AKP Bedlis’te tabela partisi olacak

Bedlis’ten başka yerlere göç eden veya mevsimlik işçi olarak başka yerlere giden Bedlis’liler bu sözü duysa muhtemelen inanmayacak. Ama Bedlis’in tamamının söylediği tek söz şu: ‘AKP’yi tabela partisi yapacağız.’

Ferhat Çelik/Sadık Topaloğlu

Bu seferki adresimiz Bedlis. Diyarbakır’dan Bedlis’e doğru yol alırken “7 Haziran 2015 ve 28 Haziran 2015 seçim sonuçlarını tekrar gözden geçiriyoruz. Veriler ışığında tahminlerde bulunurken 14 Mayıs seçimlerine günler kala Kurdistan’da Yeşil Sol Parti’nin yarattığı havayı da ihmal etmiyoruz. Yalnız Bedlis tüm ezberleri bozuyor. Yoldaki tahminlerin hepsi havada kalıyor. Halka karşı mahcubiyetimizi gizlemek için bir anda seçime dair yaptığımız tüm tahminleri bir anda unutuyoruz. Çünkü merkezden ilçelerine kadar herkesin ağzından çıkan tek şey var: “AKP’yi tabela partisi yapacağız.”

Köy boşaltmaları, işsizlik vb. gerekçelerce Bedlis’ten başka yerlere göç eden veya mevsimlik işçi olarak başka yerlere giden Bedlis’liler bu sözü duysa muhtemelen inanmayacak. Çünkü Bedlis, 22 yıllık AKP iktidarı döneminde AKP’ye oy vermiş, desteklemiş bir kent. Fakat bu sefer durum çok farklı. Kürt sorununun çözümsüzlüğü, Bedlis’in bulunduğu coğrafi konum ve bundan dolayı kent üzerinde dönen oyunlar, giderek derinleşen ekonomik kriz halkın canına tak etmiş durumda. Hangi ilçesine gidersek gidelim, hangi insana dokunursak dokunalım aynı sorunlardan dert yakınıyor ve AKP’nin bu seçimlerde bir vekil dahi çıkaramayacağını ifade ediyor.

AKP’deki tartışmalar

Tabi sadece bu nedenden dolayı ifade etmiyorlar. Önceki dönemlerde AKP’ye oy veren kesimler bu dönemde AKP’nin adayından oldukça rahatsız. Özellikle Şirnex Belediyesi’ne kayyum olarak atanan ve belediyeyi borç batağına sürükleyerek, birçok usulsüzlükle gündeme gelen AKP Bedlis Milletvekili Adayı Turan Bedirhanoğlu’ndan. Bedlis’te AKP’yi destekleyen 3 aşiretten biri adaydan dolayı AKP’yi desteklemeyeceğini açıklamış ve alttan altta Yeşil Sol Parti’yi destekleyeceklerini açıklıyorlar. Diğerleri de vekilliğin kendi hakları olduğunu ama kendilerinin aday gösterilmediğini bundan dolayı seçimlerde bunun hesabını soracaklarını ifade ediyorlar.

Yine daha önce AKP’den milletvekili olan Edip Safter Gaydalı da İYİ Parti’den milletvekili adayı. Bu durumun AKP’den birçok oy götüreceği kentte konuşulurken halkın İYİ Parti’ye asla yanaşmayacağı da dile getiriliyor. Verirler vermezler bilinmez ama Bedlis halkı buna dayanarak 3-0 demiyor.

Yeşil Sol’a tam destek

Türkiye genelinde her partiden aday tercihleri konuşulup tartışma konusu yapılırken belki de adaylarını konuşmayan tek parti ve il Yeşil Sol Parti Bedlis adayları geliyor. Daha önce kentte Halkların Demokratik Partisi’nde(HDP) çeşitli görevler alan Yeşil Sol Parti adayları kent halkı tarafından sevilen isimler konumunda. Bundan dolayıdır ki kent halkı bu sefer Yeşil Sol Parti’ye ve adaylarına destek vereceklerini gür bir sesle açıklıyorlar.

Hedef 3 vekil

Daha önce uğradığımız Mersin, Adana, Semsûr’de olduğu gibi burada AKP’nin seçim çalışmalarına denk gelmiyoruz. Diğer partilerin aday tartışmalarının halen sürdüğünü öğrendiğimiz kentte Yeşil Sol Parti ise tam gaz saha deyip çalışmalara başlamış. Önceki seçimlere nazaran coşkunun biraz daha az olduğu kentte, Yeşil Sol Parti adayları her gün bir ilçede açılışlar ve esnaf gezileri düzenliyor. Bayramdan sonra gece-gündüz demeden sahada olacaklarının sinyalini de veren Yeşil Sol Partililer, kentin 3 vekilini de alacaklarını ifade ediyorlar. Gittikleri her yerde coşku ile karşılaşan Yeşil Sol Parti adayları da 3 vekili almak için özellikle daha önce AKP’nin yüksek oy aldığı bölgelere giderek çalışmalarını sürdürüyor.

Tek korku AKP’nin oyunları

Bayramla birlikte daha çok sahada olacaklarını ifade eden adaylar, Bedlis’te gitmedik ev bırakmayacaklarını söylüyorlar. Bedlis ve ilçelerinde yapılan gezilerde halkın en çok korktuğu konuların başında ise seçim güvenliği geliyor. Bu konuda adaylara da telkinlerde bulunan halk, “Tek korkumuz oyunlar, yoksa hiçbir şekilde AKP kazanamaz” diyerek sandıklara çok daha iyi sahip çıkılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Oy çalmanın ismi

Seçim çalışmalarının merkezi olan Tetwan’da çalışmalar diğer bölgelere göre daha coşkulu yürütülüyor. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 295 oy farkıyla AKP’nin belediyeyi kazandığını sürekli olarak hatırlatan ilçe halkı, gerçeğin öyle olmadığını AKP’nin hilelerle belediyeyi HDP’den aldığını ifade ediyor. Bu durumun belediye seçimlerinden sonra AKP’li meclis üyeler dahil, AKP’ye oy vermiş birçok kesim tarafından dile getirildiği ve bu duruma tepki gösterildiği de ifade ediliyor. Bu seçimlerde hilelere rağmen AKP’ye geçit vermeyeceklerini de ifade eden halk, “Erdoğan diyor ki Kürtler bize oy veriyor. Fakat Kürtler kendilerine oy vermedi, bu seçimde de vermez. Oyları çalıyorlar. Bunu da ‘Kürtler bana oy verdi’ olarak açıklıyorlar. İşte bu dönemde bu oyunlara geçit vermemeliyiz. Bakalım Kürtlerden oy alabiliyor mu?” diyerek seçim sonuçları açıklanana kadar Yeşil Sol Parti’yle birlikte bütün halkın sandıklarına sahip çıkması gerektiğini ifade ediyorlar.

İşçilerden partilere çağrı

Halkın bir diğer korkusu ise dışarıda mevsimlik göçü olarak giden kişilerin seçimlerde gelip oyunu kullanamaması. Kentteki orta yaştaki insanların birçoğunun çalışmak için başka metropollere göç etmek zorunda kaldığını belirten halk, partilerin bu işçilerin getirilip götürülmesinde aktif rol alması gerektiğini belirtiyor. İstanbul’da çalışan ve Bayramı ailesiyle geçirmek için kente gelen bir işçi de aynı durumdan yakınıyor. İstanbul’a gidip gelmesinin maddi anlamda kendisini zorlayacağını belirterek, “Ben bayrama gelirken iş yerimden oy kullanmak istediğimi ve seçimlerden sonra geleceğini ifade ettim. Fakat kabul etmediler. Bayramdan sonra gidip birkaç gün sonra geri gelmek beni çok zorlar. Onun için biz işçilere bu konuda yardım etmeleri gerekir” diyerek çağrıda bulunuyor.

Coşkumuz 15 Mayıs’ta olacak

Halk ise 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde bütün ibrenin Yeşil Sol Parti’den olduğunu da ifade ediyor. Her ne kadar Tetwan’da coşku diğer yerlere göre fazla ise de diğer seçimlere nazaran az göründüğünü ve bunun nedenini sorduğumuz halka, şu karşılığı alıyoruz. “Kurdistan açık bir cezaevine dönüştü. Onun için öyle eskisi gibi coşku yok. Sadece burada değil Kurdistan’ın her yerinde bu böyle. Ama sandıklarda çıkacak coşku büyük olacak. Bizler de coşkumuzu 15 Mayıs sabahına saklıyoruz. 15 Mayıs’tan sonra da Kurdistan’ı cezaevlerine çevirenlerden hesabını mutlaka soracağız.”

Gündüz sahada akşam büroda

Kentte gittiğimiz her yerde benzer durumlarla karşılaşıyoruz. Gündüzleri yapılan açılış ve ziyaretlere katılan kitle akşamları iftardan sonra açılan seçim bürolarına akın ediyorlar. Her masanın konusu seçimler olurken, yarına dair nelerin yapılabileceği de burada netleştiriliyor. Çok geç saatlere kadar süren bu sohbetlerde Yeşil Sol Parti’nin tarihi bir zafer elde edeceği belirtiliyor. Tabi bu sohbetler burada son bulmuyor. Evlerde yatana kadar bu sohbetler yapılıyor. Büroda tartışılanlar tekrar tekrar anlatılıp bu bilgiler ışığında yeni yol ve yöntemler belirleniyor.

Büronun emektarı

Seçim bürolarının çay yapan emektarlarını da unutmamak gerekir. Çalışmalardan yorgun dönen, ya da yaptığı çalışmaya ara verip dinlenmek isteyenler uğradığı seçim bürolarında, çayı hemen önlerinde buluyorlar. Biri boşalıyor diğeri iniyor. Adete “hadi şu yorgunluğu at ve çabuk çalışmana dön” dercesine çaya doyuruyor seni. Çay yapan emektarlar sahaya inemese de onlar çalışmaların motor gücü olma pozisyonunu koruyorlar.

Ortak emekten ortak zafere yürüyen Bedlisliler 14 Mayıs’ı iple çekiyor.

#AKP #Bedliste #tabela #partisi #olacak

EN SON EKLENENLER