Amed! 12-0 sana yakışır

Tutuklu bulunan Amed Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ile seçimi konuştuk: Amed! 12-0, sana yakışır. 12. sırada Yeşil Sol listesinde fedakar bir meslektaşım, arkadaşım Dr. Samet Mengüç var, ben de kefiliyim. Samet olmazsa eksik kalırız, ona göre asılalım seçime. Amed ya me ye.

Hüseyin Kalkan

Yerine kayyum atansada o hala Amed halkının nezdinde eşbaşkan. Eşbaşkan Selçuk Mızraklı da kentine ve hemşehrilerine güveniyor. Ve 12-0 çağrısı yapıyor. Bu durumda bize diyecek fazla bir söz kalmıyor, sadece Mızraklı’nın çağrısını iletiyoruz. Elçiye zeval olmaz derler. Gerisi Amed halkının işi.

  • Seçime giderken nasıl bir manzara ile karşı karşıyayız?

15-20 yıl önce “Êdî bes e” ile sloganlaşan durum bugün Türkiye halklarının ortak sesine dönmüş durumda. Statüko ile değişim, diktatörlük ile demokrasi, hukuksuzlukla adalet, tutsaklıkla özgürlük gibi temel eksenle müesses nizama karşı duruş şekilleniyor. Ya yarınlarımızda iradeleşeceğiz ya da yakıcı, kırıcı bu rejimle cebelleşmeye devam edeceğiz. Bu nedenle giderek pusun dağılacağı, sandıkta netleşeceği bir süreçteyiz. Aynı dönemde her kesimin rallide gibi hız yapacağını, her gün sarsıcı kartların açılacağını, olayların yaşanabileceğini de öngörebiliriz. Saflar giderek netleşecektir.

  • Yeşil Sol Parti’nin alacağı sonuç süreci nasıl etkileyecek?

Bugünlere direnerek, mücadele vererek gelen bir çizginin temsilcisi olan Yeşil Sol “Başka bir dünya mümkün” fikriyatının cisimleşmiş halidir. Bu nedenle değişimin mayasını da, aşısını da yapacak, taşıyacaktır. Meclis aritmetiğinde çözüm geliştirme, demokratikleşme ve eşitsizliklerin telafisinde katalizör ve anahtar olduğu gibi toplumsal demokratik değişiminde geri beslemesi olacaktır.

  • Seçim sonrası ortaya çıkacak Meclis tablosu Kürt sorununun çözümünde nasıl bir rol oynar?

Çok uzun zamandır Türkiye’ye özgü devlet sisteminde temerküz eden kurumsal yapılar -ki buna siyasal alanda dahildir-, ciddi bir tıkanıklığı, ataleti ve çözümsüz bırakılan, inkar edilen sorunlarının tutsaklığını yaşıyorlar. Hayatiyetleri emip enerjilerini boşaltarak var olabileceğini sanan sistem çözüm gücünü kaybetti. Yeni bir yol bulmak ya da yeni yol açmakla karşı karşıya. Kürt sorununun çözümü birçok başka sorun başlıklarının da çözümüne dönüşmüş. Selefi bataklığına düşmelerinden, mafya, kara para, uyuşturucu bilimum kötü yollara sapılması da bu sorunun çözümsüzlüğünde ısrar edilmesindendi. Çözüm de kirli ve karanlık yapılardan kurtulmaktan, kırılgan olmayan gelişkin bir demokrasiye ulaşmayı sağlayacaktır. Şüphesiz ki hiçbir şey bir hafta, bir ayda olmayacak. Öncelikle tarafların samimiyeti, çözüm iradesinin şekillenmesi ve çözüm dilinin egemen olması, yürütmeyi markaja alabilen denetimi ve sürecin ihtiyacı olan yasama görevini yerine getirmesi gerekecek. Böylelikle hem çözümün merkezinde olabilir hem de sürecin ihtiyaçlarına göre sorunun asli yapıları ile sinerji oluşturan hareket iletici kayışlar rolünü sahiplenebilir.

  • Depremde hem HDP hem de Amed halkı önemli bir dayanışma örneği gösterdi. Eğer Kürt kentlerine kayyum atanmasaydı nasıl bir tablo ortaya çıkardı?

Sağlık sözcüğünü kısaca anlamlandırırsak yaşamın iyiliği diyebiliriz. Yerel yönetimler ile ilişkili kısmı ise, çok dile getirilmese de en kapsamlı sağlık kurumları olduğu gerçeğidir. Şehrin, toplumun ve doğanın sağlığı başlıklarında önleyici ve koruyucu başta olmak üzere sağlığını teminle mükelleftirler.
Bu girizgahtan sonra pandemi ve deprem sürecinde şehrin bilgisine, diline, kaygılarına, umutlarına sahip olmayanların sevda ile, emek ile, sahiplenme ile sorunları ele almabilmeleri mümkün olmuyor. Yapı güvenliğinden lojistiğe, deprem anından sonrasında, arama kurtarmadan yaraların sarılmasına kadar yerel yönetimler ihtiyaç noktalarına kan ve can aktaran kılcal sistem gibi çalışırlar.
Sivil ve kamu kuruluşlarını etkin bir işbirliği ile ahenk ile sinerji yaratarak soruna yönelinmesini sağlar. Tam da burada yerinden hazırlık ve müdahale yeteneğinin etkisi ortaya çıkıyor. Yapı güvenliğinden, zemin etütlerine kadar kentsel gelişimde doğru adımların atılmasına kadar yaşanacak bir afette de yerel yönetimlerin deprem çantası hazır olmalıdır. Zaten kritik olan 3-7 günde hazırlıklı ve etkin olunduğunda kamunun ve dayanışma zincirlerinin desteği de ardından gelir.
Tek adam rejimi isteksiz davranmadı, yarattığı enkazın altında kaldı. Rejim hantal, liyakatsiz ve çıkar temelli şekillenmiş. Yoksa ellerinde keramet olsa bunu da “Allah’ın lütfuna” çevirmek isterlerdi.

  • Türkiye ve Kürdistan deprem kuşağında bulunuyor. Kalıcı bir çözüm için neler yapılmalı?

Akademi, yerel yönetimler, sivil toplum ve kamusal kurumların işbirliği, uyumu ve planlaması ile jeolojik etütlerin, doğa ile uyumlu kentsel gelişim akslarının, yapı dayanıklılık ve güvenliğinin gözden geçirilmesi ilk iş olacaktır. Akabinde yaşamı önceleyerek, yoksul tabanlı yerinde dönüşüm ya da doğru yerde yeni yerleşimle iskanı planlamak ve gerçekleştirmek gerekiyor. Yanı sıra deprem bilincinden güvenli toplanma ve yaşamın idamesi alanlarına kadar çok boyutlu hazırlıklar, planlamalar yapılmalıdır.

  • Amed halkına seçimle ilgili çağrınız nedir?

AMED! 12-0, sana yakışır. 12. sırada Yeşil Sol listesinde fedakar bir meslektaşım, arkadaşım Dr. Samet Mengüç var, ben de kefiliyim. Samet olmazsa eksik kalırız, ona göre asılalım seçime.
AMED YA ME YE

#Amed #sana #yakışır

EN SON EKLENENLER