AKP ‘anayasal hak’ diyor, hukukçular ‘kesinlikle aday olamaz’

AKP-MHP iktidarı Nisan 2018’de yapılan değişikliği anımsatarak Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasının ‘hukuka uygun’ olduğunu iddia etse de hukukçulara göre ‘Erdoğan kesinlikle aday olamaz’

Seçime yönelik iktidar kanadının açıklamalarıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adaylığı konusu yeniden gündeme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili “Sayın cumhurbaşkanımızın adaylığı anayasal hakkıdır. Hiçbir hukuki engel söz konusu değildir çünkü sayın cumhurbaşkanımız, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk cumhurbaşkanı olarak 2018’de seçilmiştir ve şu anda yapılacak seçim ikinci seçimdir” açıklamasını yaptı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop da daha önce yaptığı bir açıklamada Erdoğan’ın 2014’te seçilmesine olanak tanıyan anayasa maddesinin Nisan 2018’de yürürlükten kalktığını iddia etmişti. Şentop Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili “Nisan 2018’de yeni bir madde yürürlüğe geldi. O madde ‘İki kez seçilebilir’ diyor. O maddeye göre bir kez seçildi. Bu hükmün yenilenmesi, bütün vatandaşlara olduğu gibi cumhurbaşkanına da tekrar aday olma ve seçilme hakkını iki kez tanımıştır” demişti.

Hukukçular ise iktidar kanadından Erdoğan’ın adaylığı konusunda hukuki engel olmadığına dair açıklamaların tam tersini söylüyor. Hukukçulara göre, ‘Erdoğan iki kez seçildi ve bir daha seçilemez.’

Hukukçu Turgut Kazan Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Şentop’un ‘madde değişikliği’ açıklaması ile ilgili, “Yeniden yazıldı ama eski metin. Bu yeni bir fıkra sayılabilir mi? Böyle bir hukuk anlayışı olabilir mi? Tam bir komiklik. ‘İki kez seçilebilir’ kuralı değişmediğine göre, böyle cambazlıklarla hukuk ayaklar altına alınamaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. İstisnası var; erken seçim” yorumunu yapmıştı.

Kazan, demokrasilerde cumhurbaşkanı ya da devlet başkanının 7 yıllığına bir kez ya da 5 yıllığına iki kez seçilebileceğine yönelik temel kural olduğunu söylemişti.

HABER MERKEZİ

#AKP #anayasal #hak #diyor #hukukçular #kesinlikle #aday #olamaz

EN SON EKLENENLER