Ağır hasta Tuğluk’a ‘savunma’ dayatması!

Ağır hasta olması üzerine tahliye edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un yargılandığı davada Tuğluk’un hastalığına rağmen savunma yapmasına karar verildi

Ağır demans hastası olmasına rağmen tutuklu bırakılan, yapılan eylem ve kampanyalar sonrası Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararı üzerine 27 Ekim 2022’de tahliye edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’a savunma dayatması yapılıyor.

Savunma istendi

Tuğluk hakkında tahliye sonrası “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla dava açılırken, dava dosyasına bakan Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluk’un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılarak savunma yapması için ara karar verdi.

Mahkemeye katılamadı

Tuğluk hakkında açılan davanın duruşması 5 Mayıs’ta görülürken, Tuğluk, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadı. Tuğluk’un avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin cezasının infazı iyileşinceye kadar ertelendiğine işaret ederek, bu durumun yargılama için “bekletici mesele” yapılmasını istedi. Müvekkilinin fiziken sadece yürüyebildiğini, tüm bakımlarının başkası tarafından yapıldığına dikkati çeken Çelebi, yargılamanın durdurulmasını istedi. Mahkeme, iddialar hakkında savunmasının tespiti için Tuğluk hakkında gerekli işlemlerin yerine getirilmesine, talimat yazılması halinde ise SEGBİS talimatı yazılması yönünde karar kurdu.

Diğer dosyası soruldu

Mahkeme, ayrıca Tuğluk’un başka bir dosyadan yargılamasının sürdüğü Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Adli Tıp Kurumu’ndan talep ettiği görüş yazısının gelmesi halinde kendilerine gönderilmesine karar verdi.

Avukatlardan itiraz

Tuğluk’un avukatları Çelebi ve Reyhan Yalçındağ, müvekkillerin yargılanmasının sürdürülmesi ve savunma yapmaya zorlanmasına itiraz etti. Müvekkillerine Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevindeyken demans hastalığı teşhisi konduğunu hatırlatan avukatlar, ATK’nin “cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyeceğine” yönündeki raporuna işaret etti.

Hasta olduğu hatırlatıldı

İtiraz dilekçelerinde Anayasa Mahkemesi’nin Tuğluk hakkında “yaşamının maddi ve manevi bütünlüğünün korunması için gerekli tedbirlerin alınması” yönünde karar verdiği belirtildi. Dilekçede Tuğluk’un hastalığının kalıcı ve iyileştirici tedavisinin olmaması ve gün be gün ağırlaşması nedeniyle 3 Mayıs 2023’te Adli Tıp Kurumu 3’üncü İhtisas Dairesi’nce muayene olduğu ve bu konuda raporun henüz hazırlanmadığını belirtildi.

Refakatçi olmadan zorlanıyor

Dilekçede, Tuğluk’un İstanbul’daki ikametgahında başkasının refakatiyle yaşamını sürdürdüğüne işaret edilerek, ifade alınması yönünde verilen talimat evrakının iadesi ve yargılamanın durdurulması talep edildi.

AMED

#Ağır #hasta #Tuğluka #savunma #dayatması

EN SON EKLENENLER