AKP grubu ‘Adayımız Erdoğan’ dedi: Hukukçular ‘Erdoğan aday olamaz’ diyor

AKP Meclis Grubu, Cumhurbaşkanı adayı olarak genel başkanları Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdi. Hukukçular ise Erdoğan’ın 3’ncü kez aday olamayacağını söylüyor

AKP Meclis Grubu, Genel Başkanları Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı.

Erdoğan’ın adaylığı ise kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet partileri, Erdoğan’ın yeniden aday olması halinde 3’ncü dönem için aday olacağını ve bu nedenle Anayasa’da belirlenen ‘2 dönem’ hükmünün çiğnendiğini söylüyor

AKP’lilerin savunması

AKP’liler ise Erdoğan’ın eski sistemde bir dönem, yeni sistemde ayrı bir dönem Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğünü ve yeni sistemde 2’nci dönemi doldurmadığı için tekrar aday olabileceğini söylüyor.

Hukukçular ise bu durumu bir aldatmaca olarak tanımlıyor

Hukukçu Turgut Kazan yaptığı açıklamada AKP’liler yeni sistemde bir kez cumhurbaşkanı oldu açıklaması ile ilgili, “Bu yeni bir fıkra sayılabilir mi? Böyle bir hukuk anlayışı olabilir mi? Tam bir komiklik. ‘İki kez seçilebilir’ kuralı değişmediğine göre, böyle cambazlıklarla hukuk ayaklar altına alınamaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. İstisnası var; erken seçim” yorumunu yapmıştı.

Kaboğlu: Anayasa’da hüküm kesin

İbrahim Kaboğlu, “Madde 101/2’ye göre bu sorunun yanıtı açık: Görevdeki Cumhurbaşkanı, 3. kez aday olamaz. Ancak, bu kesin kurala, 2017 Anayasa değişikliği sırasında ‘koşula bağlı’ bir istisna getirildi.” Dedi.

Kaboğlu’nun bahsettiği bu 3 koşul ise şöyle:

– Görev süresi erdiğinde.

– Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar vermesi.

– Meclis’ in seçimlerin yenilenmesine karar vermesi.

HABER MERKEZİ

 

#AKP #grubu #Adayımız #Erdoğan #dedi #Hukukçular #Erdoğan #aday #olamaz #diyor

EN SON EKLENENLER