’14 Mayıs’ta faşizme karşı yanyana geleceğiz’

Hatay’daki halk buluşmasında konuşan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, değişimin örgütlenilmesi için 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti adaylarına oy verilmesi gerektiğine işaret etti

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Hatay’daki seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bugün Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’nde bildiri dağıtımı yapılırken, dağıtıma Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Yeşil Sol Parti adayları Kerem Nalbant, Şirin Nur Vural, Semih Aksakal ve HDP bileşenleri katıldı.

Bildiri dağıtımının ardından Yeşil Sol Parti Harbiye seçim bürosunu ziyarete gelen halkla buluşma gerçekleştirildi. Yapılan buluşmada ilk olarak konuşan Kerem Nalbant, 14 Mayıs seçimlerinin önemine değinerek, 14 Mayıs’ta sandıklarda depremin hesabının iktidardan sorulacağını söyledi. Ardından söz alan Şirin Nur Vural ise kadın temsiliyetine dikkati çekerek 14 Mayıs seçimlerinin önemine işaret etti. Adaylardan Semih Aksakal ise iktidardan hesap sormak için mührün Yeşil Sol Parti’ye basılması gerektiğini belirtti.

’14 Mayıs’ta faşizme karşı yanyana geleceğiz’

Ardından söz alan HDP Milletvekili Murat Çepni ise deprem acısının en ağırının yaşandığı kentlerden biri olan Hatay’da halklarla birlikte yeni yaşamı, özgürlüğü kazanma mücadelesinin aşamasında olduklarını söyledi. Seçim zaferini kazanmak için yola koyulduklarını söyleyen Çepni, Yeşil Sol Parti’nin gücünü 8 Martlar, Newroz ve 1 Mayıs meydanlarından aldığını ifade etti. Çepni, “14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti’de kenetlenerek sömürgeciliğe, zulme, savaş politikalarına, doğa kırımına, kadın kırımına, faşizme karşı yanyana gelmiş olacağız” dedi.

‘Bir doğal afeti katliama dönüştürdüler’

Ardından söz alan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ise, umudun, direnişin, “gitmedik, buradayız” diyen halkın kararlılığına dikkat çekerek, 6 Şubat Mereş deprem katliamından bugüne bütün coğrafyada ‘devlet’ ve ‘dayanışma’ gerçekliğinin karşı karşıya olduğunu söyledi. 14 Mayıs seçimlerine giderken bu ikisinin rakip olduğunu söyleyen Gümüştaş, “Bir doğal afeti katliama dönüştürdüler, gelmeyerek arama-kurtarma ekiplerini göndermeyerek, halkımıza aşevleri, barınmak için çadırlar ve koteynırlar yapmayarak, ordularını, kızılaylarını sermaye sınıflarını korumak için seferber edip halkımızı soğukta aç, susuz bırakarak bir katliam yarattılar. Bütün bir topluma bir doğal afetin nasıl katliama dönüştürüldüğünü izlettiler. Bütün topluma çaresizliği, topluma ‘devlet nerede, devlet böyle bir zamanda asla gelmeyecek’ diyen çaresizliği izlettiler. Ama ne yaşadık aynı zamanda çok büyük bir toplumsal dayanışma. Yaralarımızı kendimiz sardık, halk olarak kenetlendik, elimizde avucumuzda ne varsa direne direne kazandığımız ne varsa birlikte paylaşarak bugünlere kadar geldik. Bundan daha ilerisine kadar da gidecek gücü biriktirmiş olduk” diye konuştu.

‘Mutlaka başaracağız’

Bu iki gerçek arasında seçim muhaberesine hazırlanıldığını söyleyen Gümüştaş, Bu devletten, bu, kıyımcı, asimileci devletten hesap soracak bir çalışmayı, iradeyi biriktirdiklerini ifade etti. Gümüştaş, “Yine bugüne kadar ördüğümüz dayanışmayı kendimizi, kentimizi, yaşadığımız coğrafyayı yönetecek bir iradeye dönüştürmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mutlaka başaracağız. Bunu başaracak güce, imkana sahibiz” dedi.

“14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti’nin demokratik, halkçı, yurtsever, devrimci, ilerici adayları etrafında değişimimizi örgütleyecek bir birlikteliği yaratalım” çağrısında bulunan Gümüştaş, şöyle konuştu: “Bu çağrıyı gerçek bir güce dönüştürecek tek siyasi iradeyiz. Halkımızın acısına, yoksulluğuna sıkı sıkı bağlı insanlarız. Bu güçle halkımızla birlikte değişimi örecek bir çağrı büyütüyoruz. Bugünden sonra yapmamız gereken sokak sokak, çadır çadır, alan alan, mahalle mahalle buradaki çağrımızı diğer insanlara ulaştırmalıyız. Umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmış, evleri başlarına yıkılmış halkımıza ‘buradayız gitmedik, birlikte değiştireceğiz’ demek için Yeşil Sol Parti’yi göstermek lazım” dedi.

İzmir

Yeşil Sol Parti, İzmir’in Menemen ilçesinin Gölcük Mahallesi’nde seçim büro açılışı gerçekleştirdi. Büro açılışına, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın ve Yeşil Sol Parti Agiri milletvekili adayı Sırrı Sakık’ın yanı sıra Yeşil Sol Parti İlçe yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Barış anneleri katıldı.

Seçim büro açılışı öncesi yüzlerce araçla Yeşil Sol Parti heyetini Menemen ilçesinin girişinde karşılayarak seçim bürosuna kadar eşlik etti. Konvoy süresince caddedeki araçlar kornalarıyla, çevredeki yurttaşlar da zafer işaretleriyle konvoydakileri selamladı.

‘Tecridi kıracağız’

Burada söz alan Sırrı Sakık, Serhat’tan İzmir’e selam getirdiğini, Agirî 4 vekil çıkaracaklarını, İzmir’den de en az 4 vekil beklediğini söyledi. Sakık, “Bir süreç, bu seçim çok önemli. Bu topraklarda bize atalarımızdan bu yana zulüm ettiler. Bu seçim yüzyıllık hesap sorma seçimi olacak. Tek bir oy bile çok önemli. Zindanları özgürleştireceğiz. İmralı’daki tecritti kıracağız, özgürlükleri hayata geçireceğiz, reddedilen Kürtlerin hakkını anayasal güvenceye alacağız. Bu iktidar ve muhalefet yıllarca bize zulüm ettiler. Bu seçimde meclise 100 vekil göndererek parlamentoda güçlü olacağız. Kürt coğrafyasında zulüm eden bürokratlar, emniyet müdürler, jandarmaları, valileri ’de bu iktidarla beraber çantalarını alıp gidecekler onların yerme halkın emrinde olanlar gelecek. 9 Partimiz kapatıldı ama biz direne direne geliyoruz” dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da, 14 Mayıs’ın kötülükten kurtulmak için bir fırsat olduğunu belirterek, halkların kimliklerini özgürce ifade edebileceğini dile getirdi. Akın, “Artı yeter diyoruz. Bu iktidardakiler halkın yaşadıklarını bilmez. Çarşıda, pazarda soğanın, ekmeğin fiyatını bilmez. Bu ülkenin büyük bölümü asgari ücretle geçiniyor. Ben Amed, Mardin, Van, Batman’a gittim orada büyük bir heyecan var. Artık halk AKP iktidarının zulmünden kurtulmak istiyor. Onlar da oyun bitmez. Ama bizde Yeşil Sol Parti ile karşılarına çıktık. İstanbul’da kaybettirdiğimiz gibi bu seçimde de kaybettireceğiz onlara. Biz halkın meclisini kuracağız. AKP’ye verilen her oy cehenneme giden yoldur. Cehennemin yolunu kapatmak için, demokratik cumhuriyeti kurmak için cennetin yollarını Yeşil Sol Parti ile kuracağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Barış Anneleri ile birlikte Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın seçim bürosunun kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdi.

Bursa

Yeşil Sol Parti, Osmangazi ilçesinin Emek Mahallesi’nde seçim çalışmaları kapsamında halk buluşması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Feleknas Uca’nın katıldığı buluşmada, Bursa Yeşil Sol Milletvekili kadın adayları Ceylan Erol Erdoğan, Sümbül Orhan, Ayten Avdan ve Selvi Kalır hazır bulundu. Birçok yurttaşın katılım gösterdiği buluşmada alkışlar eksik olmazken “Jîn jîyan azadî” sloganı atıldı.

Burada konuşan Uca, cumhuriyetin yeni yüzyıla girdiğini hatırlatarak, amaçlarının yeni bir Demokratik Cumhuriyet’in inşası olduğunu dile getirdi. Uca devamla, “Yeni Demokratik Cumhuriyet hedefimiz olduğu için Bursa ile Êlih arasında Colemerg ile İstanbul arasında bir fark yoktur. Biz nerede olursak olalım mücadelemizi ve direnişimizi büyüteceğiz. Bu seçim niye bizim için önemli? Çünkü bu seçim aynı zamanda hesap sormanın da bir yoludur” diye belirtti.

‘Onlar da gidecekler’

AKP-MHP iktidarının kayyım ve savaş siyasetiyle halklarına yönelik saldırılar gerçekleştirdiğinin altını çizen Uca, gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecileri hatırlattı. “Kocaeli’nde de Yeşil Sol Parti milletvekili adayımız Ayten Dönmez tutuklandı. Bunu yaparak her gün baskılarını göstermeye çalışıyorlar. Onlarda anladı gidecekler, bu yüzden insanlarımızı gözaltına alarak bizlerin gözünü korkutmaya çalışıyorlar. Bu halkın hepsini de toplasanız ne zindanlarınız yeter, ne de zulmünüz bu halkın iradesini yok edebilir. Bunu herkes çok iyi bilsin” ifadelerini kullandı.

Xarpet

Yeşil Sol Parti Xarpêt İl Örgütü, Arıcak ilçesinde seçim büro açılışı yaptı. Büro açılışına çok sayıda kişi katıldı. Gençlerin yoğunluğunun olduğu açılışa kent vekilleri Nurşat Yeşil, Sultan Yaray ve Savaş Erdoğan’ın yanı sıra Yeşil Sol Parti ve HDP Xarpêt, Kovancılar, Karakoçan İl, ilçe yönetimi katıldı. Büro açılışı ardından aynı heyet Alacakkaya, Arıcak esnafını ziyaret etti. Ardından da Bukardi beldesine konvoy hallinden ziyaret edildi.

Antalya

Yeşil Sol Parti Antalya İl Örgütü, Kepez ilçesi Habipler mahallesinde demir işçileriyle bir araya geldi. Buluşmaya Yeşil Sol Parti Antalya vekil adayları Saruhan Oluç, Canan Çalağan, Muhsin Taşar ve çok sayıda kişi katıldı.

Vekil adayları burada işçilerin sorunlarını dinledi.

HABER MERKEZİ

#Mayısta #faşizme #karşı #yanyana #geleceğiz

EN SON EKLENENLER