Alman siyasetçilerden seçim yorumu: Türkiye ağır bedel ödeyecek

Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendiren Alman siyasetçiler, Türkiye’de ‘ekonomik çöküntünün devam edeceğini’, bu nedenle ‘ağır bedel ödeyeceğini’ söylediler

Almanya’da çeşitli siyasi partilerin önde gelen isimleri, Türkiye’de yapılan ve Recep Tayyip Erdoğan lehine sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

DW’de yer alan habere göre; iktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller’in Eşbaşkanı Omid Nouripour, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla engellememesini talep ederek “Erdoğan buradan başlamalı” dedi.

Türk hükümetinin izlediği yolun Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki uçurumu son zamanlarda daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Nouripour, bu durumdan Batılı yatırımcıları ürküttüğünü, Türkiye ile ilişkilerde bundan böyle daha fazla güvenilirlik umduğunu belirtti.

Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth da  Erdoğan’ın Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinden önce İsveç’in üyeliğine onay vermesi gerektiğini dile getirdi.

Djir-Sarai: Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci sonlandırılmalı

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan liberal FDP’nin (Hür Demokratlar) Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini savundu. “Türk hükümeti Avrupa’dan ışık yılı uzakta” diyen Djir-Sarai, Almanya’da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının da hayal kırıklığı yarattığını ve “entegrasyon politikaları ile ilgili çok sayıda soru işareti” oluşturduğunu belirtti. Türkiye’nin yıllardır otoriter bir çizgide ilerlediğini dile getiren liberal siyasetçi, “İnsan hakları ve vatandaşlık hakları sistematik bir şekilde kısıtlanıyor ve ekonomik durum da felaket. Bu gidişat devam edecek” dedi.

Röttgen: Ağır bedel ödeyecekler

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokratların (rCDU) dış politika uzmanı Norbert Röttgen de Türk ekonomisindeki gerilemenin devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Röttgen, Türkiye’nin tamamı, Erdoğan’ın manipülasyonlarla elde ettiği seçim zaferinin ve önlenemez ekonomik çöküşün bedelini ağır bir biçimde ödeyeceğine dikkat çekti. Röttgen, Erdoğan’ın içeride daha da radikalleşmesine ve Batı açısından dış politikada daha da tahmin edilemez olmasına neden olacağı öngörüsünde bulundu.

Stuttgarter Nachrichten  Gazetesi: Erdoğan’dan ılımlı çizgi beklemeyin

Stuttgarter Nachrichten gazetesi ise az bir farkla seçimi kazanan Erdoğan’ın daha da sertleşeceğini, Avrupa’nın da gelecekte Türkiye’ye karşı Katar veya Suudi Arabistan’a yönelik tutuma benzer bir davranış sergileyeceğini belirtti. Gazetede seçim değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferinin ardından daha ılımlı bir çizgi izleyeceğini düşünenler hayal kırıklığına uğrar. Seçim gecesi bile siyasi rakiplerine karşı daha sert olacağının sinyalini verdi. Batı’nın onun üzerinde neredeyse artık hiç etkisi yok. Şimdi Erdoğan’ın önünde engel de bulunmuyor. İktidarı için siyasi veya ekonomik engeller artık yok. Gelecekte Batı ile Türkiye arasındaki ilişki, Katar veya Suudi Arabistan gibi otokrasilerle kurulan ilişkilere benzeyecek, Batılı siyasetçiler hukuk devleti standartlarına çok da değer vermeden, çıkarlarını takip edecekler. Türkiye, Batı’dan giderek uzaklaşıyor.”

HABER MERKEZİ

#Alman #siyasetçilerden #seçim #yorumu #Türkiye #ağır #bedel #ödeyecek

EN SON EKLENENLER