AKPM’den seçim gözlemi: Medyada farklı siyasi partilere ve adaylara eşit fırsat verilmiyor

Ankara’da temaslarda bulunan AKPM heyeti, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere dair yaptığı açıklamada, Türkiye’de medyanın farklı siyasi partilere ve adaylara eşit fırsat vermediği ve bu parti ve adaylara yönelik erişiminin sınırlı olduğunu belirterek, HDP’ye açılan kapatma davasına da tepki gösterdi 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden (AKPM) Alman parlamenter Frank Schwabe başkanlığındaki 6 kişilik heyet, Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerle ilgili hazırlıkları incelemek ve yetkililerle görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Heyet, incelemelerinin ardından gözlemleriyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

‘Medya adaylara eşit fırsat vermiyor’

Türkiye’de medyanın farklı siyasi partilere ve adaylara eşit fırsat vermediği ve bu parti ve adaylara yönelik erişiminin sınırlı olduğu eleştirisi getirilen açıklamada, “kampanyanın tarafsız bir şekilde gerçekleşmesinin, seçmenlerin bilinçli bir seçim yapmasını sağlamak için temel ön koşullardan biri olduğu” uyarısı yapıldı.

‘Uyarılarımız dikkate alınmadı’

Açıklamada Venedik Komisyonu, AKPM ve Yolsuzlukla Mücadele Grubu’nun (GRECO) seçimlerle ilgili Türkiye’ye daha önce yönelttiği eksikliklerin giderilmediği eleştirisi kaydedildi.

Venedik Komisyonu’nun seçim sistemi, Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısı, AKPM’nin adayların eşit kampanya şansına sahip olmadığı, iktidar partisinin devlet olanaklarını kampanya boyunca ve seçimler sırasında kötüye kullandığı, kamu yayın kuruluşlarında adaylara eşit şans verilmediği, GRECO’nun ise seçimlerin finansmanı konusunda şeffaf olunmadığı yolunda farklı tarihlerde Türkiye’yi eleştiren raporları bulunuyor.

‘İkinci büyük muhalefet partisi HDP’

HDP aleyhine açılan kapatma davasının Anayasa Mahkemesi’nde sürdüğünü hatırlatılan AKPM açıklamasında, ülkenin ikinci büyük muhalefet partisinin seçim öncesi kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

HABER MERKEZİ

 

#AKPMden #seçim #gözlemi #Medyada #farklı #siyasi #partilere #adaylara #eşit #fırsat #verilmiyor

EN SON EKLENENLER