireceğiz. Erdoğan’ın son yıllardaki pratiğinde bunu daha net gördük. Dolayısıyla Avrupa’daki insanlarımıza sandık başına gitmesi için sorumluluğa çağırıyoruz.”

Haber: Ergin Çağlar /MA

#Mayıs #seçimleri #için #Avrupadaki #seçmenlere #çağrı

EN SON EKLENENLER