Alman heyetine İncirlik izni çıkmadı

Almanya ile diplomatik krize dönüşen İncirlik üssüne yine ziyaret izini çıkmadı. Krizi çözmek için Ankara’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede, istediği sonucu alamadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Alman heyetin İncirlik Üssü’ne şu aşamada ziyaretine izin verilemeyeceğini belirterek, “Şu aşamada ancak Konya’daki NATO üssüne ziyaret mümkün” dedi.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, körfez ülkelerindeki krize de değindi.

OLUMLU ADIM ATILIRSA KARŞILIK VERİRİZ

Düzenlenen ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Almanya bize karşı olumlu bir adım atarsa biz her zaman adım atarız. Ama bazı mevcut durumları da göz ardı edemeyiz. Bugünkü görüşmelerde Türkiye olarak durumu nasıl gördüğümüzü özetledik. Bunlardan bir tanesi Almanya’daki Türkiye karşıtlığı. Bu ırkçılığa da yol açıyor. Dostumuz Sigmar da bunu kabul ediyor. Bu genel anlamda Avrupa’nın bir sorunu. Bu Avrupa’yı iyi bir noktaya götürmüyor.”

Çavuşoğlu, “Diğer nokta terör örgütü PKK’nın Almanya’daki faaliyetleri. Diğer taraftan tabii FETÖ üyelerinin Almanya’da bulunması. En son olarak iki generalin Yunanistan üzerinden Almanya’ya gitmesi. Kendisinin haberi yoktu, konuştuk. Türkiye’deki hain darbe girişiminin yıl dönümüne doğru gidiyoruz ama acılarını unutamıyoruz. FETÖ üyelerinin dost bir ülkede bulunmasını arzu etmeyiz. 400’den fazla kişi Almanya’dan sığınma talebinde bulundu” ifadesini kullandı.

GABRİEL: SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Çavuşoğlu’nun açıklamalarının ardından konuşan Gabriel ise, ilişkilerin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi. Gabriel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama çok iyi, mükemmel bir noktadaydı. Almanya ve Türkiye’deki çok sayıda kişinin iki ülke ile ilişkisi var. Darbe girişimi olduğunda Almanya yeterince hızlı bir şekilde tepki göstermediğinden dolayı belki burada duygusal bir üzüntü var. Önemli olan duygusal olarak Türkiye’nin yanında olmamız. Yeniden bir askeri darbe tehlikesi var demek zor bir durumdur. Sadece Alman hükümeti değil, ülkemde yaşayan birçok insan darbe girişimine karşı çıkmış, Türkiye hükümetinin yanında yer almıştır. Bu konu son dönemdeki sıkıntıların kaynağı olarak da ortada duruyor.”

Gabriel ayrıca “Gümrük birliği anlaşmasının acilen modernize edilmesi gerekiyor. Vize serbestisi konusunda bilim adamları, iş adamları düzeyinde olmak üzere vize işlemlerini kolaylaştıralım… Bunu konuştuk” dedi.

‘KÖRFEZ BİRLİĞİNE KATKI SAĞLIYORUZ’

Öte yandan, Türkiye’nin yakın müttefiklerinden olan Katar’a ilişkin körfez ülkelerinin aldığı kararı da değerlendiren Çavuşoğlu, diyalog çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, konuya ilişkin şu yorumu yaptı: “Hepimizi üzen bir gelişme oysa biz körfez bölgesini birliğini beraberliğini kendi birlik beraberliğimiz olarak görüyoruz ve buna katkı sağlıyoruz. Çok sayıda ortak çalışmamız var. Her bakımda bu dayanışma önemli elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler ama her şartta diyalogun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Biz var olan tablodan üzüntü duyduk. Aşılması için elimizden geleni yapmaya hazırız.”

EN SON EKLENENLER