25 yıllık tutuklu neden 3 aydır güneş görmeyen tekli hücrede?

HDP Agırî Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir 4 aydır Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tekli hücrede kalan Vahdettin Sarı’nın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sorarak, neden tekli hücrede tutulduğunu belirtti 

Wan’da 1997 yılında tutuklanan ve hakkında açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen 25 yıllık tutuklu Vahdettin Sarı, 31 Aralık 2022’de tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nden herhangi bir gerekçe gösterilmeden Sincan 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi. Sarı, götürüldüğü Sincan’da uzun süredir tekli hücrede tutuluyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Agırî (Ağrı)Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Sarı’nın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

‘Hastaneye sevkinin yapılması elzemdir’

Önergede, Sarı’nın tek kaldığı hücrenin yanında bulunun kapının şiddetli bir gürültüyle sürekli açılıp kapatılmasının bir işkence yöntemine dönüştüğüne dikkat çekilerek, şunlar belirtildi: “Van’da ikamet eden ailesinin çabaları sonucu 2018 yılında Şakran cezaevinden Patnos L Tipi Kapalı cezaevine sevki yapılan mahpusun herhangi bir disiplin suçu veya bir gerekçe olmadan ailesinden çok uzak olan Sincan kapalı cezaevinin kötü, zor ve sağlıksız koşullarında tutulması aileyi ve mahpusun yaşamını oldukça zorlamıştır. Vahdettin Sarı’nın ailesiyle görüşebilmesi için Van Kapalı Cezaevine sevk edilmesi ve bu süre içerisinde odasının değiştirilmesi ve hastaneye sevkinin yapılması elzemdir.”

‘Güneş görmeyen tek kişilik hücrede’

Önergede, Bakan Bozdağ’a şu sorular yöneltildi: “Vahdettin Sarı’nın ailesine dahi bilgi verilmeden apar topar Sincan Kapalı Cezaevine edilmesinin hukuki dayanağı nedir? Mahpusun sevki bilginiz dâhilinde mi yapılmıştır? Hasta mahpus 3 ay önce hastaneye sevk edildiği halde hangi gerekçe ile sevki yapılmamaktadır? Mahpusun güneş gören bir avluda kalması gerektiği doktor tarafından belirtildiği halde karanlık, güneş görmeyen, tek kişilik bir hücrede tutulmaya devam edilmesi hak ihlali anlamına gelmekte midir? Mahpusun ailesinin ikamet ettiği Van’a sevk edilmesi, hastaneye sevk edilmesi ve koşullarının düzeltilmesi için girişimleriniz olacak mıdır? Ekonomik sorunlardan dolayı cezaevlerine gidemeyen mahpus yakınlarının, görüşe gitmek için yol masraflarının karşılanması veya mahpusun ailesine yakın bir cezaevine sevk edilmesine ilişkin bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?”

ANKARA

#yıllık #tutuklu #neden #aydır #güneş #görmeyen #tekli #hücrede

EN SON EKLENENLER